![]() |
|
![]() |
#1 |
Member
Περιοχή: ΑΧΑΡΝΕΣ
|
![]()
Χθες έκανα την πρώτη μεταφύτευση σε μια μηλιά που μου είχε χαρίσει ένας φυτοριούχος τον Οκτώβριο. Ήταν σε τραγική κατάσταση όταν μου την έδωσε, πεταμένη στο πίσω μέρος του φυτωρίου. Εκείνος θα την πετούσε οπότε είπα να δοκιμάσω να την σώσω.
![]() Το χώμα ήταν πολύ κακής ποιότητας και με πολύ χαμηλή αποστράγγιση αλλά δεν ήθελα να ρισκάρω μεταφύτευση πριν τον χειμώνα. Το μόνο που έκανα αρχικά ήταν να του χαμηλώσω τον κορμό. Σκαλίζοντάς το είδα οτι στο κέντρο του κορμού υπήρχε αποικία από έντομα/σκουλίκια οπότε οδηγήθηκα στην αφαίρεση ενός μεγάλου κομματιού μέχρι το σημείο που ήταν καθαρό. ![]() ![]() Χθες το μεταφύτευσα σε training pot. Ευχάριστη έκπληξη το καλό ριζικό σύστημα που βρήκα. Προχώρησα αρχικά σε σκάλισμα με το εργαλείο αλλά αφού είδα το χώμα και σε συνδυασμό με την συμβουλή του Salaccione στο εργαστήριο του Δεκεμβρίου της HBC (να βρέχουμε τις ρίζες στην πρώτη μεταφύτευση για να κάνει το δέντρο μια σωστή εκκίνηση με το κατάλληλο υπόστρωμα) προχώρησα σε βρέξιμο και (όσο ήταν δυνατόν) πλήρη αφαίρεση του παλαιού χώματος. ![]() ![]() Το τελικό αποτέλεσμα σε training pot. Πολύ μακρυά από bonsai αλλά ξεκίνησε τον δρόμο του. ![]() Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη InspireD : 26-03-19 στις 16:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
Για κάποιο λόγο δεν μου εμφανίζει τις φωτογραφίες που έχω επισυνάψει στο thread με [ img ] .Αν μπορεί κάποιος από τους mods να με κατευθύνει τι αλλαγή πρέπει να κάνω.
Ευχαριστώ (edit) Όλα οκ το έλυσα Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη InspireD : 26-03-19 στις 16:02 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Πιο παλιός
Περιοχή: Αθήνα
|
![]()
Καλός δρόμος, δείχνει δυνατό και, μάλλον χαρούμενο από την περιποίηση! Στην επόμενη μεταφύτευση (μάλλον του χρόνου) αφαίρεσε ρίζες από τις ακριβώς κάτω από τον κορμό να δυναμώσουν οι πλαινές για να πάρεις ωραίο νεμπάρι...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Member
|
![]() Παράθεση:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Όταν καθάρισες το ξύλο από τα σκουλήκια, χρησιμοποίησες κάποιο εντονοκτόνο?
Έχε τον νου σου μήπως ξαναεμφανισθούν (λόγω αυγών). Τις ρίζες πρέπει να τις ψεκάζουμε στην διάρκεια κάθε μεταφύτευσης που κάνουμε. Επειδή είναι εκτεθειμένες στον αέρα εκτός του υποστρώματος, πρέπει να τις διατηρούμε υγρές, να μη στεγνώνουν, στην διάρκεια των εργασιών της μεταφυτευσης.
![]() |
#6 | ||
Member
|
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Παράθεση:
Αυτό το δραστικό ψέκασμα με το λάστιχο και το πιστόλι, το έχω κάνει κι εγώ στο παρελθόν σε ένα-δύο δένδρα. Αλλά πλέον δεν το εφαρμόζω. Αντί γι' αυτό, αφού καθαρίσω με τα χέρια και τα ξυλάκια όσο χώμα μπορώ από την ρίζα, αφήνω το δένδρο σε ένα κουβά με νερό στο οποίο συνήθως προσθέτω και Rizocyn. Μέσα εκεί προσπαθώ με τα χέρια να μαλακώσω το χώμα και να το καθαρίσω από τις ρίζες. Έχω αρχίσει να σέβομαι περισσότερο τα δένδρα που έχω στα χέρια μου κι έχω καταλήξει ότι η παραπάνω διαδικασία είναι μία "πολύ σκληρή" μέθοδος.
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
Περιοχή: ιεραπετρα κρητης
|
![]()
Πανο υπαρχει ακομα αυτη η φαντατικη μηλια??Αν ναι, κανε μας ενα update
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Ναι υπάρχει ακόμα και χαίρει άκρας υγείας!
Θα επανέλθω με φωτογραφίες για την εξέλιξή της! |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Πολυ χαιρομαι Πανο. Πολυ μ αρεσουν οι μηλιες σαν ειδος!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Member
|
![]()
Λοιπόν έχουμε και λέμε!
Είχαμε μείνει στην μεταφύτευση που είχα κάνει τον Μάρτιο του 2019. Το δέντρο ανταποκρίθηκε πολύ καλά. Ούτως ή άλλως είχε τρομερά δυνατό ριζικό σύστημα όπως φαινόταν και στις φωτογραφίες. Με τα ψεκάσματα και τις παρεμβάσεις που είχα κάνει τα έντομα εξαλείφθηκαν. Έναν χρόνο μετά λοιπόν πριν ξεκινήσει η άνοιξη. ![]() Αποφάσισα να σκαλίσω την άσχημη τομή που είχε δημιουργηθεί από την καρατόμηση. ![]() ![]() ![]() ![]() Και 8 μήνες αργότερα είμαι στην φάση που περιμένω να ρίξει τα φύλλα του για να κλαδέψω και να συρματώσω. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
|
![]()
Ααααα! Μπραβο Πανο,τα παει μια χαρα!!!Ποτε σκεφτεσαι την πρωτη διαμορφωση?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Member
|
![]()
Τώρα περιμένω να μου ρίξει τα φύλλα για να την κλαδέψω και να την συρματώσω.
Δεν θα έχει τόσο πολύ διαμόρφωση όπως κάνουμε με τα κωνοφόρα γιατί ξεκίνησε από το μηδέν. Ένα κούτσουρο. Οπότε σιγά σιγά χτίζω τα βασικά κλαδιά της. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω με το συγκεκριμένο δέντρο είναι οτι δεν μου δίνει πολλές επιλογές και χάνω χρόνο. Δηλαδή από ένα σημείο πετάει 3 κλαδιά την άνοιξη, κλαδεύω τα 2 πάνω στον μήνα, μετά από ένα 2μηνο πάλι από το ίδιο ακριβώς σημείο πετάει. Δεν πετάει εύκολα από αλλού για να σου δώσει επιλογές όπως ένας σφένδαμος. Βέβαια είμαστε για τα δύσκολα αλλιώς δεν θα αγαπούσαμε τα μπονσαι!! ![]() ![]() Στα θετικά είναι ότι έχει τέτοια δύναμη που μέσα σε 1,5 χρόνια το βασικό κλαδί της κορυφής που βλέπεις και στην φωτογραφία έχει φτάσει στον Θεό έχει κάνει διάμετρο 2,5 εκατοστά! Όταν θα την κλαδέψω θα επανέλθω με νέες φωτογραφίες. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Moderator
|
![]()
Ειχα παλια μια μηλια,απο σπορο βεβαια αλλα μου πεθανε.Ειναι πολυ ομορφο ειδος.Ο κορμος της δικια σου ειναι πολυ ομορφος!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
Περιοχή: Λιτόχωρο
|
![]()
Εξαιρετική δουλειά Πάνο.
Έχω δει από άλλα δενδράκια ότι γνωρίζεις τις τεχνικές και τις εφαρμόζεις αλλά εδώ θέλω να σε συγχαρώ και για την υπομονή σου. Χωρίς υπομονή μπονσάι δεν χτίζεται. Να καταθέσω όμως και την άποψή μου. Αν είχα αυτό το δενδράκι, τέλος χειμώνα θα κλαδευα όλα τα κλαδιά πίσω στα δύο φύλλα ώστε να προκαλέσω έκπτυξη νέων κλαδιών, πιο πυκνή διακλάδωση και κωνικότητα στα κλαδιά. Επειδή το δενδράκι είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο θεωρώ φρόνιμο να επενδύσεις στη σωστή διακλάδωση, έστω κι αν αυτό φαίνεται ότι μπορεί να κοστίσει σε χρόνο.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Chef : 21-11-20 στις 02:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Μηλιά | Efi M | Ρωτήστε μας | 13 | 07-05-16 15:53 |
Malus (Μηλιά ) Νο 1 | jean-zac | Δημιουργία-Παρουσίαση Μπονσάι | 8 | 05-06-11 21:25 |
Μηλιά, βουκαμβίλια | alexandra | Ρωτήστε μας | 9 | 12-12-09 20:30 |
Μηλιά | alexandra | Δημιουργία-Παρουσίαση Μπονσάι | 7 | 18-07-09 00:23 |