![]() |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
Περιοχή: Βέροια
|
![]()
Καλησπέρα! Βρισκόμαι στη Βέροια, αρχάριος με όρεξη για διαβασμα. Ηδη εχω δει πολλα βίντεο στο YouTube και εχω διαβασει πολλα θεματα.
Πρωτη επαφη με bonsai ειχα πριν 4 χρόνια με μια φτελια του @tasos141 που δυστυχώς εχασα απο απειρία. Απο τοτε πάντα ηθελα να ξαναπαρω μια φτελια και ετσι πηρα αποφαση να αγορασω απο Ισπανια γιατι εδω δεν έβρισκα κάτι αντίστοιχο. Σίγουρα δεν είναι κατι φοβερό, το επελεξα σε αυτο το στυλ αντι το κλασσικο "S" στον κορμό. θα ηθελα να με συμβουλεψετε τι μπορεί να γίνει απο εδω και πέρα. Εχω υποψιν την αλλαγη υποστρώματος με ελαφρόπετρα και τυρφη. Τελος εχω βρει στο ebay concave tool γυρω στα 13 € ποια η αποψη σας?IMG_20210415_133817.jpgIMG_20210415_135628.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Παλιός
Περιοχή: Χαλανδρι
|
![]()
Γειά σου Στέφανε! Μου αρέσει η φτελιά σου και θα συμφωνήσω μαζί σου για το στύλ, έναντι του κλασσικού S κορμού. Ο συγκεκριμένος έχει και πάχος και μια ωραία κλίση
![]() ![]() Έχεις δίκιο που προγραμματίζεις μεταφύτευση, μοιάζει να το ριζικό της να έχει γεμίσει ολόκληρο τον χώρο της γλάστρας. ![]() Εγώ θα την έβαζα σε μία πλαστική γλάστρα, λίγο πιο μεγάλη από την υπάρχουσα, σε σχήμα πιάτου της σούπας, στρογγυλή/χαμηλή, για να προσπαθήσω να φτιάξω ένα κάποιο νεμπάρι. Κατά την μεταφύτευση, θα έψαχνα να δω μήπως υπάρχει, κάτι τέτοιο (νεμπάρι), σε λίγο πιο χαμηλό επίπεδο από αυτό που βλέπω τώρα. Η εποχή είναι κατάλληλη και η Ισπανία έχει παρόμοιο κλίμα με εμάς, οπότε μάλλον δέν χρειάζεται ιδιαίτερη προσαρμογή. Κατά τα άλλα, ίσως να καθάριζα λίγο τά κλαδάκια της, διαλέγοντας αυτά που θέλω να κρατήσω, έχοντας στο μυαλό μου ότι θέλει κάποιο αραίωμα για να εισχωρεί το φως στο εσωτερικό του δέντρου. Τώρα την άνοιξη, θα πετάξει από παντού, θα φουντώσει... Θα χρησιμοποιούσα στις πιθανές μεγαλούτσικες τομές, κάτι σαν πάστα εμβολιασμού/κλαδέματος, γιατί το φυτό είναι ενεργό πια. Η επιλογή των βασικών κλαδιών πάει ακτινωτά/περιμετρικά και θα σκεφτόμουν ποιο είναι το πιο χαμηλό, 1ο κλαδί. Δέν θα κλάδευα μειώνοντας το μήκος τους, ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν πάχος τα βασικά κλαδιά και θα φρόντιζα καταρχήν την σωστή δευτερογενή διακλάδωση (από ένα βασικό κλαδί, ένα δευτερογενές από την μια πλευρά, το επόμενο από την άλλη κτλπ). Σε περίπου 20 ημέρες, θα άρχιζα λίπανση με οργανικό λίπασμα και βέβαια θα πότιζα χωρίς προκαθορισμένο πρόγραμμα, όταν ένιωθα το υπόστρωμα στεγνό, στα 1-2 cm βάθος. Τοποθέτηση 100% σε εξωτερικό χώρο. Σαφώς θα σου πουν και οι πιο έμπειροι! ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
Περιοχή: Λιτόχωρο
|
![]()
Άμα το ξαναπείς αυτό θα σε κάνα μπλοκ
![]()
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Καλησπέρα το δεντρακι ειναι ακομα ζωντανο και άρχισε να πετάει φυλλαρακια. Το χωμα ειναι coco coir και στεγνώνει γρηγορα. Με την πρώτη ευκαιρία θα παρω ελαφροπετρα ψιλη.
Σκεφτομαι να το αφησω να αναπτυχθεί και να το πειραξω το φθινόπωρο-χειμωνα. Τι λετε? IMG_20210428_144716.jpgIMG_20210428_144742.jpgIMG_20210428_144732.jpgIMG_20210428_144721.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Παλιός
|
![]()
Στέφανε, κατά την άποψή μου η περίοδος για μεταφύτευση έχει ήδη τελειώσει. Σε λίγες μέρες η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 30 - 35 !!!
Τώρα το φυτό έχει μπεί στην ανάπτυξη και όταν βλέπεις νέα πράσινη βλάστηση, υπάρχει βέβαια και αντίστοιχη (αόρατη) ανάπτυξη στο ριζικό του σύστημα (πράγμα πρωταρχικά ζητούμενο). Τώρα τρέχουν χυμοί και ορμόνες ανάπτυξης, από την ''κορυφή'', έως τα ''πόδια'' του φυτού, τώρα είναι που δυναμώνει το δέντρο. Σε αυτήν την φάση, πιστεύω ότι δέν θέλουμε να του κόψουμε την ''φόρα'', οπότε δεν κλαδεύουμε. Λογικά το δεντράκι σου θα ξεφύγει, θά τρελαθεί να πετάει από παντού και ομολογώ ότι ήδη χρειαζότανε ένα καθάρισμα και επιλογή κλαδιών, αλλά νομίζω οτι αυτά μπορούν να γίνουν αργότερα. Αυτό που θα έκανα, όταν πια έχει σκληρύνει η νέα βλάστηση, είναι ότι θα αραίωνα την κόμη και θα έκοβα ότι ξεφεύγει από τα όρια, ώστε να προσπαθήσω να κερδίσω περισσότερο φώς στο εσωτερικό του φυτού και ίσως δευτερογενή/τριτογενή διακλάδωση. θα σου πρότεινα από τώρα να προσπαθήσεις να ερευνήσεις/μελετήσεις τις αρχές του κλαδέματος (πχ ότι πάει προς τα πάνω, προς τα κάτω, προς τα μέσα, τα ξερά κτλπ). Δέν έχω εμπειρία με το coco υπόστρωμα, οπότε θα λίπαινα (βιολογικό) με μέτρο, θα πρόσεχα το πότισμα... ps: Δέν θα γράψω ότι θα σου πουν την γνώμη τους και οι πιό έμπειροι, γιατί θα έχω πρόβλημα!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Παράθεση:
2. Μπορείς και τώρα να κάνεις ξεκαθάρισμα κλαδιών, και νομίζω ότι πρέπει να το κάνεις. Όπου βγαίνουν δύο κλαδιά μαζί αφαίρεσε τι ένα. Όπου υπάρχουν πολύ μικρά κλαδάκια ανάμεσα στα πιο μεγάλα αφαίρεσέ τα. Μέσα στο Μάιο, όταν θα έχει ξυλοποιηθεί η νέα βλάστηση κλάδεψε πίσω στο δεύτερο μάτι, έτσι θα πετύχεις μια δεύτερη ανάπτυξη και καλύτερη διακλάδωση. Θα ήθελα όμως να δω κοντινές φωτογραφίες αφού κάνεις ένα ξεκαθάρισμα των κλαδιών.
![]() |
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Καλησπέρα λόγω φορτου δουλειας εμεινε μια μερα αποτιστο και ετσι έριξε πολλα φυλλα γυρω στο 70% και κρατησε λιγα.
Ελπιζω να μην εχω θεμα και να ανακαμψει με προσοχή απο πλευρας μου. Εχετε να προτείνετε κατι που θα βοηθήσει στην κατασταση? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
Περιοχή: Ηπειρος
|
![]()
Με μια μερα αποτιστο να ριξει τοσα πολλα φυλλα;
Δυσκολο μου φαινεται. Που το ειχες; Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Αλεξης : 11-05-21 στις 23:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Moderator
|
![]() Παράθεση:
Το πιο πιθανό να έριξε τα φύλλα από την πολλή υγρασία εάν το πότιζες κάθε μέρα. Το πότισμα δεν είναι τυφλοσούρτης, ελέγχουμε εάν στέγνωσε το χώμα και μετά ποτίζουμε. Ενδεχομένως σε δροσερό καιρό να μην χρειαστεί να ποτίσουμε για μερικές μέρες.
![]() |
![]() |
#10 |
Παλιός
|
![]()
Στέφανε, σωστά αυτά που σου γράφουν τα παιδιά.
Του έκανες τελικά μεταφύτευση? Αν ναι, θα μπορούσε να ρίξει φύλλα από το στρεσάρισμα (ανάλογα αν πείραξες ρίζα). Αν όχι, τότε θα μπορούσε να είναι θέμα ποτίσματος, όπως λες. Μόνο μια μέρα απότιστο και έχασε το 70% των φύλλων, δέν μου ακούγεται λογικό, εκτός αν είναι σε ανελέητο ήλιο, αλλά και πάλι, απλά θα είχαν μαραζώσει τα φύλλα του, θα είχαν γείρει προς τα κάτω, αλλά δεν θα είχαν πέσει. Δηλαδή, λές ότι την προηγούμενη ημέρα ήταν μια χαρά το φυτό, με τα φυλλαράκια του ντούρα και πράσινα??? Θα πρότεινα καταρχήν να σιγουρευτείς ότι το φυτό ποτίζεται σωστά και για να το πώ πιό καλά, αν μπορεί να ποτιστεί σωστά. Υπάρχουν περιπτώσεις που το υπόστρωμα του φυτού είναι τόσο γεμάτο ρίζες, που γίνεται συμπαγές και το νερό ρέει γύρω γύρω κοντά στα τοιχώματα της γλάστρας, αφήνοντας τελικά το κεντρικό μέρος στεγνό και τις ρίζες απότιστες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ποτίζουμε βαπτίζοντας για λίγα λεπτά ολόκληρη τήν γλάστρα σε νερό. Η άλλη περίπτωση είναι να μην έχει καλή αποστράγγιση το υπόστρωμα, να μην στεγνώνει ποτέ, νά κρατάει πολύ υγρασία και να μην αναπνέει το ριζικό του, γιατί όπως έχουμε πεί, εκτός από νερό, το ριζικό χρειάζεται και αέρα! Αυτό είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα με τα οργανικά υποστρώματα που χρησιμοποιούν τα φυτώρια και χρειάζεται προσοχή στο να ποτίζουμε όταν το υπόστρωμα είναι στεγνό σε βάθος 2 - 3 cm (test με το δάκτυλο). Εσύ τώρα έχεις υπόστρωμα coco, με το οποίο δέν έχω εμπειρία, αλλά τα παραπάνω εξακολουθούν να ισχύουν. Γιά προσπάθησε να σκεφτείς τι από τα παραπάνω μπορεί να ισχύει και γράψε μας. ps: η φτελιές αντέχουν γενικά και συγχωρούν λάθη, είμαι αισιόδοξος! |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Junior Member
|
![]()
Καλησπέρα λογω περιοδου τρεχω με τη δουλειά και δεν σας εγραψα. Τελικά τα πράγματα δειχνουν καλα, το φυτο πεταει νεα ματια. Δεν θα κάνω μεταφύτευση στην παρούσα φαση, λεω να περιμένω να φουντώσει.
Εχω λιπασμα Osmocote και εριξα μερικα μπιλακια. Ποια η αποψη σας για για το εν λογω λιπασμα? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Παλιός
|
![]()
Στέφανε δεν γνωρίζω το λίπασμα που αναφέρεις, αλλά εγώ χρησιμοποιώ οργανικά/bio λιπάσματα, αποφεύγοντας την χημεία, αλλά και τον κίνδυνο να ''κάψω'' τα φυτά μου.
Για μεταφύτευση, ναι, από την επόμενη άνοιξη πιά ... Όποτε θελήσεις, ανέβασε και καμία νέα φώτο :) |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Junior Member
|
![]()
Το λίπασμα ειναι η αληθεια δεν κυκλοφορεί εδω αλλα ειναι πολυ διαδεδομένο στην Αμερικη και εχω την εντύπωση οτι και ο Bjorn L Bjorholm εχει πει οτι το χρησιμοποιει. Ειναι λιπασμα αργης αποδεσμευσης.
Το δεντρακι εχει μεσα σε μια βδομαδα πεταξει φυλλαράκια και παει καλα. Πιστευω οτι εχω βρει ενα μπουσουλα στο πότισμα.IMG_20210521_093219.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Παλιός
|
![]()
Ωραία πάει, την γλύτωσε!
Στέφανε 2 πράγματα θα σού πρότεινα: - Βρες τυχόν ξερά κλαδάκια και κόψτα. Αντέχει και αραίωμα σιγά σιγά, ειδικά η περιοχή της κορυφής (διάβασε τι σου γράφει ο Ανδρέας, πιο πάνω). - Δοκίμασε μήπως (?) του πάει μία θέση με λίγο πιό πολύ ήλιο (βλέπω ότι τα νέα φύλλα τείνουν να έχουν μεγάλα μεσοδιαστήματα, που σημαίνει ότι ψάχνουν τον ήλιο. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Junior Member
|
![]()
Kαλησπερα, παει καλα το δεντρακι, πριν κλαδεψω για λιγο αραιωμα θα ηθελα να σιγουρευτω οτι δε κανω λαθος.
Σας βαζω μια φωτογραφία. Οταν σε ενα σημειο βγαίνουν πανω απο ενα κλαδια τα κοβουμε και αφήνουμε ενα σωστα? Ποιο θα κοβατε? πχ Ψηλα εχουμε 4 κλαδακια στο ιδιο σημειο.IMG_20210608_203236.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Νέο μέλος | Άρτεμης | Bazaar (Αγορές-Πωλήσεις-Ανταλλαγές) | 1 | 12-04-21 10:09 |
Νέο μέλος! | Venus88 | Ας γνωριστούμε... | 4 | 10-05-18 18:59 |
Νέο μέλος | Pads | Ας γνωριστούμε... | 18 | 02-02-18 10:15 |
Νέο μέλος - zen | zen | Ας γνωριστούμε... | 7 | 03-12-16 14:17 |
Νέο μέλος | TSIF | Ας γνωριστούμε... | 1 | 01-04-09 23:45 |