Επιστροφή   Forum για τα Bonsai > Δημιουργία Μπονσάι > Δημιουργία-Παρουσίαση Μπονσάι

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 18-03-21, 22:00   #1
Γιώργος Γ.
Member

Το avatar του χρήστη Γιώργος Γ.

Περιοχή: Αρτα
Προεπιλογή Ιτιά

την παρακάτω ιτιά (δεν είναι κλαίουσα) την βρήκα πέρυσι ξεριζωμένη από την ορμή των νερών σε ποτάμι. Στο σημείο εκείνο φυτρώνουν πολλές ιτιές, μέσα στην κοίτη.
Έκοψα τα περίπου 2 μέτρων κλαδιά και κράτησα μόνον τον κορμό και κάτι τις από τις κύριες ρίζες που είχε (ριζίδια δεν υπήρχαν).
Το συνολικό ύψος της τώρα είναι περίπου 20 - 25 εκ και πάχος κορμού περ 7-8 εκ.
Αφού δεν είχε ξεραθεί και γνωρίζοντας ότι ακόμη και κομμένα χλωρά κλαδιά ιτιάς ριζοβολούν εύκολα στην υγρασία, την έβαλα σε μια μικρή γλάστρα με ποταμίσια άμμο και σφάγνο. Με τα πολλά βλάστησε παρότι την είχα μάλλον παρατημένη.
Πριν λίγες μέρες την έβαλα σε μεγαλύτερο δοχείο για να αναπτυχθεί, με υπόστρωμα κυρίως σφάγνο συμπληρωμένο με ποταμίσια άμμο.

Παρότι το δεντρο φαίνεται υγιές παρατήρησα ότι μέρος του κορμού είχε νεκρωθεί και τριβόταν με το χέρι. Αφαίρεσα όσο νεκρό τμήμα μπόρεσα και δημιουργήθηκε αυτή η αυλακιά/κουφάλα που φαίνεται στη φωτό.

Ανησυχώ μήπως είναι μύκητας, παρότι δεν συνέβη κάτι ανάλογο σε άλλες ιτιές που έχω, οι οποίες βρίσκονται σε ίδιο υπόστρωμα με πολλή υγρασία. Για καλό και για κακό σκοπεύω να την ψεκάσω με μυκητοκτόνο εντός των ημερών.

κάθε βοήθεια σχετική με την φροντίδα και τυχόν ιδιαιτερότητες του είδους είναι ευπρόσδεκτη σε περίπτωση που κάποιος έχει σχετική εμπειρία.

ΥΓ Να συμπληρώσω ότι οι ιτιές έχουν το "κακό" ότι μπορεί να ξεράνουν κάποια σχετικά νέα κλαδιά (που βλάστησαν πριν 1 έως 3 χρόνια) και να δώσουν άλλα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Το διαπίστωσα σε δικά μου δέντρα και άκουσα τον Nigel Saunders να αναφέρει το ίδιο σε ένα βίντεό του.
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg DSC05909.jpg (181,5 KB, 53 εμφανίσεις)
Γιώργος Γ. δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-03-21, 00:40   #2
gkorg
Παλιός

Το avatar του χρήστη gkorg

Περιοχή: Χαλανδρι
Προεπιλογή

Γιώργο μιλάμε για πολύ ωραία κίνηση στον κορμό, ''πλαστική'' ακόμα και στην τομή, αλλά και στην αυλακιά!
Δεν έχω την εμπειρία με τα συγκεκριμένα φυτά για να σε βοηθήσω, αλλά έχω μια απορία:
Δεν θα βοηθούσε να υπάρχουν πολλές τρύπες αποστράγγισης, ακόμα και περιμετρικά του δοχείου, ώστε να υπάρχει υγρασία, αλλά και να μπαίνει οξυγόνο, καθώς αποσύρεται προς τα κάτω το νερό, κατά το πότισμα?

ps: με κάποιο τρόπο, που τον κάνεις να μοιάζει εύκολο, πότε με τα πλατάνια σου, πότε με τις ελιές σου, με του γαύρους σου (δεν εννοώ τους τηγανητούς), τα καταφέρνεις και βρίσκεις πάντα ενδιαφέροντα φυτά!
gkorg δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-03-21, 22:45   #3
Γιώργος Γ.
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από gkorg Εμφάνιση μηνυμάτων
Γιώργο μιλάμε για πολύ ωραία κίνηση στον κορμό, ''πλαστική'' ακόμα και στην τομή, αλλά και στην αυλακιά!
Δεν έχω την εμπειρία με τα συγκεκριμένα φυτά για να σε βοηθήσω, αλλά έχω μια απορία:
Δεν θα βοηθούσε να υπάρχουν πολλές τρύπες αποστράγγισης, ακόμα και περιμετρικά του δοχείου, ώστε να υπάρχει υγρασία, αλλά και να μπαίνει οξυγόνο, καθώς αποσύρεται προς τα κάτω το νερό, κατά το πότισμα?

ps: με κάποιο τρόπο, που τον κάνεις να μοιάζει εύκολο, πότε με τα πλατάνια σου, πότε με τις ελιές σου, με του γαύρους σου (δεν εννοώ τους τηγανητούς), τα καταφέρνεις και βρίσκεις πάντα ενδιαφέροντα φυτά!
πως εννοείς τρύπες αποστράγγισης περιμετρικά? Στα πλαινά τοιχώματα της γλάστρας? Στον πάτο έφτιαξα 5-6 τρύπες διαμέτρου περίπου 1 εκ και έβαλα μια στρώση χαλίκι για αποστράγγιση

ΥΓ. Πιστευω πως πράγματι έχω ενδιαφερουσα δεντράκια ως πρώτη ύλη για μπονσάι. Το θέμα είναι αν θα καταφέρω κάποτε να φτιάξω κάτι αξιόλογο με αυτά
Παλιά 19-03-21, 23:44   #4
gkorg
Παλιός

Προεπιλογή

Screen Shot 2021-03-19 at 22.30.06.jpg

πχ: Αυτή η γλάστρα έχει ''ποδαράκια'' που την κρατάνε έστω λίγο υπερυψωμένη και επιτρέπουν την ελεύθερη απορροή του νερού. Επιπλέον, έχει και τρύπες περιμετρικά (ίσως να μην φαίνονται πολύ καλά, ανάμεσα από τις σταγόνες) που προσφέρουν επιπρόσθετη αποστράγγιση.
Τα παραπάνω τα εφαρμόζω σε όλα τα φυτά μου (training), αλλά στο προτείνω και λόγω των θεμάτων που αντιμετωπίζεις (που ίσως να έρχονται από υπερβολική υγρασία, ή από το ότι δεν ''αναπνέει'' το υπόστρωμα).
Βέβαια, το ότι έχεις μεγαλες τρύπες από κάτω, ακούγεται οκ, την εμπειρια με τις Ιτιές την έχεις και εσυ ''ζεις'' με το φυτό και ξέρεις καλύτερα.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη gkorg : 19-03-21 στις 23:52
Παλιά 20-03-21, 00:10   #5
Γιώργος Γ.
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Συνημμένο Αρχείο 18046

πχ: Αυτή η γλάστρα έχει ''ποδαράκια'' που την κρατάνε έστω λίγο υπερυψωμένη και επιτρέπουν την ελεύθερη απορροή του νερού. Επιπλέον, έχει και τρύπες περιμετρικά (ίσως να μην φαίνονται πολύ καλά, ανάμεσα από τις σταγόνες) που προσφέρουν επιπρόσθετη αποστράγγιση.
Τα παραπάνω τα εφαρμόζω σε όλα τα φυτά μου (training), αλλά στο προτείνω και λόγω των θεμάτων που αντιμετωπίζεις (που ίσως να έρχονται από υπερβολική υγρασία, ή από το ότι δεν ''αναπνέει'' το υπόστρωμα).
Βέβαια, το ότι έχεις μεγαλες τρύπες από κάτω, ακούγεται οκ, την εμπειρια με τις Ιτιές την έχεις και εσυ ''ζεις'' με το φυτό και ξέρεις καλύτερα.
οκ, το κατάλαβα. Κάτι θα κάνω γι' αυτό. Ευχαριστώ πολύ
Παλιά 20-03-21, 00:48   #6
gkorg
Παλιός

Προεπιλογή

Γιώργο, και εγώ δεν είναι πολύς καιρός που μόλις αρχίζω να αντιλαμβάνομαι την σημασία του οξυγόνου (και όχι μόνο του νερού) στο ριζικό σύστημα.
Το νερό του ποτίσματος, καθώς κατεβαίνει από την βαρύτητα, μέσα στο υπόστρωμα, σαν να ''τραβάει'' αντίστοιχα αέρα (δηλαδή και οξυγόνο) από την πάνω/ελεύθερη επιφάνεια του υποστρώματος, δημιουργώντας αυτήν την ''αναπνοή'' που προσπαθώ να περιγράψω (σαν ωφέλιμη για το ριζικό).
Να τι λέει ο Graham Potter (kaizen bonsai) για αυτό:

https://www.kaizenbonsai.com/bonsai-...r-bonsai-trees

ROOTS NEED TO BREATHE

Respiration is the process by which a plant burns carbohydrates to fuel cell division for growth. In the root zone complete respiration uses oxygen and water to release the energy within starches and produces byproducts of water and carbon dioxide. If there is insufficient oxygen present within the growing media anaerobic respiration takes place and the byproducts are water, carbon dioxide and ethanol (alcohol). This leads to poor root growth at best and root rot at worst. Root rot is quite literally alcohol poisoning caused by a lack of oxygen. If this happens the whole chain of events will be broken and growth will ultimately cease.

Όσο τα κουβεντιάζουμε, τόσο μαθαίνουμε

ps: το ...''για καλό και για κακό'' που σκέφτεσαι, μου ακούγεται σωστό!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη gkorg : 20-03-21 στις 01:01
Παλιά 20-03-21, 13:53   #7
Γιώργος Γ.
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Γιώργο, και εγώ δεν είναι πολύς καιρός που μόλις αρχίζω να αντιλαμβάνομαι την σημασία του οξυγόνου (και όχι μόνο του νερού) στο ριζικό σύστημα.
Το νερό του ποτίσματος, καθώς κατεβαίνει από την βαρύτητα, μέσα στο υπόστρωμα, σαν να ''τραβάει'' αντίστοιχα αέρα (δηλαδή και οξυγόνο) από την πάνω/ελεύθερη επιφάνεια του υποστρώματος, δημιουργώντας αυτήν την ''αναπνοή'' που προσπαθώ να περιγράψω (σαν ωφέλιμη για το ριζικό).
Να τι λέει ο Graham Potter (kaizen bonsai) για αυτό:

https://www.kaizenbonsai.com/bonsai-...r-bonsai-trees

ROOTS NEED TO BREATHE

Respiration is the process by which a plant burns carbohydrates to fuel cell division for growth. In the root zone complete respiration uses oxygen and water to release the energy within starches and produces byproducts of water and carbon dioxide. If there is insufficient oxygen present within the growing media anaerobic respiration takes place and the byproducts are water, carbon dioxide and ethanol (alcohol). This leads to poor root growth at best and root rot at worst. Root rot is quite literally alcohol poisoning caused by a lack of oxygen. If this happens the whole chain of events will be broken and growth will ultimately cease.

Όσο τα κουβεντιάζουμε, τόσο μαθαίνουμε

ps: το ...''για καλό και για κακό'' που σκέφτεσαι, μου ακούγεται σωστό!
σίγουρα έχεις δίκιο. Είναι κάτι που μου το είχε επισημάνει και συντοπίτης (εδω στην Άρτα), ασχολούμενος δεκαετίες με τα μπονσάι, κάποιες φορές που έχει έρθει στο χώρο μου και μου έχει δώσει βασικές και πολύτιμες συμβουλες για τα δέντρα μου (ο Takis Bafa στο fb). Έχω παρατηρήσει ότι τα φυτά που τα έχω σε τελάρα ανοιχτά γυρω-γύρω και απο κάτω και τοποθετημένα σε πέτρες για βάση πάνε καλύτερα συγκριτικά με άλλα. Είναι μια μέθοδος που θα πρέπει να υιοθετήσω για όλα τα δεντράκια
Παλιά 22-03-21, 18:57   #8
Criss
Πιο παλιός

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Τα τελάρα, κόσκινα κλπ. που έχουν τρύπες περιμετρικά δουλεύουν καθώς οξυγονώνεται η ρίζα, αλλά έχουν κι άλλο πλεονέκτημα: μόλις η ρίζα φτάσει να βγεί έξω στο φως και στον αέρα, ξεραίνεται η άκρη της με αποτέλεσμα να φτιάχνει καινούριες, πιο μέσα. Ετσι, πετυχαίνεις ένα πολύ συμπαγές ριζικό σύστημα, γρήγορα!
Ιτιές, έχω πάρει 2-3 φορές από Αώο, αλλά δεν μου έχουν πάει και τις παράτησα... Μπορεί εκεί το μικροκλίμα να τις βοηθάει κι έτσι να φτιάξεις ωραία κουφαλερά δέντρα!...
Criss δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-05-21, 22:10   #9
Γιώργος Γ.
Member

Προεπιλογή Ιτιάς εξέλιξη

ένα update της ιτιάς, μετά από ένα δίμηνο.
Στο διάστημα αυτό ποτίστηκε μία φορά με μυκητοκτόνο ενώ ο κορμός περάστηκε τρεις φορές με θειασβέστιο
Λιπάνθηκε τρεις φορές (ανα 3 εβδομάδες) με οργανικό λίπασμα και σκοπεύω να συνεχίσω την τακτική λίπανση με τον ίδιο ρυθμό
Τέλος, κορφολογήθηκαν τα κλαδιά που έφευγαν ευθεία επάνω (μήπως δεν έπρεπε να τα πειράξω φέτος?)
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg ιτιά.jpg (178,4 KB, 17 εμφανίσεις)
Παλιά 25-05-21, 09:06   #10
gkorg
Παλιός

Προεπιλογή

Ωραία πάει Γιώργο!
Όσο αναπτύσσονται τα πράσινα μέρη του φυτού, τόσο αναπτύσσονται αντίστοιχα και οι ρίζες. Θα σου πρότεινα να σκεφτείς να συρματώσεις χαλαρά τα κλαδάκια, τώρα που είναι λεπτά και ευλύγιστα.
Απάντηση στο θέμα
Sponsored Links

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές