Επιστροφή   Forum για τα Bonsai > Δημιουργία Μπονσάι > Δημιουργία-Παρουσίαση Μπονσάι

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 01-04-21, 19:07   #1
katerinagioti97
Junior Member

Το avatar του χρήστη katerinagioti97

Περιοχή: Ιωάννινα
Προεπιλογή Γιουνιπερος από το μηδέν

Καλησπέρα παιδιά μόλις πήρα ένα γιουνιπερακο μετά από καθοδήγηση και θα ήθελα βοήθεια.. Επειδή είναι ακόμα σε γλάστρα φυτωριου και σύμφωνα με τα άρθρα κάποιων μπορεί να μην θέλει μεταφύτευση.. Ήθελα να ρωτήσω.. Εκτός από το κλάδεμα που θα πρέπει να κάνω και να καλωδίωσω για το σχήμα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: τι υπόστρωμα πρέπει να βάλω αν θα κάνω μεταφύτευση και πότε είναι κατάλληλο έχω διαβάσει επίσης ότι μπορεί να μην κάνω και φέτος.. έχω δει πολλά είδη υποστρώματος όπως το kiryu που είναι ειδικό για κωνοφορα άλλοι λέτε για ελαφρόπετρα, akadama και η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι να κάνω.. Ρώτησα και στο φυτώριο και μου είπε απλά να βάλω ένα καλό φυτοχώμα.. κάθε γνώμη μετράει θα παραθέσω και κάποιες φωτογραφίες από το γιουνιπερο! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Στάλθηκε από το VOG-L29 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
katerinagioti97 δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-04-21, 21:03   #2
katerinagioti97
Junior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από katerinagioti97 Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλησπέρα παιδιά μόλις πήρα ένα γιουνιπερακο (juniperus verginiana) μετά από καθοδήγηση και θα ήθελα βοήθεια.. Επειδή είναι ακόμα σε γλάστρα φυτωριου και σύμφωνα με τα άρθρα κάποιων μπορεί να μην θέλει μεταφύτευση.. Ήθελα να ρωτήσω.. Εκτός από το κλάδεμα που θα πρέπει να κάνω και να καλωδίωσω για το σχήμα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: τι υπόστρωμα πρέπει να βάλω αν θα κάνω μεταφύτευση και πότε είναι κατάλληλο έχω διαβάσει επίσης ότι μπορεί να μην κάνω και φέτος.. έχω δει πολλά είδη υποστρώματος όπως το kiryu που είναι ειδικό για κωνοφορα άλλοι λέτε για ελαφρόπετρα, akadama και η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω τι να κάνω.. Ρώτησα και στο φυτώριο και μου είπε απλά να βάλω ένα καλό φυτοχώμα.. κάθε γνώμη μετράει θα παραθέσω και κάποιες φωτογραφίες από το γιουνιπερο! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Παλιά 01-04-21, 22:12   #3
gkorg
Παλιός

Το avatar του χρήστη gkorg

Περιοχή: Χαλανδρι
Προεπιλογή

Κατερινα, μπορω να σου πω τι θα εκανα εγω

1. Θα εβγαζα το φυτο προσεκτικα προσεκτικα απο την γλαστρα του.
2. θα παρατηρουσα αν βλεπω περιμετρικα του χωματος και απο κατω, ριζες. Αυτο σημαινει οτι προσπαθω να δω αν το φυτο εχει φαει προσφατα μεταφυτευση, ή οχι και γενικοτερα θα τσεκαρα την κατασταση του ριζικου του και του χωματος του (τυχον ασπρα σημαδακια/κοκκοι στο ριζικο δεν ειναι προβλημα,ειναι συμβιωτικη μυκοριζα και τα θελουμε).
3. με το φυτο εξω απο την γλαστρα, θα εδιωχνα/εβγαζα το επιφανειακο του χωμα (μιλαω μονο για την πανω επιφανεια και οχι πλευρικα ή απο κατω), μεχρι το σημειο να αρχισω να βλεπω τις πρωτες χοντρουτσικες ριζες (το nebari του) (εκει που η βαση του κορμου εχει το μεγαλυτερο δυνατο παχος) και δεν μιλαω βεβαια για τις ριζες στην επιφανεια που ειναι σαν κλωστες.
4. εχοντας την εικονα του nebari, θα παρατηρουσα απο κοντα την βαση του κορμου και τα πρωτα εκοτοστα του κορμου, για ενδιαφεροντα σημεια/κινησεις, κλισεις κτλπ.
5. με ενα ψαλιδακι, θα καθαριζα τον κορμο χαμηλα, απο πολυ πολυ λεπτα κλαδακια, ξερα, αδυνατα (ενταξει θα προχωρουσα και πιο πανω το καθαρισμα αυτο.
6. τωρα θα ειχα μια πιο καλη εικονα της καταστασης και θα ειχα την ευκαιρια να οραματιζομαι !!!
7. θα επαιζα αλλαζοντας την κλιση του φυτου, γερνοντας το απο την μια ή την αλλη πλευρα, ωστε να καταφερω να του δωσω μια ενδιαφερουσα εικονα. Σε αυτη την διαδικασια, επικεντρωνομαι στον κυριο κορμο, χαμηλα και μετα το ματι μου ακολουθει ισως ενα βασικο κλαδι, που το ονομαζω συνεχεια της γραμμης του κορμου, σε ενα συνολο μικρο, ξεχνωντας την τωρινη μορφη του φυτου και τα υπολοιπα κλαδια που ξεφευγουν του οραματος. Λυγιζω προχειρα με το χερι μου καποια κλαδια και σκεφτομαι πως μπορουν να παρουν κλισεις με συρμα... Τα υπολοιπα κλαδια που ειναι εκτος σχεδιου, θα γινουν jin (δεν θα κλαδευτουν απλα τελειως), θα συμβαλουν και αυτα στη τελικη διαμορφωση...
8. χμ, κατι νομιζω οτι εχω! Κατσε να τραβηξω μια κοντινη φωτογραφια/ες της μπροστινης πλευρας που εχω επιλεξει και με την τυχον κλιση που εχω δωσει.
9. αντε, οι ριζες κοντευουν να στεγνωσουν, ας ψεκασουμε λιγο νερο.
10. εχω ηδη παρει χοντρουτσικη ελαφροπετρα, την απλωνω στον πατο της γλαστρας σε αρκετο παχος, τετοιο ωστε οταν ξαναβαλω το φυτο μεσα, να ειναι το nebari του περιπου στο υψος του χειλους, να το βλεπω...
11. ξαναβαζω το φυτο μεσα, με μια διαφορετικη κλιση αυτην την φορα, εστω να γερνει συμφωνα με το σχεδιο μου. Ουπς κατι περισσευει. Η απο εδω πλευρα του χωματος ειναι ανασηλωμενη εξαιτιας της νεας κλισης. Θα την ΄φαω΄λιγο (ισως να χρειαστει να πειραξω και λιγες ριζες), ωστε να την φερω να ειναι ευθεια σε σχεση με την νεα κλιση φυτευματος.
12. προχωραω
13. τελικη φυτευση
14. κλαδεμα
15. jin
16. συρματωμα

ετοιμο το πρωτο σταδιο
και να φανταστεις οτι δεν εχω διασφαλισει καν την επιβιωση του φυτου, αφου ειναι ακομασε υποστρωμα οργανικο και θελει προσοχη στο ποτισμα, δεν μπορω να λιπαινω οπως θελω και η επομενη μεταφυτευση (σταδιακη αλλαγη του χωματος σε 2 μεταφυτευσεις, τελευταια σε νεα γλαστρα) ειναι πολυ πολυ σημαντικες και μπορει ολα αυτα να τα εκανα τσαμπα
αληθεια, που θα βρω ακαδαμα?
ειναι απαραιτητο?

αλλα τα χρονια περνουν
στην χειροτερη εχω κερδισει εμπειρια
το φυτο μοιαζει τωρα ισως σαν αυτο:

_vyr_890_IMG_7982.jpg

θα σου πουν και οι πιο εμπειροι
καλη αρχη!!!

(ps παντως φυτοχωμα δεν νομιζω οτι ειναι καλη ιδεα!)
(ps σιγουρα, παντα σε εξωτερικο χωρο και χωρις πιατακι)
(ps ποτιζε μονο οταν το χωμα του ειναι στεγνο στα 1 -2 cm κατω απο την επιφανεια του, test με το δακτυλο)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη gkorg : 01-04-21 στις 22:33
gkorg δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-04-21, 22:34   #4
katerinagioti97
Junior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από gkorg Εμφάνιση μηνυμάτων
Κατερινα, μπορω να σου πω τι θα εκανα εγω

1. Θα εβγαζα το φυτο προσεκτικα προσεκτικα απο την γλαστρα του.
2. θα παρατηρουσα αν βλεπω περιμετρικα του χωματος και απο κατω, ριζες. Αυτο σημαινει οτι προσπαθω να δω αν το φυτο εχει φαει προσφατα μεταφυτευση, ή οχι και γενικοτερα θα τσεκαρα την κατασταση του ριζικου του και του χωματος του (τυχον ασπρα σημαδακια/κοκκοι στο ριζικο δεν ειναι προβλημα,ειναι συμβιωτικη μυκοριζα και τα θελουμε).
3. με το φυτο εξω απο την γλαστρα, θα εδιωχνα/εβγαζα το επιφανειακο του χωμα (μιλαω μονο για την πανω επιφανεια και οχι πλευρικα ή απο κατω), μεχρι το σημειο να αρχισω να βλεπω τις πρωτες χοντρουτσικες ριζες (το nebari του) (εκει που η βαση του κορμου εχει το μεγαλυτερο δυνατο παχος) και δεν μιλαω βεβαια για τις ριζες στην επιφανεια που ειναι σαν κλωστες.
4. εχοντας την εικονα του nebari, θα παρατηρουσα απο κοντα την βαση του κορμου και τα πρωτα εκοτοστα του κορμου, για ενδιαφεροντα σημεια/κινησεις, κλισεις κτλπ.
5. με ενα ψαλιδακι, θα καθαριζα τον κορμο χαμηλα, απο πολυ πολυ λεπτα κλαδακια, ξερα, αδυνατα (ενταξει θα προχωρουσα και πιο πανω το καθαρισμα αυτο.
6. τωρα θα ειχα μια πιο καλη εικονα της καταστασης και θα ειχα την ευκαιρια να οραματιζομαι !!!
7. θα επαιζα αλλαζοντας την κλιση του φυτου, γερνοντας το απο την μια ή την αλλη πλευρα, ωστε να καταφερω να του δωσω μια ενδιαφερουσα εικονα. Σε αυτη την διαδικασια, επικεντρωνομαι στον κυριο κορμο, χαμηλα και μετα το ματι μου ακολουθει ισως ενα βασικο κλαδι, που το ονομαζω συνεχεια της γραμμης του κορμου, σε ενα συνολο μικρο, ξεχνωντας την τωρινη μορφη του φυτου και τα υπολοιπα κλαδια που ξεφευγουν του οραματος. Λυγιζω προχειρα με το χερι μου καποια κλαδια και σκεφτομαι πως μπορουν να παρουν κλισεις με συρμα... Τα υπολοιπα κλαδια που ειναι εκτος σχεδιου, θα γινουν jin (δεν θα κλαδευτουν απλα τελειως), θα συμβαλουν και αυτα στη τελικη διαμορφωση...
8. χμ, κατι νομιζω οτι εχω! Κατσε να τραβηξω μια κοντινη φωτογραφια/ες της μπροστινης πλευρας που εχω επιλεξει και με την τυχον κλιση που εχω δωσει.
9. αντε, οι ριζες κοντευουν να στεγνωσουν, ας ψεκασουμε λιγο νερο.
10. εχω ηδη παρει χοντρουτσικη ελαφροπετρα, την απλωνω στον πατο της γλαστρας σε αρκετο παχος, τετοιο ωστε οταν ξαναβαλω το φυτο μεσα, να ειναι το nebari του περιπου στο υψος του χειλους, να το βλεπω...
11. ξαναβαζω το φυτο μεσα, με μια διαφορετικη κλιση αυτην την φορα, εστω να γερνει συμφωνα με το σχεδιο μου. Ουπς κατι περισσευει. Η απο εδω πλευρα του χωματος ειναι ανασηλωμενη εξαιτιας της νεας κλισης. Θα την ΄φαω΄λιγο (ισως να χρειαστει να πειραξω και λιγες ριζες), ωστε να την φερω να ειναι ευθεια σε σχεση με την νεα κλιση φυτευματος.
12. προχωραω
13. τελικη φυτευση
14. κλαδεμα
15. jin
16. συρματωμα

ετοιμο το πρωτο σταδιο
και να φανταστεις οτι δεν εχω διασφαλισει καν την επιβιωση του φυτου, αφου ειναι ακομασε υποστρωμα οργανικο και θελει προσοχη στο ποτισμα, δεν μπορω να λιπαινω οπως θελω και η επομενη μεταφυτευση (σταδιακη αλλαγη του χωματος σε 2 μεταφυτευσεις, τελευταια σε νεα γλαστρα) ειναι πολυ πολυ σημαντικες και μπορει ολα αυτα να τα εκανα τσαμπα
αληθεια, που θα βρω ακαδαμα?
ειναι απαραιτητο?

αλλα τα χρονια περνουν
στην χειροτερη εχω κερδισει εμπειρια
το φυτο μοιαζει τωρα ισως σαν αυτο:

Συνημμένο Αρχείο 18052

θα σου πουν και οι πιο εμπειροι
καλη αρχη!!!

(ps παντως φυτοχωμα δεν νομιζω οτι ειναι καλη ιδεα!)
Να σε ρωτήσω βρε Γιώργο η ελαφρόπετρα και γενικά όλα αυτά τα υλικά θα πρέπει να είναι αναμεμειγμενα με χώμα;; και αφού θα γίνει η προεργασία αυτή μετά θα πρέπει να ποτιζω 1 φορά την εβδομάδα;

Παλιά 01-04-21, 23:11   #5
gkorg
Παλιός

Προεπιλογή

Κατερινα, τα υλικα για το υποστρωμα τα χωριζουμε σε ανοργανα και οργανικα.
Το φυτοχωμα ειναι ενα οργανικο υλικο, οπως και το σφαγνο, ο φλοιος πευκου...
Η ελαφροπετρα ειναι ανοργανο, οπως το χαλικακι, ο ψημενος αργιλος, η λαβα, το ακαδαμα, το κιριου...
Τα οργανικα κρατανε υγρασια κατα πολυ σε σχεση με το βαρος τους, διασπωνται και τεινουν να γινονται μια ΄λασπη' που τελικα εμποδιζει την αναπτυξη των μικρων δεντρων μας, τα πνιγει...
Τα ανοργανα δεν κρατανε τοσο υγρασια, αναλογα και γιατι μιλαμε (πχ το πετραδακι δεν κραταει σχεδον καθολου), αλλα διατηρουν την συσταση τους, επιτρεποντας την ελευθερη αναπτυξη των λεπτων ριζιδιων και βεβαια την αναπνοη του φυτου.
Φτιαχνοντας bonsai, θελουμε μια μιξη των 2 με πολυ περισσοτερη αναλογια ανοργανου (αναλογα με το φυτο), ας πουμε για τους γιουνιπερους κατι σαν 80% ανοργανο (που μπορει να ειναι και μιξη ανοργανων) και 20% οργανικο (και ακομα λιγοτερο).
Η καλη αποστραγγιση ειναι παντα ενα βασικοτατο ζητουμενο.
Τα φυτα δεν χρειαζονται μονο νερο, αλλα θελουν και τον αερα που μπαινει στο υποστρωμα, παρασυρομενο (ελκυεται) απο το νερο που απο την βαρυτητα κατερχεται (με λιγα λογια θελουν και να αναπνεουν !).

Ποτε δεν ποτιζουμε με προγραμμα.
Ποτιζουμε αναλογα με την εποχη, πχ τον χειμωνα εως και καθολου, ενω το καλοκαιρι εως και 2 φορες την ημερα και βεβαια αναλογα και με το τι φυτο εχουμε, τα πευκακια, οι γιουνιπεροι δεν θελουν να μενει βρεγμενο το υποστρωμα τους για πολυ, ελιες αντεχουν περισσοτερη ξηρασια, ενω πλατανια διψανε πολυ ...
Ο τροπος να ξερουμε και σιγα σιγα να μαθουμε τις αναγκες ενος φυτου για νερο, ειναι τσεκαρουμε βαζοντας το δακτυλο μας στο χωμα, στα 1 - 2 cm βαθος, για να δουμε αν ειναι υγρο ή οχι. Οταν εινα στεγνο, ποτιζουμε, σαν γενικη αρχη.
Οταν εχεις στο υποστρωμα φυτοχωμα (οργανικο 100%) θα μενει υγρο για μερες μετα απο το ποτισμα, πραγμα που δεν αρεσει πχ στον γιουνιπερο. Οποτε οπως σου εγραψα, οτι και να λεμε μεχρι να γινει σταδιακα η αντικατασταση του αρχικου φυτωριακου χωματος, δεν εχουμε εξασφαλισει τιποτα.

Διαβασε εδω, εχει πολλα και ενδιαφεροντα αρθρα:
http://www.mybonsai.gr/vb/forumdisplay.php?f=56

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη gkorg : 01-04-21 στις 23:53
Παλιά 01-04-21, 23:19   #6
katerinagioti97
Junior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από gkorg Εμφάνιση μηνυμάτων
Κατερινα, τα υλικα για το υποστρωμα τα χωριζουμε σε ανοργανα και οργανικα.

Το φυτοχωμα ειναι ενα οργανικο υλικο, οπως και το σφαγνο, ο φλοιος πευκου...

Η ελαφροπετρα ειναι ανοργανο, οπως το χαλικακι, ο ψημενος αργιλος, η λαβα, το ακαδαμα, το κιριου...

Τα οργανικα κρατανε υγρασια κατα πολυ σε σχεση με το βαρος τους και τεινουν να γινονται μια ΄λασπη' που τελικα εμποδιζει την αναπτυξη των μικρων δεντρων μας, τα πνιγει...

Τα ανοργανα δεν κρατανε τοσο υγρασια, αναλογα και γιατι μιλαμε (πχ το πετραδακι δεν κραταει σχεδον καθολου), αλλα διατηρουν την συσταση τους, επιτρεποντας την ελευθερη αναπτυξη των λεπτων ριζιδιων και βεβαια την αναπνοη του φυτου.

Φτιαχνοντας bonsai, θελουμε μια μιξη των 2 με πολυ περισσοτερη αναλογια ανοργανου (αναλογα με το φυτο), ας πουμε για τους γιουνιπερους κατι σαν 80% ανοργανο (που μπορει να ειναι και μιξη ανοργανων) και 20% οργανικο (και ακομα λιγοτερο).

Η καλη αποστραγγιση ειναι παντα ενα βασικοτατο ζητουμενο.

Ποτε δεν ποτιζουμε με προγραμμα.

Ποτιζουμε αναλογα με την εποχη, πχ τον χειμωνα εψς και καθολου, ενω το καλοκαιρι εως και 2 φορες την ημερα και βεβαια αναλογα και με το τι φυτο εχουμε, τα πευκακια, οι γιουνιπεροι δεν θελουν να μενει βρεγμενο το υποστρωμα τους για πολυ, ελιες αντεχουν περισσοτερη ξηρασια, ενω πλατανια διψανε πολυ ...

Ο τροπος να ξερουμε και σιγα σιγα να μαθουμε τις αναγκες ενος φυτου για νερο, ειναι τσεκαρουμε βαζοντας το δακτυλο μας στο χωμα, στα 1 - 2 cm βαθος, για να δουμε αν ειναι υγρο ή οχι. Οταν εινα στεγνο, ποτιζουμε, σαν γενικη αρχη.

Οταν εχεις στο υποστρωμα φυτοχωμα (οργανικο 100%) θα μενει υγρο για μερες μετα απο το ποτισμα, πραγμα που δεν αρεσει πχ στον γιουνιπερο. Οποτε οπως σου εγραψα, οτι και να λεμε μεχρι να γινει σταδιακα η αντικατασταση του αρχικου φυτωριακου χωματος, δεν εχουμε εξασφαλισει τιποτα.

Διαβασε εδω, εχει πολλα και ενδιαφεροντα αρθρα:

http://www.mybonsai.gr/vb/forumdisplay.php?f=56
Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο θα τα δω θα τα μελετήσω και ελπίζω να πάνε καλά όλα και θα σας ενημερώσω για την εξέλιξη!!

Παλιά 06-04-21, 19:39   #7
Criss
Πιο παλιός

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Το υπερανέλυσε ο Γιώργος! Μπράβο για την πρώτη αγορά!
Άρα συμπερασματικά: Το βγάζεις από τη γλάστρα προσεκτικά και κοιτάς τη ρίζα: αν έχει τυλιχτεί γύρω-γύρω, θέλει μεταφύτευση, την κάνεις σε 80-90 % ανόργανο (ελαφρόπετρα από υλικά οικοδομών σε καλύπτει στην παρούσα φάση, αφαιρείς τη σκόνη και τα πολύ χοντρά κομμάτια) και το αφήνεις στην ησυχία του να πάρει τα πάνω του. Αν δεν θέλει μεταφύτευση, αφαιρείς το πάνω χώμα να φανεί η βάση -το νεμπάρι που λέμε στο χωριό μου!- και αρχίζεις διαμόρφωση σύμφωνα με τις οδηγίες του προλαλήσαντα, πρώτα καθάρισμα τα ψιλά κλαδάκια-φυλαράκια για να βρείς τη γραμμή του δέντρου (πόσταρε φωτο να το δούμε) και κατόπιν μεγαλύτερα κλαδιά μέχρι να αποκτήσεις το αρχικό σχέδιο που θα βαδίσεις...
Υπομονή!
Criss δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-05-21, 15:16   #8
Chef
Moderator

Περιοχή: Λιτόχωρο
Προεπιλογή

Μια χαρά μέχρι εδώ.
Νομίζω πήρες τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεσαι.
Τώρα, πριν πειράξεις κορμό και κλαδιά, αφού αφαιρέσεις τα πολύ μικρά κλαδάκια και φύλλα που φυτρώνουν απευθείας από τον κορμό, βγάλε 4 φωτογραφίες, μία από κάθε πλευρά με το φακό στο ύψος της γλάστρας για να δούμε τον κορμό και τα βασικά κλαδιά.
Παλιά 09-05-21, 07:38   #9
gkorg
Παλιός

Προεπιλογή Νέο δενδράκι

Τι απόκαμες τελικά Κατερίνα? Δεν ανεβάζεις και καμία φωτογραφία, να δούμε και να κουβεντιάσουμε?

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Chef : 09-05-21 στις 20:50 Αιτία: Λάθος ποστ
Απάντηση στο θέμα
Sponsored Links

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές