Επιστροφή   Forum για τα Bonsai > Θέματα φροντίδας των Μπονσάι > Φροντίδα Μπονσάι > Φροντίδα

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 17-05-16, 16:14   #1
sive
Junior Member

Περιοχή: ΒΟΛΟΣ
Προεπιλογή Πλατάνι

Καλησπέρα,
Είμαι νέος στο φόρουμ όπως και γενικότερα στην ενασχόληση μου με τα δεντρά. Πριν 2 εβδομάδες βρήκα στη φύση αυτό το κομμένο στον κεντρικό κορμό πλατάνι με διάμετρο κορμού στα 6 εκ. το οποίο είχε αρχίσει να πετάει φύλλα κ κλαδιά από το πλαι. Το πηρα με ελαχιστα ριζιδια κ το χώμα του.το μεταφύτεψα ποτίζοντας το αυτές τις 15 μέρες καθημερινά και αρκετά ,προσθέτοντας και 2 φόρες μικροβιακό διάλειμμα ριζοβολιάς. Πριν 2 μέρες μου έδειξε σημάδια ζωής βγάζοντας νέους βλαστούς από οπου υπάρχουν μάτια κ σχισμές . Πλέον θέλω βοήθεια κ ιδέες απο τους πιο έμπειρους για το πως προτείνετε να το χειριστώ ώστε να το διατηρήσω κοντό κ με μικρο φύλλωμα αλλά και υγιές (προτάσεις λιπάσματος και το είδος πλατάνου) . Αναμένω απόψεις και ευχαριστώ εκ των πρότερων .
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg sss.jpg (171,6 KB, 142 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg ^D62A6D2221DABEB1718AF5127F79B74E092487026560995059^pimgpsh_fullsize_distr.jpg (188,1 KB, 112 εμφανίσεις)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη sive : 17-05-16 στις 16:21 Αιτία: πρόσθεση β φωτογραφίας
sive δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-05-16, 00:47   #2
liakos
Αναγνωριση ειδων

Το avatar του χρήστη liakos

Περιοχή: Λαμία , Ορεστιάδα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από sive Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλησπέρα,
Είμαι νέος στο φόρουμ όπως και γενικότερα στην ενασχόληση μου με τα δεντρά. Πριν 2 εβδομάδες βρήκα στη φύση αυτό το κομμένο στον κεντρικό κορμό πλατάνι με διάμετρο κορμού στα 6 εκ. το οποίο είχε αρχίσει να πετάει φύλλα κ κλαδιά από το πλαι. Το πηρα με ελαχιστα ριζιδια κ το χώμα του.το μεταφύτεψα ποτίζοντας το αυτές τις 15 μέρες καθημερινά και αρκετά ,προσθέτοντας και 2 φόρες μικροβιακό διάλειμμα ριζοβολιάς. Πριν 2 μέρες μου έδειξε σημάδια ζωής βγάζοντας νέους βλαστούς από οπου υπάρχουν μάτια κ σχισμές . Πλέον θέλω βοήθεια κ ιδέες απο τους πιο έμπειρους για το πως προτείνετε να το χειριστώ ώστε να το διατηρήσω κοντό κ με μικρο φύλλωμα αλλά και υγιές (προτάσεις λιπάσματος και το είδος πλατάνου) . Αναμένω απόψεις και ευχαριστώ εκ των πρότερων .
Δεν χρειάζεται να ποτίζεις καθημερινά μπορεί να επηρεάσει τις ρίζες, για να σιγουρέψεις οτι δεν θα ζοριστεί υδατικά κάλυψε το με μία διαφανή σακούλα, απλά έχε το νου σου μην σου προκύψει ωίδιο(μπαστρα) στα φύλλα, τα πρώτα φύλλα έχουν θεματάκι συνήθως. Το φύλλωμα για να παραμείνει μικρό δοκίμασε τις κλασσικές μεθόδους τμηματικής αποφύλλωσης από την επόμενη χρονια, και θα μπορούσες να δοκιμάσεις μια πιο ριψοκίνδυνη μέθοδο κι αυτή από την επόμενη χρονιά και να προσομοιάσεις τις συνθήκες στους ξηριάδες εφαρμόζοντας ποτίσματα αφότου έχει στεγνώσει το χώμα.
Το είδος αν διακρίνω σωστά από τον φλοιό πρέπει να είναι το Platanus orientalis, εφόσον βγούν περισότερα φύλλα το ξαναβλέπουμε, καλή αρχή και προσοχή.

Υ.Γ.
Τόσα πλατάνια έχει ο βόλος και το Πήλιο γιατί δεν βάζεις κάποιο από αυτά ως πρότυπο ανάπτυξης του πλατάνου σου.
liakos δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-05-16, 18:06   #3
Chef
Moderator

Περιοχή: Λιτόχωρο
Προεπιλογή

Τι είναι το μικροβιακό διάλειμμα ριζοβολιάς;

Το πλατάνι σου πότιζέ το όταν ξεραίνεται το χώμα και άφησε το σε ελεύθερη ανάπτυξη για 1-2 χρόνια γιατί τα κλαδάκια του δεν λένε τίποτα ακόμα
Παλιά 18-05-16, 20:04   #4
sive
Junior Member

Περιοχή: ΒΟΛΟΣ
Προεπιλογή

Ευχαριστώ και τους δυο,σίγουρα χρήσιμες οι κατευθύνσεις σας,θα τις έχω υπ' όψιν για την συνέχεια.

Μικροβιακό διάλυμα και φυσικός διεγέρτης ριζοβολιάς. Ρίξε μια ματιά εδώ,χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση http://www.humofert.gr/el/component/...tml?Itemid=191
sive δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-05-16, 20:46   #5
ValsGeo
Administrator

Το avatar του χρήστη ValsGeo

Περιοχή: Κορυδαλλός (έξω)
Προεπιλογή

μια χαρα..κακο δεν κάνει αλλά όλα με μέτρο..
το πότισμα σου πρόσεχε γιατι βλέπω πολύ λασπώδες είναι το χωμα.. καθάρισε λίγο την επιφάνεια του χώματος..αυτα ολα σαπιζουν εκει και δεν ειναι καλο..
ValsGeo δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-05-16, 22:54   #6
Chef
Moderator

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από sive Εμφάνιση μηνυμάτων
Μικροβιακό διάλυμα και φυσικός διεγέρτης ριζοβολιάς. Ρίξε μια ματιά εδώ,χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση http://www.humofert.gr/el/component/...tml?Itemid=191
Έβαλα φίλο γεωπόνο να το ψάξει. Μάπα το καρπούζι.
Πήρε τηλ. και την εταιρεία και το παραδέχτηκαν ότι είναι ψιλομούφα.
Παλιά 30-05-16, 19:16   #7
My Nellie
Moderator

Το avatar του χρήστη My Nellie

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Ανδρέα καλησπέρα!
Προσωπικά θα ήθελα να μου διευκρινίσεις τι ακριβώς εννοείς όταν γράφεις ότι η εταιρεία "παραδέχθηκαν ότι είναι ψιλομούφα"?
Διότι μου ακούγεται υπερβολικό να χαρακτηρίσει ένας κατασκευαστής το προϊόν του "ψιλομούφα" και μάλιστα σε τηλεφωνική επικοινωνία με άτομο άγνωστο, επειδή αυτός απλώς δήλωσε γεωπόνος και ζήτησε πληροφορίες....
Το "μάπα το καρπούζι" σημαίνει ότι όλα αυτά τα προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο (όχι μόνο στην Ελλάδα) δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα από εκείνα τα οποία υπόσχονται? Ή ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν μπορεί να ανταγωνισθεί άλλα της ιδίας κατηγορίας?
Κατά καιρούς έχουμε διαβάσει όλοι για την κατάρριψη διαφόρων μύθων περί τα μπονσάϊ (βλέπε Superthrive). Είναι και αυτού του είδους τα προϊόντα ένας άλλος μύθος?

Be patient! Do not rush!
Alexandra

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη My Nellie : 30-05-16 στις 19:20
My Nellie δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-05-16, 21:14   #8
Chef
Moderator

Προεπιλογή

Τους πήρε τηλέφωνο -απ' ότι μου είπε- ως κατάστημα που θέλει να αγοράσει το προϊόν και να το μεταπωλήσει στην λιανική, αλλά ζήτησε αποδείξεις ή πιστοποιήσεις ότι είναι ορμόνη ριζοβολίας ή ότι βοηθάει στη ριζοβολία.
Του απάντησαν ότι δεν μπορούν να πιστοποιήσουν κάτι τέτοιο και ότι απλά είναι ένα σκεύασμα που περιέχει κάποια στοιχεία ωφέλιμα για τα φυτά που θεωρητικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν και στη ριζοβολία.

Σε καλύπτει αυτό;
Αν υπάρχει πρόβλημα να αποσύρω το σχόλιο.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Chef : 30-05-16 στις 21:17
Chef δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 31-05-16, 16:54   #9
My Nellie
Moderator

Το avatar του χρήστη My Nellie

Προεπιλογή

Κατ' αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση
ΔΕΝ υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πολύ απλά προσπαθώ να αντιληφθώ τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Διότι προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει ήδη μία συσκευασία ενός προϊόντος το οποίο εφοδιάζει το υπόστρωμα με μικρο-οργανισμούς και προς το παρόν έχω ξεκινήσει μία νέα συσκευασία με άλλη ονομασία προϊόντος.
Διαβάζοντας (και μεταφράζοντας για την βιβλιοθήκη της Λέσχης) ένα άρθρο του Graham Potter (KaizenBonsai) σχετικά με την σύσταση του υποστρώματος, πρέπει να σου πω ότι αυτές οι ουσίες ανέβηκαν/επιβεβαιώθηκαν στην εκτίμησή μου. Προσωπική απολύτως η άποψή μου.

Be patient! Do not rush!
Alexandra
My Nellie δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 31-05-16, 17:00   #10
Chef
Moderator

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από My Nellie Εμφάνιση μηνυμάτων
πρέπει να σου πω ότι αυτές οι ουσίες ανέβηκαν/επιβεβαιώθηκαν στην εκτίμησή μου.
Δεν έγραψα για ουσίες γενικά αλλά, για μια συγκεκριμένη, που αναφέρθηκε ότι δύναται να χρησιμοποιηθεί αντί ορμόνη ριζοβολίας. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχει τέτοιες ιδιότητες.
Παλιά 15-02-17, 22:49   #11
Criss
Πιο παλιός

Προεπιλογή

Το καλύτερο αυτή τη στιγμή είναι μάλλον το Ατόνικ, αλλά το συγκεκριμένο πλατανάκι -καλορίζικό!- θέλει φροντίδα και προδέρμ, δλδ, ένα καλό αεριζόμενο υπόστρωμα και νεράκι. Έχει ακόμα απόθεμα ο κορμός να το θρέψει και να βγάλει και ρίζες. Άρα το αφήνεις στην ησυχία του και το παρακολουθείς. Μόλις δώσει αρκετά -σε κανα μήνα- αρχίζεις ελαφριές λιπάνσεις με ισοροπημένο. Ditto στο Λιάκο...
Criss δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα
Sponsored Links

Tags
bonsai, πλατάνι, μπονσάι, platani, platanus

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές