Επιστροφή   Forum για τα Bonsai > Δημιουργία Μπονσάι > Δημιουργία-Παρουσίαση Μπονσάι

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 01-12-20, 23:24   #1
Γιώργος Γ.
Member

Το avatar του χρήστη Γιώργος Γ.

Περιοχή: Αρτα
Προεπιλογή Πλάτανος μεγάλος νο 1

το πλατάνι στις φωτό είναι γιαμαντόρι του περσινού χειμώνα (Ιανουάριος 2020). Το ύψος του κορμού είναι 70 εκατοστά.
Βγήκε από κοίτη ποταμού, εξ' ου και ο ταλαιπωρημένος κορμός του.
Το έχω από την αρχή σε πλαστικό τελάρο με υπόστρωμα σφάγνο, ποταμίσια άμμο και φυλλόχωμα και το διατηρώ σε σκιερό μέρος.
Αναπτύχθηκε πολύ καλά την άνοιξη - καλοκαίρι (όλα τα κλαδια είναι φετινά) αλλά προσβλήθηκε από ωίδιο τον Αύγουστο.
Πρόσφατα καθάρισα κάποια κλαδια που ήτανε ξερά

Λέω να αρχίσω με επιλογή κλαδιών και πρώτο συρμάτωμα

καθε ιδέα/πρόταση/σχόλιο για το μελλοντικό σχήμα του δέντρου είναι ευπρόσδεκτα
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg DSC05639 (800x747).jpg (86,1 KB, 60 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg DSC05644 (687x800).jpg (125,0 KB, 40 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg DSC05647 (800x678).jpg (94,4 KB, 39 εμφανίσεις)
Γιώργος Γ. δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-12-20, 02:22   #2
72mariakouvaki
Moderator

Το avatar του χρήστη 72mariakouvaki

Περιοχή: ιεραπετρα κρητης
Προεπιλογή

Που του ξετρυπωνεις αυτους τους ωραιους κορμους!! .Σημερα δεν μπηκα καθολου γιατι ειχα δουλειες. Αυριο θα επανελθω με ιδεες🙂
72mariakouvaki δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-12-20, 12:11   #3
72mariakouvaki
Moderator

Προεπιλογή

Κατι τετοιο θα εκανα εγω..
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg 129476449_1458757720981655_551680291716595873_n.jpg (126,3 KB, 27 εμφανίσεις)
Παλιά 02-12-20, 13:03   #4
gkorg
Παλιός

Το avatar του χρήστη gkorg

Περιοχή: Χαλανδρι
Προεπιλογή

Ωραίος και ο πλάτανος σου Γιώργο !!!

Δηλωνω εξ' αρχής ότι δεν έχω εμπειρία με πλατάνια.

Για πες μας αν θέλεις, λίγο περισσότερα πράγματα για το υπόστρωμα, δηλαδή έχει καθόλου από το original χώμα, ή βγήκε, πλύθηκε (?) και μπήκε στο μείγμα σφάγνο/ποτ. άμμος/φυλλόχωμα?
Μήπως το τυχόν original χώμα είναι τελικά ποταμίσια άμμος?
Τι αναλογίες έχει τώρα το υπόστρωμα?

Ρωτάω, θέλοντας να πω ότι αρχικά, μάλλον πρέπει να δοθεί προσοχή στην όσο καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, ώστε να μπορέσει εκεί να βασιστεί η ανάπτυξη και η υγεία του φυτού.
Βλέποντας την ανάπτυξη του βέβαια, δεν ανησυχώ και πιστεύω ότι ''το έχεις'', οπότε κάτι θα μάθουμε και εμείς από την εμπειρία σου!!!
(Σαφώς το ότι είναι σε καφάσι, βοηθάει τρελά την αποστράγγιση!)

Ο κορμός έχει πράγματι πολύ ενδιαφέρον. Πως είναι άραγε το nebari του, έχει? Το ότι είναι σχετικά μεγάλος (ο κορμός), θα βοηθήσει και θα ταιριάξει φαντάζομαι καλύτερα, σαν αναλογία, με τα μεγάλα φύλλα του πλάτανου.

Το δέντρο το φαντάζομαι με πλούσια διακλάδωση, με πλούσια κόμη και χοντρά κλαδιά με καλό ramification, σαν κάποια αιωνόβια δέντρα που βλέπουμε να δεσπόζουν σε πλατείες χωριών!

Δυσκολεύτηκα να βρω μια φώτο αναφοράς και το πιο κοντά είναι το παρακάτω, που είναι μια μικρή γκραβούρα, αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Screen Shot 2020-12-02 at 10.11.42.jpg

Αυτός ο δρόμος, οδηγεί μέσα από την πάχυνση των κλαδιών, την δημιουργία δευτερογενούς/τριτογενούς διακλάδωσης, πολύ δουλειά και αρκετό χρόνο, σε ένα πραγματικά επιβλητικό δέντρο! Βλέπε πεπλατυσμένο, το πιο πεδινό (δεξιά) δέντρο στα σκίτσα του John Naka.
naka sketch_1982.jpg

Σε άλλο, μελλοντικό στάδιο σε βλέπω να εφαρμόζεις αποφυλλώσεις, με στόχο την μείωση του μεγέθους των φύλλων, πράγμα που δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει.

Για το ωιδιο του πλάτανου (δεν ξέρω αν αυτό το πρόβλημα είχε) βρήκα αυτήν την σχετική πτυχιακή διατριβή, που μπορεί να σου φανεί χρήσιμη (αν και εύχομαι να έχεις καθαρίσει, τι έκανες άραγε?):
http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse...istos.2013.pdf
gkorg δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-12-20, 17:59   #5
72mariakouvaki
Moderator

Προεπιλογή

Ενα καλυτερο!
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg 128622585_3381546205296572_4306972109540184762_o.jpg (196,3 KB, 26 εμφανίσεις)
Παλιά 02-12-20, 19:23   #6
Γιώργος Γ.
Member

Προεπιλογή

Που του ξετρυπωνεις αυτους τους ωραιους κορμους!! .

άμα ψάχνεις, βρίσκεις..
Παλιά 02-12-20, 20:06   #7
Γιώργος Γ.
Member

Προεπιλογή

το δέντρο φύτρωνε σε ποταμίσια άμμο και κροκάλες, σε κοίτη ποταμού. Οταν το έβγαλα είχε πολύ λίγες - ελάχιστες - ρίζες, χωρίς ορίτζιναλ χώμα. Το φύτεψα σε ένα μικρότερο τελάρο με στρώσεις σφάγνου και ποταμίσιας άμμου ανακατεμένης με φυλλόχωμα (50: 50 άμμος/χώμα) και το σκέπασα με διάφανη σακούλα. Σκοπός μου ήτανε να του δώσω πολλή υγρασία για να ανακάμψει. Αυτην τη μέθοδο ακολουθώ με τα πλατάνια και βλέπω ότι πιάνει. Πληροφοριακά, έχω άλλους 3-4 μεγαλους πλάτανους και αρκετούς μικρούς.

Πρόσφατα το μετέφερα με τη ριζόμπαλα στο εικονιζόμενο - μεγαλύτερο τελάρο. Τίναξα λίγο από το παλιό υπόστρωμα και πρόσθεσα ίδιο κανούριο. Είδα ότι ο πλάτανος έχει ήδη πολλές ρίζες αλλά πιστεύω πως πρέπει να αναπτύξει κι άλλες. Κι εγώ ψάχνοντας πάω, προσεκτικά, γιατί τα πλατάνια είναι δύσκολα και ευαίσθητα απ'ότι έχω διαπιστώσει
Χρησιμοποιώ το καφάσι γιατί σε συνδυασμό με το σφάγνο υπάρχει αερισμός του υποστρώματος, υγρασία, αποστράγγιση, αντισηπτική προστασία και θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενισχύονται με το φυλλόχωμα

Νεμπάρι δεν έχει ο κορμός. Από ότι έχω καταλάβει το δέντρο προέρχεται από ρίζα μεγάλου πλάτανου ο οποίος κάποτε ξεριζώθηκε/παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Η εναπομείνασα ρίζα "έδωσε" κλαδια και έγινε νέο δέντρο. Γι'αυτό το λόγο βρίσκω ενσωματωμένες στον κορμό του πέτρες και βότσαλα, υποθέτω από την εποχή που ήτανε ρίζα μέσα στο έδαφος και αγκάλιαζε τις πέτρες ώσπου τελικά τις τύλιγε μέσα του όσο αναπτυσσόταν

Νομίζω ότι η πλούσια απλωμένη κόμη του ταιριάζει. Τα κλαδιά που ξεφυτρώνουν από την κάτω μεριά μάλλον θέλουν αφαίρεση αλλά μάλλον θα κρατήσω ένα για καλό και για κακό

Για το ωιδιο πήγα σε γεωπόνο (του έδειξα φύλλα του δέντρου) και ρώτησα και έμπειρο συγγενή μου επί των αγροτικών. Μου το επιβεβαίωσαν και οι δύο. Ωίδιο είχανε πάμπολλοι πλάτανοι στην περιοχή αυτό το καλοκαιρι. Ψέκασα μία φορά μόνο αλλά θα επαναλάβω την άνοιξη προληπτικά καθώς και όσες άλλες χρειαστεί, το σκεύασμα το έχω.
Παλιά 02-12-20, 20:08   #8
Γιώργος Γ.
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από 72mariakouvaki Εμφάνιση μηνυμάτων
Ενα καλυτερο!
ευχαριστώ πολύ Μαρία. Κάπως έτσι λέω να ξεκινήσω και στην πορεία βλέπουμε
Παλιά 02-12-20, 20:55   #9
gkorg
Παλιός

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Γιώργος Γ. Εμφάνιση μηνυμάτων
το δέντρο φύτρωνε σε ποταμίσια άμμο και κροκάλες, σε κοίτη ποταμού. Οταν το έβγαλα είχε πολύ λίγες - ελάχιστες - ρίζες, χωρίς ορίτζιναλ χώμα. Το φύτεψα σε ένα μικρότερο τελάρο με στρώσεις σφάγνου και ποταμίσιας άμμου ανακατεμένης με φυλλόχωμα (50: 50 άμμος/χώμα) και το σκέπασα με διάφανη σακούλα. Σκοπός μου ήτανε να του δώσω πολλή υγρασία για να ανακάμψει. Αυτην τη μέθοδο ακολουθώ με τα πλατάνια και βλέπω ότι πιάνει. Πληροφοριακά, έχω άλλους 3-4 μεγαλους πλάτανους και αρκετούς μικρούς.

Πρόσφατα το μετέφερα με τη ριζόμπαλα στο εικονιζόμενο - μεγαλύτερο τελάρο. Τίναξα λίγο από το παλιό υπόστρωμα και πρόσθεσα ίδιο κανούριο. Είδα ότι ο πλάτανος έχει ήδη πολλές ρίζες αλλά πιστεύω πως πρέπει να αναπτύξει κι άλλες. Κι εγώ ψάχνοντας πάω, προσεκτικά, γιατί τα πλατάνια είναι δύσκολα και ευαίσθητα απ'ότι έχω διαπιστώσει
Χρησιμοποιώ το καφάσι γιατί σε συνδυασμό με το σφάγνο υπάρχει αερισμός του υποστρώματος, υγρασία, αποστράγγιση, αντισηπτική προστασία και θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενισχύονται με το φυλλόχωμα

Νεμπάρι δεν έχει ο κορμός. Από ότι έχω καταλάβει το δέντρο προέρχεται από ρίζα μεγάλου πλάτανου ο οποίος κάποτε ξεριζώθηκε/παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Η εναπομείνασα ρίζα "έδωσε" κλαδια και έγινε νέο δέντρο. Γι'αυτό το λόγο βρίσκω ενσωματωμένες στον κορμό του πέτρες και βότσαλα, υποθέτω από την εποχή που ήτανε ρίζα μέσα στο έδαφος και αγκάλιαζε τις πέτρες ώσπου τελικά τις τύλιγε μέσα του όσο αναπτυσσόταν

Νομίζω ότι η πλούσια απλωμένη κόμη του ταιριάζει. Τα κλαδιά που ξεφυτρώνουν από την κάτω μεριά μάλλον θέλουν αφαίρεση αλλά μάλλον θα κρατήσω ένα για καλό και για κακό

Για το ωιδιο πήγα σε γεωπόνο (του έδειξα φύλλα του δέντρου) και ρώτησα και έμπειρο συγγενή μου επί των αγροτικών. Μου το επιβεβαίωσαν και οι δύο. Ωίδιο είχανε πάμπολλοι πλάτανοι στην περιοχή αυτό το καλοκαιρι. Ψέκασα μία φορά μόνο αλλά θα επαναλάβω την άνοιξη προληπτικά καθώς και όσες άλλες χρειαστεί, το σκεύασμα το έχω.
ευχαριστούμε Γιώργο για τις λεπτομερείς πληροφορίες και την μετάδοση της εμπειρίας σου!!!
Παλιά 27-07-21, 00:59   #10
Γιώργος Γ.
Member

Προεπιλογή Update

μετά από λίγα φετινά κορφολογήματα και διαμόρφωση κάμπτοντας τα κλαδιά αντί να για συρμάτωμα
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg DSC06290.jpg (183,6 KB, 27 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg DSC06293.jpg (195,3 KB, 28 εμφανίσεις)
Παλιά 27-07-21, 18:24   #11
gkorg
Παλιός

Προεπιλογή

Τουμπανάκι ο πλάτανος σου Γιώργο, φτου, φτου !!!
Φαντάζομαι να μας τιμήσεις με updates :)
ps μήπως, θα βοήθαγε (εσύ ξέρεις καλύτερα), εκεί που φύονται απο τον κορμό 2 κλαδιά, να διαλέξεις το 1, ώστε να πάει η ενέργεια σε 1 και να το παχύνει πιο γρήγορα?
Παλιά 27-07-21, 23:55   #12
Γιώργος Γ.
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από gkorg Εμφάνιση μηνυμάτων
Τουμπανάκι ο πλάτανος σου Γιώργο, φτου, φτου !!!
Φαντάζομαι να μας τιμήσεις με updates :)
ps μήπως, θα βοήθαγε (εσύ ξέρεις καλύτερα), εκεί που φύονται απο τον κορμό 2 κλαδιά, να διαλέξεις το 1, ώστε να πάει η ενέργεια σε 1 και να το παχύνει πιο γρήγορα?
το πάω συντηρητικά γιατί τα πλατάνια στην γλάστρα είναι δύσκολα και θέλουν προσοχή. Φέτος αφαίρεσα τα κλαδιά που φύτρωναν από το κάτω μέρος και κορφολόγησα. Τα δεύτερα και τρίτα που φυτρώνουν στο ίδιο σημείο τα άφησα για να μην στρεσάρω πολύ το δέντρο. Θα τα αφαιρέσω μάλλον αρχές άνοιξης
Απάντηση στο θέμα
Sponsored Links

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές