![]() |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
Περιοχή: Athens
|
![]()
Αγοράστηκε πρόσφατα ένας ορθόκλαδος γιουνίπερος ύψους περίπου 1,5m. Στο μικρό δοχείο του, υπήρχε σχεδόν αποκλειστικά ρίζα και ελάχιστο χώμα και γι'αυτό μεταφυτεύτηκε σε ελαφρώς μεγαλύτερο πήλινο δοχείο με κυρίως ελαφρόπετρα και ξανθιά (+ λίγη μαύρη) τύρφη. Φυσικά δεν κατάφερα να πετύχω το σχέδιο που είχα στο μυαλό μου για τη διαμόρφωσή του, αλλά με ικανοποίησε η κλίση που πήρε ο αρχικά ευθής κορμός. Θα ήθελα τις προτάσεις σας για πιθανή περαιτέρω διαμόρφωση-σχήμα και κλάδεμα. Ευχαριστώ
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Παλιός
Περιοχή: Χαλανδρι
|
![]()
Γεια σου Παρασκευά. Θα προσπαθήσω να σου πω τις σκέψεις μου, αν και σκοπός μου ΔΕΝ είναι να σε οδηγήσω προς τα κάπου, παρά να σε παρακινήσω προς ένα ταξίδι ... :
1. Η πρώτη σκέψη είναι ότι το φυτό έχει φάει μόλις μια μεταφύτευση και ίσως να μην είναι ώρα ακόμα για παραπάνω εργασία πάνω του, μέχρι να πάρει τα πάνω του. Ταυτόχρονα, ίσως και εσύ να θέλεις χρόνο ακόμα, ώσπου να αποφασίσεις/μελετήσεις προς τα που θέλεις να το πας, οπότε αυτά τα 2 στοιχεία να οδηγούν σε αναβολή κινήσεων διαμόρφωσης. Βασικότατος πρωταρχικός σκοπός, είναι η επιβίωση του δέντρου. Υπομονή λοιπόν... 2. Η δεύτερη σκέψη ξεκινάει με ένα βασικό cut του κεντρικού κορμού, με σκοπό να μειωθεί το μήκος/ύψος του και την ίδια στιγμή να πετύχεις καλύτερο taper, δηλαδή η βασική γραμμή του φυτού να πηγαίνει από χοντρή, σε λεπτή (ένα κλαδί θα γίνει η συνέχει της βασικής γραμμής), σε ακόμα πιο λεπτή (τα βασικά κλαδιά, θα διακλαδίζονται σε λεπτότερα) και βέβαια να μην είναι ευθεία (ισχύει και για τα κλαδιά, και εκεί ίσως να θέλει κλάδεμα)... Για να βγάλω μια άκρη προς αυτή την κατεύθυνση, να σχεδιάσω τίς πιθανότητες, πρέπει να ψάξω που ξεκινάει το nebari (εκεί που ξεκινάνε χοντρές ρίζες, που τώρα είναι θαμμένες) του δέντρου, ώστε να καταλάβω αντίστοιχα, ποιο μπορεί να είναι το πρώτο κλαδί (πχ να φύεται όχι πολύ κοντά στην επιφάνεια του χώματος κτλπ). Άραγε, το πρώτο κλαδί που βλέπω τώρα, ταιριάζει να είναι το 1ο κλαδί στην μελλοντική διαμόρφωση? Χμμ, θέλει σκέψη το πράγμα και ίσως και κανένα σχεδιάκι :) Μια πάάάάρα πολύ πρόχειρη/βιαστική εκτίμηση, είναι ότι ίσως νά κατέληγα σε τομή, περίπου εκεί που έχει βάλει το σύρμα, αλλά περίμενε, έχει και συνέχεια. 3. Φαντάσου ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία που μπορούμε να λάβουμε υπ΄όψιν μας: a) Όταν σκεφτόμαστε ότι θα κλαδέψουμε/κόψουμε σε ένα σημείο, μπορούμε να κόψουμε αρκετά πιο ψηλά από εκεί που σχεδιάζουμε, ώστε το παραπανίσιο μήκος (μήκος ακόμα και με κλαδιά) να το αποφλοιώσουμε, να του δώσουμε κλίσεις με σύρμα, να το σκαλίσουμε, να το μετατρέψουμε σε jin νεκρού ξύλου και να αποτελέσει ένα ωραίο στοιχείο στη συνολική σύνθεση. b) Μπορούμε να σχεδιάσουμε την μελλοντική αλλαγή στην κλίση φύτευσης του φυτού (δηλαδή στην βασική γραμμή), βάζοντας πρόχειρα πχ ξύλινους τάκους κάτω από την γλάστρα, φανταζόμενοι έτσι το πώς θα είναι το φυτό φυτεμένο πχ να γέρνει πρός τα αριστερά. Έτσι μπορούμε να αποφύγουμε ένα κορμό που πηγαίνει ευθεία προς τα επάνω. c) Γιουνίπερος, ε? Τα