![]() |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
Περιοχή: Ιωαννινα
|
![]()
Καλησπέρα αγαπητά μέλη,
μόλις έγινα μέλος στο Forum και χαίρομαι ιδιαίτερα που υπάρχουν αρκετά θέματα για μελέτη, απορίες και το γεγονός ότι υπάρχει πνοή επι του θέματος στην χώρα μας. Πήρα την απόφαση να μελετήσω γι αυτή την τέχνη καθώς μου αρέσουν πάρα πολύ τα bonsai και νιώθω ότι μπορώ να αφιερώσω ένα κομμάτι μου σε αυτό, αν και ο χρόνος μου είναι λίγο περιορισμένος. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με bonsai και γενικώς οι γνώσεις μου με την κηπουρική ειναι περιορισμένες. Έχω φυτά στο σπίτι μου καθώς και μία ωραιότατη λεμονιά σε γλάστρα που την λατρεύω. Δεν έχω κάποιο δέντρο bonsai και επιθυμώ πρώτα να μάθω (γιατί όπως λέει και ενας φίλος μου καλύτερα να ξερεις παρα να έχεις). Ομως δεν μπορώ να αναζητήσω όσες πληροφορίες χρειάζομαι με την μία. Αρχικά, θα ήθελα αν είναι εύκολο να μου πείτε αν υπάρχει η δυνατότητα για bonsai εσωτερικού χώρου και ποια είναι αυτά. Στην περιοχή που μένω στα Ιωάννινα πιάνει παγωνιές και έντονους ανέμους. Οπότε δεν ξέρω αν θα μπορούσε να επιζήσει έξω. Και έπειτα τι θα με συμβουλεύατε να κάνω για να ξεκινήσω.. Ευχαριστώ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Παλιός
Περιοχή: Χαλανδρι
|
![]()
Καλώς τον Θωμά! Καλωσόρισες στην παρέα μας!
Προσπαθώντας να σου απαντήσω στις ερωτήσεις σου, θα σου έλεγα καταρχήν ότι bonsai εσωτερικού χώρου είναι, ή μπορούν να γίνουν όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου, που με διάφορες τεχνικές, τα κρατάμε σε μικρο σχετικά μέγεθος και τα διαμορφώνουμε ώστε να μοιάζουν το δυνατόν στα αντίστοιχα μεγάλα και φυσικά μεγέθη τους. Τέτοια φυτά εσωτερικού χώρου, απ' όσο γνωρίζω, είναι σχεδόν όλα αυτά που λέμε τροπικά, με ανάμεσα από τα πιο γνωστά τους φίκους. Αρκετοί φίλοι των bonsai έχουν αρχίσει με τέτοια φυτά, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι σε φωτεινό σημείο, μακρυά από πηγές θερμότητας, κατά την διάρκεια του χειμώνα (εάν ο χειμώνας στην περιοχή σου είναι πραγματικά βαρύς, πχ στην αττική δεν χρειάζεται) και όταν ο καιρός γλυκαίνει, τα βγάζουμε έξω. Υπάρχουν διάφορα post που μπορείς να διαβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Εγώ θα σε καλούσα όμως να προτιμήσεις φυτά που ευδοκιμούν στον τόπο σου, θάμνους και δέντρα, σαφώς εξωτερικού χώρου :), που ευνοούνται από το κλίμα της περιοχής σου. Ρίξε μια ματιά, με αυτό το πνεύμα στην πανέμορφη φύση κοντά σου και θα έχεις απαντήσεις. Κατά τα άλλα, υπάρχουν post που μας δείχνουν τρόπους να κάνουμε τα πρώτα βήματα και φτηνά, όπως πχ αυτό του Ανδρέα, 'Γιουνίπερος από το μηδέν'. Αλήθεια, λες ότι έχεις μια ωραιότατη λεμονιά, οπότε κάτι μου λέει ότι αφού αντέχει αυτή, δεν πρέπει να υπάρχει μάλλον σοβαρό πρόβλημα θερμοκρασιών και νομίζω ότι μπορείς να αρχίσεις να ψάχνεις για ένα ωραίο, σχετικά προστατευόμενο χώρο έξω στη αυλή ή στο μπαλκόνι σου, που να στήσεις τα φυτά σου. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Καλησπέρα, ευχαριστώ για την απάντηση!
Η αρχική μου σκέψη ήταν να πάρω σπόρους και να ξεκινήσω απο το μηδέν. Είναι εφικτή και οικονομική λύση αλλα και μακάβριο να περιμένω τόσα χρόνια για να πειραματιστώ. Οπότε τείνω να πάρω μια γλάστρα με ένα φυτό που να έχει τις προδιαγραφές για bonsai, όπως μία ελιά, κάποιον θάμνο ή leyland ή αλλιώς να πάρω κάποιο μόσχευμα απο έτοιμο δέντρο της περιοχής μου. Θα κάνω την έρευνά μου και θα πράξω.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Παλιός
Περιοχή: Χαλανδρι
|
![]()
Διάβασε το post του Αντρέα. Είναι πολύ κοντά σε αυτό που σκέφτεσαι.
http://www.mybonsai.gr/vb/showthread.php?t=7449 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Moderator
Περιοχή: Λιτόχωρο
|
![]() Παράθεση:
Φυσικά και θα επιλέξεις δένδρα που ευδοκιμούν στην περιοχή σου ώστε να μην έχεις προβλήματα προσαρμογής, τώρα στην αρχή τουλάχιστον.
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
![]() |
#7 |
Junior Member
|
![]()
Ευχαριστώ πολύ,
χρήσιμες οι συμβουλές σας, θα αναζητήσω μικρά δεντράκια της περιοχής μου και θα ξεκινήσω. Μία ερώτηση, να πάρω χώμα για bosnai ή μπορω αρχικά να κάνω τη δουλειά μου με χωμα γενικής χρήσης με καλή αποστράγγιση και αερισμό ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Moderator
|
![]() Παράθεση:
Το υπόστρωμα το κάνουμε μόνοι μας. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι ένα χαρμάνι από 80% ελαφρόπετρα 2-4 χιλιοστά διάμετρο με 20% τύρφη. Αν δεν βρίσκεις στην περιοχή σου ελαφρόπετρα βάλε κάτι αντίστοιχο όπως λάβα, περλίτη, χαλικάκι, που να έχει καλή αποστράγγιση και να προσφέρει αερισμό στις ρίζες. Στον πάτο του δοχείου απλώνουμε μία στρώση χοντρό χαλίκι ή ελαφρόπετρα 4-8 χιλ ή αν δεν βρίσκεις αυτή 8-16.
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Νέο μέλος | Pads | Ας γνωριστούμε... | 18 | 02-02-18 10:15 |
Νέο μέλος - zen | zen | Ας γνωριστούμε... | 7 | 03-12-16 14:17 |
Νέο Μέλος | Anna | Ας γνωριστούμε... | 30 | 13-04-12 01:01 |
Νέο μέλος | damianos | Ας γνωριστούμε... | 11 | 27-04-11 20:30 |
Νέο μέλος | TSIF | Ας γνωριστούμε... | 1 | 01-04-09 23:45 |