![]() |
|
![]() |
#1 |
Παλιός
Περιοχή: Χαλανδρι
|
![]()
Γεια σας παιδιά. Παρακάτω είναι η ιστορία μέσω φωτογραφιών μιας μικρής ΠΙΚΕΑΣ (PICEA/GLAUCA CONICA), κωνοφόρου φυτου (37cm υψος, 3cm πάχος κορμού χαμηλά). Αγοράστηκε το 2010, πολύ φτηνά, με σκοπό τον πειραματισμό! Αν και η ανάπτυξη του φυτού είναι αργή, η εξέλιξη της διαμόρφωσης αποκαλύπτει ότι μάλλον δεν ασχολήθηκα όσο θα έπρεπε μέσα στα χρόνια
![]() Ιδού τι έχω διαπιστώσει: έχει μεγάλη ελαστικότητα στα κλαδιά της, τα οποία όμως έχουν την τάση να επιστρέφουν στη θέση που θέλουν (θέλουν πολλές φορές συρματωματα για να πάρουν τελική θέση). Δεν πετάει εύκολα νέα κλαδιά από παλιό κορμό και από το ίδιο επίπεδο του κορμού φύονται περιμετρικά έως 4 κλαδιά, οπότε σχηματίζει εύκολα ανάποδο νεμπάρι/πάχυνση (χαρακτηριστικό της, οπότε θέλει να μείνει ένα κλαδί ανά κόμπο). Στα κλαδιά που έχουν λίγα νέα μάτια, δηλαδή είναι αδύνατα, το συρμάτωμα είναι με ρίσκο να χάσεις όλο το κλαδί. Εγώ κλαδεύω/συρματώνω το φθινόπωρο, όταν το φυτό δεν είναι ενεργό. Την ενεργή περίοδο της, της κόβω με τα δάκτυλα μου την άκρη από τα νέα βλαστάρια που έχουν αναπτυχθεί, πριν αυτά ξεφύγουν και αφαιρώ τις παλιές βελόνες, ώστε να έχω πιθανότητα για backbudding. Αν ακολουθούσα και τις εργασίες πιο τακτικά κάθε χρόνο, θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα. Νιώθω ότι ίσως να έπρεπε να είμαι πιο αποφασιστικός/τολμηρός στη επιλογή των κλαδιών και μάλλον θα έπρεπε να συρματωνω και την δευτερογενή/τριτογενή διακλάδωση (δύσκολη δουλειά με τόσο λεπτά κλαδάκια), ώστε να σχηματίζω καλά τα πράσινα συννεφάκια του φυλλώματος της. Σαν να λέμε ότι της λείπει ο κενός χώρος. Ο πειραματισμός συνεχίζεται... ![]() PICEA 2010 a.jpg PICEA FIRST BASIC SET APR 2012 a.jpg PICEA AFTER WIRE-PROON NOV 2019 d.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Πιο παλιός
Περιοχή: Αθήνα
|
![]()
Πολύ καλή! Και μόνο που την έχεις τόοσα χρόνια είναι σπουδαίο! Η ανάπτυξή της αν και σε ποτ είναι προφανής, διακλάδωση επαρκής και το λίγο ακατάστατο της εμένα μου αρέσει, δινει μια πιο φυσική νότα...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
Περιοχή: Γερμανία/Αθήνα
|
![]()
Μπράβο, πολύ καλή δουλειά!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Παλιός
|
![]()
Χαίρομαι που σας αρέσει παιδιά!
![]() Μερικές φορές χρειαζόμαστε τα θετικά σχόλια από ΄συναδέλφους΄, για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και βεβαίως τα τυχόν αρνητικά είναι αυτά που μας πάνε μπροστά. Η Πικέα, αν και αρκετά δύσκολο είδος για bonsai training, έχει την χάρη της, είναι όμορφη με τις μικρές βελόνες/φύλλα της και όπως ξαναείπα παραπάνω, αναδύει ένα υπέροχο άρωμα κάθε φορά που την δουλεύεις! Για όποιον ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος, παραθέτω 2 link με τις καλύτερες πληροφορίες που έχω βρει στο διαδίκτυο, από τον Κύριο Harry Harrington: http://www.bonsai4me.com/SpeciesGuide/Picea.html http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATP...gandwiring.htm |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]()
Πραγματικά έχεις κάνει καλή δουλειά Γιώργο! Μπράβο!
Παράθεση:
![]() |
![]() |
#6 |
Παλιός
|
![]()
PICEA Up Date 01/02/2022
Παίδες, ανεβάζω ένα update για την μικρή Πικέα. Μετά απο αρκετό καιρό έγινε κλαδεματάκι και συρμάτωμα. Οχι, δεν είναι ένα δέντρο με αξιώσεις, αλλά το παλεύουμε ![]() ![]() ![]() Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι για την ερχόμενη άνοιξη και μην το παραβλέπουμε, η μέρα έχει αρχίσει ήδη να μεγαλώνει !!! IMG_2056.jpg IMG_2059 copy.jpg IMG_2060 copy.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
Καλημέρα Γιώργο!
Ευλογημένη η νέα χρονιά! Να είσαι καλά που θυμίζεις τις παλιές καλές ημέρες του forum... Όσο για την πικέα, η καλή δουλειά δίνει αποτελέσματα, έτσι δεν είναι? ![]()
![]() |
#8 | |
Παλιός
|
![]() Παράθεση:
![]() ![]() ![]() Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, αντέυχομαι !!! Ελπίζω και εύχομαι να είσαι καλά. Δεν σε πέτυχα σε κάποια εκδήλωση του HBC. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
Περιοχή: Λιτόχωρο
|
![]() Παράθεση:
![]() Δώστης χρόνο να ανακάμπτει ανάμεσα στις εργασίες. Μία εργασία το χρόνο είναι αρκετή.
![]() |
![]() |
#10 |
Παλιός
|
![]()
Ευχαριστώ Ανδρέα μου! Ναί σαφώς, μία εργασία την σεζόν είναι αρκετή. Για να πώ την αλήθεια, την πιάνω στα χέρια μου περίπου ανά 2-3 χρόνια (θα βγάλω τα σύρματα βέβαια)!
Επόμενος στόχος, μεταφύτευση... |
![]() |
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Συκια μικρη | 72mariakouvaki | Ρωτήστε μας | 7 | 05-06-17 17:45 |
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΣΥΚΙΑ | gkorg | Ασθένειες και προβλήματα | 26 | 04-04-12 22:09 |
Πικέα | NICK | Ρωτήστε μας | 6 | 16-12-11 22:31 |
Η Πικέα μου | sonapie | Δημιουργία-Παρουσίαση Μπονσάι | 2 | 30-10-10 21:57 |
Να και η δικη μου μικρη συλλογη...!!! | liakos7 | Δημιουργία-Παρουσίαση Μπονσάι | 22 | 22-04-09 12:31 |