![]() |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
Περιοχή: Θεσσαλονικη
|
![]()
Καλησπερα και καλώς σας βρήκα.
Πριν λίγες μέρες μου κάνανε δώρο ένα δεντράκι. Τελείως άσχετος με το θεμα και μη έχοντας ασχοληθεί ποτέ με φυτά αλλά είπα να δοκιμάσω να ασχοληθώ περαιτέρω. Με φωτογραφική αναγνώριση από google βρήκα ότι μάλλον είναι φτελιά. Επειδή ο χρόνος λόγω δουλειάς και μωρού είναι πολύ περιορισμένος και το διάβασμα θα γίνεται με πολύ αργους ς ρυθμούς όποτε οποιαδήποτε συμβουλή αρχικά είναι ευπρόσδεκτη. Καλως σας βρήκα και πάλι.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Junior Member
|
![]()
Ξεχασα να βάλω φωτογραφίες :)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
Περιοχή: Αθήνα
|
![]()
Καλησπέρα Νίκο. Καλώς ήρθες!
Ναι, είναι φτελιά όπως έγραψες, Ulmus sinensis ή Chinese Elm. Απ' όσο μπορώ να διακρίνω στην φωτογραφία, το δένδρο μάλλον χρειάζεται μεταφύτευση και αλλαγή του υποστρώματος. Αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει αργότερα.... αρχές φθινοπώρου. Μέχρι τότε, εγώ θα συμπλήρωνα στην επιφάνεια λίγη λεπτόκοκκη ελαφρόπετρα ή λάβα, ώστε να προστατευθούν τα εκτεθειμένα ριζίδια. Ποτίζεις τακτικά, αλλά ελέγχοντας με το δάχτυλό σου να μην είναι "λάσπη" το υπόστρωμα επειδή δείχνει να είναι αποκλειστικά οργανικό. Δώσε του και λίπασμα, κατά προτίμηση οργανικό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Όσο για την διαμόρφωση, κατά την γνώμη μου η μορφή που έχει μπορεί να δώσει μια πολύ όμορφη φόρμα broom (ή "σκούπα") Καλή συνέχεια!
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
Καλώς σας βρήκα. Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλες σου. Το ότι το έχω στην κατοχή μου σχεδόν ένα μήνα και έχει επιβίωση πιστεύω πως ειναι θετικό δείγμα
![]() Και επειδή από ότι βλέπω το όλο θέμα είναι εθιστικο αν ειναι επιτρεπτό θα ήθελα να μου προτείνει κάποιος ένα φυτώριο στην Θεσσαλονίκη η τριγύρω. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Περιοχή: Αθήνα
|
![]()
Θέλω να πιστεύω ότι κάποιος από τα Βόρεια θα μπορεί να σε κατευθύνει.
Μπορείς να θέσεις το ερώτημα στην ομάδα του FB, όπου εκεί έχει μεγαλύτερη κινητικότητα. Φίλοι των Μπονσάϊ (mybonsai.gr)
![]() |
#6 |
Moderator
Περιοχή: Λιτόχωρο
|
![]()
Θα συμφωνήσω με την Αλεξάνδρα σε όλα εκτός από την μεταφύτευση. Εδώ στα βόρεια πολλές φορές ο χειμώνας έρχεται νωρίς και τα φυτά δεν προλαβαίνουν να αναρρώσουν από την μεταφύτευση. Εγώ θα πρότεινα υπομονή μέχρι τον Μάρτιο. Μέχρι τότε φροντίδα και προδέρμ.
Το χειμώνα, που θα πέσουν τα φύλλα, θα φανούν τα κλαδιά καθαρότερα και τότε μπορείς να αποφασίσεις ποια θα αφαιρέσεις και ποια θα κρατήσεις για να τα συρματώσεις. Εδώ θα είμαστε να τα πούμε Επίσης, κατά την γνώμη μου, θα πρέπει να αφαιρεθεί το χοντρό κλαδί που είναι σαν δεύτερος κορμός γιατί με το χρόνο θα δημιουργήσει έναν κόμβο στο σημείο που φύεται και μια ανάποδη κωνικότητα στον κορμό.
![]() |
#7 | |
Junior Member
|
![]() Παράθεση:
Ότι μου προτείνατε το ξεκίνησα και απλά το αφήνω στην ησυχία του για ένα χρόνο. Μέχρι τότε όμως... Τι άλλο θα μου πρότεινες να πάρω; ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Καλησπέρα,υπαρχει καμιά προοπτική εδώ;
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Παλιός
Περιοχή: Χαλανδρι
|
![]()
τι ειναι? βουκαμβιλια? πολυ λεπτο κορμο βλεπω και θα ελεγα οτι δεν αξιζει να ασχοληθεις.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Δύο λύσεις υπάρχουν.
1. Την αφήνεις μερικά χρόνια να παχύνει και μετά ασχολείσαι μαζί της. Δεν σε βλέπω να έχεις την υπομονή να το κάνεις. ![]() 2. Κόβεις εκεί που σου δείχνω με τις κόκκινες γραμμές. Το κομμάτι 1 το αφήνεις ως έχει στη γλάστρα. Τα υπόλοιπα τα φυτεύεις ως μοσχεύματα σε άμμο ποταμίσια, σε ένα δοχείο αν θέλεις ή το καθένα σε άλλη γλάστρα, ποτίζεις καλά και σκεπάζεις με μαύρη σακούλα, τελείως μαζί και το δοχείο. Το αφήνεις στη σκιά και περιμένεις. Δεν το ανοίγεις πριν περάσουν δύο εβδομάδες. Μετά ξαναμιλάμε. Οι μπουκαμβίλιες πιάνουν πολύ εύκολα ως μοσχεύματα. Συνήθως όμως όλων των ειδών τα μοσχεύματα κάνουν 4 με 8 εβδομάδες να βλάστήσουν. Όταν δεις κλαδάκια δεν σημαίνει ότι έβγαλε και ρίζα. Υπομονή. Αν στεγνώσει η άμμος ποτίζεις και σκεπάζεις καλά. Έτσι θα αποκτήσεις πιο πολλά φυτά που, επειδή θα ξεκινήσεις από την αρχή τη βλάστηση, θα χτίσεις σωστά τη διακλάδωση και θα φτάσεις στο μέλλον σε πολύ αξιόλογα δενδράκια. Υπομονή και αγάπη θέλει αυτό το χόμπυ.
![]() |
#11 | |
Junior Member
|
![]() Παράθεση:
![]() Ερώτηση και παλι. Στην φτελιά που έχω (φωτογραφία) τις τελευταίες μέρες αρκετά φύλλα κιτρινίζουν χωρίς να ποτίζω υπερβολικά,το αντίθετο θα έλεγα. Που μπορεί να οφείλεται; |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Moderator
|
![]() Παράθεση:
Ψάξε για έντομα και, αν δεις περισσότερα φύλλα να προσβάλλονται, ψέκασε με confidor και θερινό πολτό που θα τα πάρεις από ένα γεωπόνο.
![]() |
![]() |
#13 |
Junior Member
|
![]()
Καλημέρα σας. Μήνες μετά και ακόμη ζει!!!
![]() Έκανα μεταφύτευση σε μείγμα ελαφρόπετρας και τύρφης περίπου 70-30, αφαίρεσα το μεγάλο κλαδί και προσπάθησα να κατεβάσω λιγο τα κλαδάκια. Προχώρησα μόνος με το "συρματωμα" ώστε από τις συμβουλές και τις διορθώσεις να καταλάβω καλύτερα στα λάθη μου. Promo-Facebook-Ad (Carousel)~2.jpeg Promo-Facebook-Ad (Carousel) (1)~2.jpeg Promo-Linkedin-Share Image~2.jpeg |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Moderator
|
![]() Παράθεση:
![]() Κατ' αρχάς δεν πρέπει να υπάρχουν κλαδιά στο ίδιο ύψος. Το πρώτο κλαδί πρέπει να τοποθετηθεί στο 1/3 του τελικού ύψους. Αυτό πρέπει να είναι το πιο χοντρό κλαδί. Δεν πρέπει να υπάρχει πιο χοντρό κλαδί πάνω από ένα λεπτό. Τα επόμενα κλαδιά πρέπει να ανεβαίνουν σαν μια σπείρα κι αν είναι δυνατόν σε μια γωνία 120 μοιρών μεταξύ τους. Ιδανικά πρέπει να υπάρχουν αναλογίες φιμπονάτσι μεταξύ των κλαδιών. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα κλαδιά θα τα δημιουργήσεις από την αρχή. Το σύρμα πρέπει να είναι σε γωνία 45 μοιρών με τον άξονα του κλαδιού, να εφάπτεται καλά στο κλαδί, όχι πολύ σφιχτά, να μην το πληγώνει, ούτε και πολύ χαλαρά όπως βλέπω να συμβαίνει σε κάποια κλαδιά. Σκοπός του συρματώματος είναι να δώσουμε νέα κατεύθυνση στο κλαδί αλλά και αυτό που λέμε "κίνηση". Δηλαδή να φαίνεται το κλαδί, προχωρώντας προς την κορυφή αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση αριστερά - δεξιά. Εγώ θα πρότεινα να αφαιρέσεις τα σύρματα πολύ προσεκτικά. Να αφαιρέσεις τα κλαδιά που δεν είναι στη σωστή θέση. Να κλαδέψεις αυτά που μένουν στο δεύτερο μάτι, εκτός από την κορυφή που θα την αφήσεις σε ελεύθερη ανάπτυξη. Εάν σου φανεί ότι με το κλάδεμα δεν μένουν αρκετά κλαδιά μην ανησυχείς, θα κρατήσεις από αυτά που θα βγουν πιο πάνω. Έτσι χτίζεται μια σωστή διακλάδωση.
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
Στη φτελιά δεν είναι απαραίτητο να κατεβάσουμε τα κλαδιά προς τα κάτω, ίσως δεν είναι απαραίτητο καν το συρμάτωμα, ειδικά σ' αυτή τη φάση.
Αν παρατηρήσουμε τις φτελιές στη φύση, τα κλαδιά πρώτα ανεβαίνουν προς τα πάνω και μετά παίρνουν κλίση, κι εμείς θέλουμε το δένδρο μας να μοιάζει με ένα φυσικό δένδρο που υπάρχει στη φύση. Επίσης η φτελιά φημίζεται για τα λεπτά, ντελικάτα κλαδιά της. Μπορούμε να χτίσουμε διακλάδωση με clip & grow, κλαδεύοντας κάθε φορά στο δεύτερο μάτι. Αν κλαδέψεις τώρα, τα νέα κλαδάκια θα αναπτυχθούν σε δύο περίπου μήνες και κατά τον Μάιο, όταν θα ξυλοποιηθούν, θα ξανακλαδέψεις πάλι στο δεύτερο μάτι, κι έτσι θα έχεις νέα κλαδάκια και πιο προχωρημένη διακλάδωση.
![]() |
Sponsored Links |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Νέο μέλος! | Venus88 | Ας γνωριστούμε... | 4 | 10-05-18 18:59 |
Νέο μέλος | Pads | Ας γνωριστούμε... | 18 | 02-02-18 10:15 |
Νέο μέλος - zen | zen | Ας γνωριστούμε... | 7 | 03-12-16 14:17 |
Νέο Μέλος | Anna | Ας γνωριστούμε... | 30 | 13-04-12 01:01 |
Νέο μέλος | TSIF | Ας γνωριστούμε... | 1 | 01-04-09 23:45 |