συγκεκριμένα φυτά έχουν αρκετή ελαστικότητα, ειδικά όταν είναι νέα (βλέπω καλά, έχεις περάσει ράφια ήδη στόν κορμό του φυτού?). Το συρμάτωμα λοιπόν, μπορεί να διαμορφώσει/αλλάξει κυριολεκτικά τίς κλίσεις βασικά του κορμού, αλλά και των κλαδιών, δίνοντας ένα πολύ διαφορετικό, από την αρχική μορφή, τελικό αποτέλεσμα... Άλλωστε, η βασική γραμμή του δέντρου είναι αυτό που κυρίως το χαρακτηρίζει! Ένα κολπάκι που κάνω, είναι ότι παίρνω ένα κομμάτι σύρμα και πειραματίζομαι σε bending, ειδικά για ευλύγιστα κωνοφόρα, αλλάζοντας τις κλίσεις από αριστερόστροφες σε δεξιόστροφες, διαμορφώνοντας τις κινήσεις του υποτιθέμενου κορμού, προσβλέποντας ένας όσο πιο συμπαγή όγκο σε 3d επίπεδο. Το χαρτί και το μολύβι, το σχέδιο, το διάβασμα, η μελέτη πάνω σε αναφορές παρόμοιων φυτών από φωτογραφίες, τα βίντεο, αλλά και η ίδια η τεκμηρίωση των πεπραγμένων (κράτα φωτογραφικό αρχείο του τι κάνεις), βοηθάνε πάρα πολύ. Όλα αυτά τα παραπάνω λόγια, η θεωρία, απέχουν πάρα πολύ από την πράξη που καλείσαι να σχεδιάσεις, αλλά αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι το ταξίδι είναι αυτό που αξίζει ... Καλό ταξίδι!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
Περιοχή: Λιτόχωρο
|
![]()
Πολύ καλή περιγραφή Γιώργο και με λεπτομέριες.
Εγώ θα πρότεινα επιπλέον στον Παρασκευά να ρίξει μια ματιά στα ποστ που έχουν θέμα "γιουνίπερος από το μηδέν".
![]() |
#4 | |
Junior Member
|
![]() Παράθεση:
1. Είναι φανερό οτι χρειάζεται χρόνος και η αναβολή είναι μια πολύ λογική επιλογή. Καθώς δεν έκοψα καθόλου ρίζα και σχεδόν άφησα ανεπηρέαστη τη ριζική μπάλα, δεν αισθάνθηκα οτι το φυτό κινδυνεύει. Σίγουρα όμως είναι το βασικό ζητούμενο. Από την άλλη πλευρά ένα αδρό κλάδεμα νομίζω θα βοηθούσε στην παρούσα φάση, σωστά? 2. Αφαιρώντας το επιφανειακό χώμα, ανακάλυψα οτι υπήρχαν μόνο πολύ λεπτά ριζίδια και μόνο ένα πιο παχύ τμήμα (παραθέτω φωτογραφία). Για να προχωρήσω, θα χρειαζόταν να θυσιάσω ρίζα και το φοβήθηκα. Έτσι το nebari δεν με βοήθησε στον σχεδιασμό... 3. Ο κορμός καλύφθηκε με ράφια αλλά το σιρμάτωμα δεν με άφησε αρκετά ικανοποιημένο. Νομίζω το πιθανό σχήμα που υπερτερεί στο μυαλό μου είναι το semi-cascade. Στο σημείο που τελειώνει το σίρμα, ο κορμός χωρίζει σε δύο και ίσως αυτό να συμπεριληφθεί στην τελική διαμόρφωση. Η θεωρία απέχει από την πράξη, ειδικά όταν απουσιάζει η εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα ταξίδια είναι πιο ωραία, όταν δεν τα κάνεις μόνος. Ευχαριστώ και πάλι. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
Τα άρθρα και τα post του forum είναι πηγή έμπνευσης και πληροφορίας. Μετά την προτροπή, ανακάλυψα και παλαιότερα εκτός από τα πρόσφατα. Ευχαριστώ!
|
![]() |
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Γιουνίπερος | antonisxania | Δημιουργία-Παρουσίαση Μπονσάι | 11 | 26-05-17 00:46 |
Ο πρώτος μου γιουνίπερος | borc | Ρωτήστε μας | 13 | 05-04-14 16:50 |
Ο πρώτος μου γιουνίπερος... | Φυσιολάτρης | Δημιουργία-Παρουσίαση Μπονσάι | 10 | 19-01-13 13:48 |
Γιουνίπερος | Plot | Ασθένειες και προβλήματα | 20 | 14-11-10 09:52 |
Γιουνίπερος | ddio | Δημιουργία-Παρουσίαση Μπονσάι | 13 | 11-10-10 18:45 |