Επιστροφή   Forum για τα Bonsai > Φωτογραφικό Υλικό > Φωτογραφίες απο μπονσάι μελών

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 15-05-14, 10:53   #1
kapouland
Senior Member

Το avatar του χρήστη kapouland

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή Ροδιά νάνα

Παίδες σάς παρουσιάζω την ροδιά μου μιας και είναι σε μία φάση που μπορώ να την μοιραστώ μαζί σας!

Είναι μία ροδίτσα νάνα που αγόρασε η γυναίκα μου τον Οκτώβρη του 2013, έτσι όπως τις πουλάνε τα ανθοπωλεία σε ψηλά γλαστράκια γεμάτα μικρά ροδάκια. Έγινε αμέσως μεταφύτευση (λόγο κακού χώματος που είχε ήδη) σε αυτό το ποτ που βλέπεται και κόπηκε τμήμα ριζικού συστήματος ανάλογο με το φύλλωμα που αφαιρέθηκε.
Οι εργασίες έγιναν όλες μαζί την περίοδο της αγοράς της. Τον χειμώνα έχασε όλα της τα φύλλα και στα τέλη του χειμώνα άρχισε πάλι να αναπτύσσεται το νέο της φύλλωμα.
Χάρηκα πολύ με την εξέλιξή της και για έναν λόγο παραπάνω: που όλες οι εργασίες έγιναν την ίδια στιγμή σε ένα δεντράκι που δεν ήξερα αν ήταν απόλυτα υγιές και αν θα άντεχε τόσο στρες. Για ακόμα μία φορά βγαίνει αληθινό αυτό που χαρακτηριστικά λέει ένας φίλος μου: "...αν είναι εύρωστο το δεντράκι θα ζήσει ΟΤΙ και να του κάνεις..."

Περιμένω τις παρατηρήσεις σας...!

Η πρώτη φωτογραφία έχει τραβηχθεί τον Απρίλη και η τελευταία με το μαύρο φόντο σήμερα (15/05/2014). Θα προσπαθήσω να βρω φωτογραφίες παλαιότερες αν και μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάτι
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg 20140427_091139.jpg (198,6 KB, 233 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg IMG_2190.jpg (191,6 KB, 235 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg IMG_2192.jpg (192,9 KB, 220 εμφανίσεις)
Παλιά 15-05-14, 11:48   #2
novice
Ακόμα πιο παλιός

Περιοχή: Αττική
Προεπιλογή

Ανδρέα καλημέρα,

Ωραία ανάπτυξη και οι καρποί κάνουν την διαφορά. Προσωπικά και αν ήταν δικό μου το δεντράκι, θα το καλλιεργούσα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Γιατί βάζεις μεγάλα βότσαλα στην επιφάνεια του υποστρώματος?

Πιστεύω ότι η άποψη του φίλου σου μπορεί να οδηγήσει σε αστοχίες και απώλειες αν ερμηνευθεί κατά γράμμα.
novice δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-05-14, 12:01   #3
kapouland
Senior Member

Προεπιλογή

Θεόφιλε καλημέρα και σε σένα!
Αυτή η ροδίτσα ήταν η ευκαιρία να κάνω όλες τις εργασίες μαζί. Μην ξεχνάμε ότι εγώ ακόμα μαθαίνω πειραματιζόμενος...!
Κλαδεύοντάς την, είδα ότι είχε ωραία μορφή και είπα να τη βάλω σε ένα ποτ που μου περίσσευε, έτσι απλά.
Ευτυχώς ακόμα είναι υγιής και ελπίζω να συνεχίσει έτσι και καλύτερα. Το μικρό ποτ γνωρίζω ότι θα περιορίσει αρκετά την ανάπτυξή της αλλά αυτό μου αρκεί.
Μετά από δύο χρόνια σκέφτομαι να τη μεταφυτεύσω σε ακόμα μικρότερο ποτ.

Το μήκος του ποτ για να καταλάβετε είναι 10 εκατοστά. Το χαλίκι έχει διάμετρο 8-10 χιλιοστά και το έχω για να μη σκορπίζεται το χώμα από το πότισμα.
Ξέχασα να αναφέρω ότι το υπόστρωμα της ροδιάς περιέχει 1 μέρος φυτόχωμα και 2 μέρη άμμο ποταμίσια.

Την άποψη του φίλου δεν την εφαρμόζω και τόσο συχνά, ειδικά σε δέντρα που δεν θέλω με τίποτα να χάσω. Αλλά όλα τα δημιουργήματά του έχουν διαμορφωθεί βάσει αυτής της αρχής του ...και είναι πολλά και πανέμορφα. Ίσως έχει "το καλύτερο χέρι", ποιος ξέρει!
Κανείς δεν είναι τέλειος...! χαχαχα
Παλιά 15-05-14, 14:38   #4
GIANNHS
Moderator

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Προεπιλογή

Η ροδια ειναι πολυ ανθεκτικη σε ολες τις εργασιες μας και ειναι και ειδος καταλληλο για την χωρα μας. Ανθιζει, κανει καρπους και μπορει να εχει και ενδιαφερον η σιλουετα της τον χειμωνα. Να την βαλεις σε μικροτερο ποτ - για αυτο ειναι προορισμενη. Το να την βαλεις σε μεγαλο δοχειο δεν θα σε βγαλει καπου συντομα. Ειναι μικρη και ομορφη
Παλιά 15-05-14, 15:53   #5
kapouland
Senior Member

Προεπιλογή

Ευχαριστώ Γιάννη!

Τουλάχιστον μέχρι του χρόνου λέω να την αφήσω στο ίδιο ποτ μιας και την ταλαιπώρησα τόσο.
Παλιά 15-05-14, 22:42   #6
ria s
Moderator

Περιοχή: pallini athens
Προεπιλογή

Πριν 5-6 χρονια ξεκινησα με τρεις τετοιες ροδιες και τις χαιρομουνα ολες τις εποχες ακομα και το χειμωνα που εμεναν στακλαδια μερικα μικρα ξερα ροδια! Στη συνεχεια που ασχοληθηκα πιο σοβαρα με τα μπονσαι και αρχισα τις μεταφυτευσεις και τα κλαδεματα εχασα τις δυο απο τις τρεις και εμεινε αυτη που δεν την εχω πειραξει ουσιωδως και ειναι ακομα στο φυτωριακο χωμα σε μικρο ποτ. Οποτε δεν ειναι τοσο απλο και μην νομιζεις οτι δεν μασανε οι ροδιες. Οι νανες ποικιλιες ειναι ευαισθητες στο κρυο, στη ζεστη κτλ.
Να την κλαδευεις για να κραταει το σχημα και να τη χαιρεσαι οπως ειναι κι ας μην εχει προοπτικη και αναλογιες μπονσαι! Εχει τη χαρη της!
ria s δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 16-05-14, 10:41   #7
kapouland
Senior Member

Προεπιλογή

Ευχαριστώ Θεόφιλε και Ρία για τις παρατηρήσεις σας.

Το ότι επενέβην στη ροδίτσα τόσο δραστικά με την "πρώτη μας επαφή" δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσω να παίζω με την τύχη μου... Αφού έζησε έως τώρα θα προσέχω τις κινήσεις μου.

Ο στόχος μου είναι να μπει σε μικρότερο ποτ και να κρατώ το σχήμα της με μικροκλαδεματάκια!
Παλιά 16-05-14, 11:31   #8
My Nellie
Moderator

Το avatar του χρήστη My Nellie

Προεπιλογή

Εγώ τον καταλαβαίνω τον Γιάννη... μπορούμε να έχουμε και μικρά μπονσάϊ.
Πολύ περισσότερο δε εφ' όσον η ροδίτσα είναι "υποκείμενο πειραματισμού" θα μπορούσες να την καλλιεργείς με στόχο να την μικρύνεις ακόμη περισσότερο στην συνέχεια, έτσι δεν είναι?
Πρόσεξε μόνο αυτά που σου έγραψε η Ρία και μην ξεχνάς ότι διψάνε οι ροδιές!
Καλή συνέχεια!

Be patient! Do not rush!
Alexandra
My Nellie δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 16-05-14, 13:52   #9
Chef
Moderator

Περιοχή: Λιτόχωρο
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από GIANNHS Εμφάνιση μηνυμάτων
Να την βαλεις σε μικροτερο ποτ - για αυτο ειναι προορισμενη. Το να την βαλεις σε μεγαλο δοχειο δεν θα σε βγαλει καπου συντομα. Ειναι μικρη και ομορφη
Εγώ, αν την είχα, θα την κλάδευα πιο πολύ με στόχο να την μικρύνω κι άλλο.
Παλιά 16-05-14, 13:59   #10
GIANNHS
Moderator

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Προεπιλογή

Μονο εσυ με καταλαβαινεις Αλεξανδρα. Συχνα λεμε βαλτο στην γη, βαλτο σε μεγαλη γλαστρα αλλα εδω ειναι αλλη η περιπτωση. Μην περιμενουμε σε 15 εκ. δεντρακι να δουμε κορμο που αντιστοιχει σε μπονσαι 40εκ. Η ομορφια της ροδιτσας θα ειναι αλλη μελλοντικα και εκτος απο τα ανθη θα ειναι η διακλαδωση της που θα θυμιζει μεγαλο δεντρο.
Παλιά 16-05-14, 20:36   #11
kapouland
Senior Member

Προεπιλογή

Η ροδίτσα αν πάνε καλά τα πράγματα θα την κρατήσω σε αυτο το μέγεθος το πολύ! Καλά θα ήταν να μικρύνει κι άλλο με τα χρόνια.... θα δείξει, θα μου "μιλήσει" η ίδια πιστεύω. Οπότε συμφωνω με εκείνους που μίλησαν για μικρού μεγέθους δέντρο.
Παλιά 17-05-14, 10:17   #12
novice
Ακόμα πιο παλιός

Περιοχή: Αττική
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από GIANNHS Εμφάνιση μηνυμάτων
Μονο εσυ με καταλαβαινεις Αλεξανδρα. Συχνα λεμε βαλτο στην γη, βαλτο σε μεγαλη γλαστρα αλλα εδω ειναι αλλη η περιπτωση. Μην περιμενουμε σε 15 εκ. δεντρακι να δουμε κορμο που αντιστοιχει σε μπονσαι 40εκ. Η ομορφια της ροδιτσας θα ειναι αλλη μελλοντικα και εκτος απο τα ανθη θα ειναι η διακλαδωση της που θα θυμιζει μεγαλο δεντρο.
Δεν περιμενει κανεις να γινει αυτο που λες, θα ηταν παραλογο.. Ομως οι αναλογιες ειναι σημαντικες ακομα και σε μικρου μεγεθους μπονσαι και στο συγκεκριμενο φυτο κατα την αποψη μου θελουν ακομα πολυ δουλεια. Απο την αλλη... ΥΓΕΙΑ
novice δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα
Sponsored Links

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές