![]() |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
Περιοχή: Πάτρα
|
![]()
Καλησπέρα σας, με λενε Θανάση είμαι 23 από Πάτρα. Είμαι νέος στο χώρο του bonsai παρακολουθούσα πολλά βίντεο στο YouTube σχετικά με το θέμα και πρόσφατα ανακάλυψα και το φόρουμ. Πριν κάτι μέρες βρήκα την παρακάτω αγριελια και την φυτεψα σε μια γλάστρα. Δυστυχώς την κλάδεψα πριν βρω το το φόρουμ για να μου δώσετε συμβουλές πρώτα. Παρόλο αυτά σας ανεβάζω κάποιες φωτογραφίες για να με βοηθήσετε. Θεωρείτε πως υπάρχει μέλλον με αυτό το δεντράκι;
Σας ευχαριστώ ![]() ![]() ![]() ![]() Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Member
Περιοχή: Αρτα
|
![]()
καλησπέρα και καλώς όρισες. Το φυτό σου έχει ωραίο νεμπάρι αλλά ευθύγραμμο κορμό. Κατά την γνώμη μου, θέλει κόψιμο όπως περίπου φαίνεται στην παρακάτω φωτό (στην μαύρη γραμμή), ώστε με τον καιρό να αποκτήσει κίνηση. Πέραν αυτού, τίποτε άλλο προς το παρόν. Την αφήνεις ήσυχη για κανα δυο χρόνια, να αναπτύξει ριζικό σύστημα και πολλά κλαδιά. Εάν την έβγαλες πρόσφατα από τη γη, μην την αφήνεις πολύ εκτεθειμένη στον ήλιο μέχρι να βγάλει νέα φύλλα και πότιζε τακτικά. Καλή επιτυχία
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Παλιός
Περιοχή: Χαλανδρι
|
![]()
Γεια σου Θαναση απο την Πατρα, καλως ηρθες στη παρέα μας!!!
![]() ![]() ![]() Εχεις χρησιμοποιησει 100% οργανικο υποστρωμα, που κραταει παρα πολυ υγρασια και δεν αφηνει τις ριζες να αναπνεουν καθολου. Επισης δεν ξερω αν η γλαστρα σου εχει τρυπες αρκετες για να φευγει ελευθερα το νερο. ![]() Η αγριελια σου ειναι σχετικα ''ξερικο'' ειδος και δεν της αρεσει να μενει βρεγμενο/λασπερο το υποστρωμα της. ![]() Να τι θα εκανα εγω: 1. μιας που ειναι πολυ προσφατη η μεταφυτευση, θα σκεφτομουν/τολμουσα μια διορθωση επειγοντως. 2. θα εφτιαχνα μια μιξη με ψιλη ελαφροπετρα και τυρφη (η φλοιο πευκου, η φυτοχωμα) σε αναλογια 80% - 20%. 4. θα εβαζα την ελια, θα επλενα τις ριζες της απο το χωμα, αλλα δεν θα τις κλαδευα. 5. θα ανοιγα πολλες τρυπες στην γλαστρα για καλη αποστραγγιση. 6. θα εριχνα στον πατο χαλικακι, ωστε να διευκολυνει την αποστραγγιση. 7. θα ξαναφυτευα, ετσι ωστε το υποστρωμα να φτανει εκει που ο κορμος δειχνει χοντρος και οριακα αρχιζουν να φυονται λιγο πιο χοντρες ριζες (το λεγομενο nebari). 8. λιπασμα (παντα οργανικο), μονο μετα απο 3-4 εβδομαδες απο την μεταφυτευση. 9. μετα απο 3-4 εβδομαδες, παιρνει την οσο πιο πολυ ηλιολουστη θεση μπορεις να της προσφερεις. Η καλη αποστραγγιση ειναι παντα ενα βασικοτατο ζητουμενο. Τα φυτα δεν χρειαζονται μονο νερο, αλλα θελουν και τον αερα που μπαινει στο υποστρωμα, παρασυρομενο (ελκυεται) απο το νερο που απο την βαρυτητα κατερχεται (με λιγα λογια θελουν και να αναπνεουν !). Σε καθε περιπτωση (ειδικα αν δεν κανεις τα παραπανω, χρειαζεται προσοχη): Ποτε δεν ποτιζουμε με προγραμμα. Ποτιζουμε αναλογα με την εποχη, πχ τον χειμωνα εως και καθολου, ενω το καλοκαιρι εως και 2 φορες την ημερα και βεβαια αναλογα και με το τι φυτο εχουμε, τα πευκακια, οι γιουνιπεροι δεν θελουν να μενει βρεγμενο το υποστρωμα τους για πολυ, ελιες αντεχουν περισσοτερη ξηρασια, ενω πλατανια διψανε πολυ ... Ο τροπος να ξερουμε και σιγα σιγα να μαθουμε τις αναγκες ενος φυτου για νερο, ειναι τσεκαρουμε βαζοντας το δακτυλο μας στο χωμα, στα 1 - 2 cm βαθος, για να δουμε αν ειναι υγρο ή οχι. Μονο οταν ειναι στεγνο, ποτιζουμε, σαν γενικη αρχη. ![]() (Οταν εχεις υποστρωμα οργανικο 100%, θα μενει υγρο ισως για μερες μετα απο το ποτισμα, πραγμα που δεν αρεσει στην ελια.) Τυχον πιατακια κατω απο την γλαστρα, δεν βοηθανε καθολου, οποτε τα ξεχνας. Κατα τα αλλα συμφωνω με τον Γιωργο. Καλη αρχη και να μας ανεβαζει φωτο με την εξελιξη του φυτου. Οτι θελεις ρωτας, αλλα διαβασε τα αρθρα στο mybonsai, ωστε να καταλαβεις διαφορα. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Παλιός
|
![]()
Γκουχ, γκουχ, εμ ...
Από την Άρτα ήθελα να πω και όχι Πάτρα !!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Περιοχή: Λιτόχωρο
|
![]()
Ό,τι είπαν οι προλαλήσαντες και οπωσδήποτε κόψιμο στην μαύρη γραμμή, τώρα όσο είναι ακόμη νωρίς.
![]() |
#6 |
Πιο παλιός
Περιοχή: Αθήνα
|
![]()
Κρατάς τα 3 κλαδια και την κορυφή, μην κόψεις τόσο κάτω θα τρελαθεί στους λαίμαργους, άλλωστε τα τέσσερα αυτά κλαδιά σε εξυπηρετούν πλήρως - προς το παρόν.
Κατα τα υπόλοιπα, ό,τι ειπώθηκε... Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Criss : 27-04-21 στις 10:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
Περιοχή: Λιτόχωρο
|
![]() Παράθεση:
Η λογική να κόψουμε χαμηλά είναι για να σπάσει αυτή η τεράστια, ισοπαχής ευθεία που μόνο σε μπονσάι δεν παραπέμπει και να χτιστεί κωνικότητα. Το μόνο κλαδί που θα μείνει θα γίνει η συνέχεια του κορμού σε άλλη κατεύθυνση και πάνω του θα χτιστεί η διακλάδωση. Εγώ αυτή τη διαχείριση προτιμώ. Εννοείται ότι ο φίλος μας έχει τον πρώτο λόγο.
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
Περιοχή: Πάτρα
|
![]()
Το έχω κόψει εκεί που μου είπατε στο πρώτο κλαδί. Σήμερα του έριξα και μια μικρή ποσότητα λιπάσματος συγκεκριμένα νιτρικη Αμμωνία. Αύριο θα αγοράσω και ελαφρόπετρα και ίσως το μεταφυτεψω.
![]() Στάλθηκε από το PRA-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Παλιός
|
![]()
Θανάση, πάντως αν δέν κάνεις μεταφύτευση, θα σου πρότεινα να ανοίξεις πολλές τρύπες αποστράγγισης στον πάτο του υπάρχοντος πλαστικού δοχείου, για να το βοηθήσεις.
(Εάν κάνεις μεταφύτευση, μην λιπαίνεις για 2 - 3 εβδομάδες) Φαντάσου ότι εγώ ανοίγω αρκετές επιπρόσθετες τρύπες αποστράγγισης (σε γλάστρα που ήδη έχει τρύπες), ακόμα και όταν μεταφυτεύω σε στραγγερό ανόργανο υπόστρωμα (πχ ελαφρόπετρα) (ειδικά όταν μιλάμε για ελιές). Ως αναφορά το κλάδεμα που έκανες, θα ήθελα να σου πω ότι δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος... Έτσι και αλλιώς τώρα ότι έγινε, έγινε και ο σκοπός είναι να μαθαίνουμε. Προχώρα με τα δεδομένα που έχεις, προσπάθησε καταρχήν για την καλύτερη υγεία του φυτού σου και ότι χρειαστείς, ρώτα. Καλή αρχή! ps: αν έχεις, βάλε λίγο πάστα εμβολιασμού στο cut. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη gkorg : 27-04-21 στις 14:36 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Πιο παλιός
Περιοχή: Αθήνα
|
![]() Παράθεση:
Κατά τη γνώμη μου, κρατώντας τα τρία πρώτα κλαδιά που ήταν μάλλον σε ιδανική θέση (120 μοίρες μεταξύ τους και καλές αποστάσεις) δίνει την δυνατότητα στο δέντρο να γίνει κάτι πολύ πιο γρήγορα, κι επίσης αφήνοντας αυτά τα κλαδιά σύν την κορυφή τελείως ακλάδευτα, το δέντρο παχαίνει προοδευτικά, αφού το κάθε κλαδί που παχαίνεi, συνπαχαίνει(;) και τον κορμό μέχρι αυτό το κλαδί. Έτσι, και προοδευτικότητα παίρνεις καί το δέντρο γίνεται πιο γρήγορα και από τους -πολλούς- λαιμαργους γλυτώνεις καθώς το δέντρο θα εκτονώνεται σε εκείνα τα κλαδιά. Κόβοντας τόοοσο κάτω, μηδενίζεις το κοντέρ και πάς πολύ καιρό πίσω... my two cents... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Νέο μέλος | Άρτεμης | Bazaar (Αγορές-Πωλήσεις-Ανταλλαγές) | 1 | 12-04-21 10:09 |
Νέο μέλος! | Venus88 | Ας γνωριστούμε... | 4 | 10-05-18 18:59 |
Νέο μέλος | Pads | Ας γνωριστούμε... | 18 | 02-02-18 10:15 |
Νέο μέλος - zen | zen | Ας γνωριστούμε... | 7 | 03-12-16 14:17 |
Νέο μέλος | TSIF | Ας γνωριστούμε... | 1 | 01-04-09 23:45 |