Επιστροφή   Forum για τα Bonsai > Θέματα φροντίδας των Μπονσάι > Φροντίδα Μπονσάι > Φροντίδα

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 04-03-13, 15:07   #1
bphoto
Junior Member

Περιοχή: Athens
Προεπιλογή Ζανθόξυλα,φτελιά και σερίσσα (βοηθήστε με)!

Η φτελιά μου. (Δε ξέρω ακριβώς το είδος).

Ζanthoxylum piperitum.

Ζανθόξυλο. (Δε ξέρω ακριβώς το είδος).

Και τέλος η καταταλαιπωρημένη σερίσσα με τη σάπια ρίζα!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη My Nellie : 04-03-13 στις 15:35
bphoto δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-03-13, 15:26   #2
My Nellie
Moderator

Το avatar του χρήστη My Nellie

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή Ζανθόξυλα,φτελιά και σερίσσα (βοηθήστε με)!

Το υπόστρωμα στα pots φαίνεται χάλια.
Μπορώ να υποθέσω ότι κατακρατά πολύ υγρασία κι αυτό κάνει τις ρίζες να παθαίνουν ασφυξία γιατί δεν κυκλοφορεί οξυγόνο.
Επειδή όμως έγραψες ότι δεν έχεις γνώσεις, δεν ξέρω πόσο εύκολο θα σου είναι να κάνεις μεταφύτευση σε ένα καινούργιο μίγμα ελαφρύ και διαπερατό....

Σε ποιά περιοχή της Αθήνας μένεις?
Ίσως κάποιος πιο έμπειρος να είναι κοντά σου και να μπορούσε να σε βοηθήσει στην μεταφύτευση.

Εν τω μεταξύ πρόσεχε το πότισμα και βγάλε τις πέτρες για να αερίζεται η επιφάνεια.

ΥΓ: έχω μετακινήσει το θέμα στο υπο-φορουμ για την φροντίδα των μπονσάϊ http://www.mybonsai.gr/vb/forumdisplay.php?f=15

Be patient! Do not rush!
Alexandra

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη My Nellie : 04-03-13 στις 15:34
My Nellie δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-03-13, 16:04   #3
My Nellie
Moderator

Προεπιλογή

Κάτι ακόμη... Έχεις γράψει ότι αυτά τα δενδράκια "έπεσαν στα χέρια σου τυχαία". Τι ακριβώς εννοείς, εάν επιτρέπεται?
Μήπως ο προηγούμενος κάτοχος μπορεί να σε βοηθήσει στην μεταφύτευση?

Be patient! Do not rush!
Alexandra
Παλιά 04-03-13, 17:08   #4
ria s
Moderator

Περιοχή: pallini athens
Προεπιλογή

Βασιλη τα δενδρακια σου παρολο που ειναι πανω στη βαλιτσα μπορουν να μην ΄΄ταξιδεψουν΄΄ ακομα. Κοψε το ποτισμα και κανε αμεση αλλαγη υποστρωματος οπως σου ειπε η Αλεξανδρα. Συνηθως τα φυτα πεθαινουν απο το σαπισμα λογω υπερβολικου ποτισματος σε ακαταλληλο χωμα.
ria s δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-03-13, 17:11   #5
bphoto
Junior Member

Προεπιλογή

Πιστεύω πως δε θα δυσκολευτώ ιδιαίτερα με τη μεταφύτευση.Έχω βρει και κάποια videos στο internet που συμβουλεύουν.Παρακάτω παραθέτω ένα (καλό είναι)? : http://www.youtube.com/watch?v=W8sC2U1B3J8

Μένω στην αγια παρασκευή.

Όσο για το πότισμα,από το διάβασμα που έχω ήδη κάνει,έχω καταλάβει πολύ καλά πλέον το τι πρέπει να κάνω (πιστεύω).Δεν ακολουθώ αυστηρό πρόγραμμα στο πότισμα και κοιτάζω συχνά το χώμα και περιμένω να ξεραθεί κάπως επιφανειακά.

Τις πέτρες θα τις βγάλω τώρα κι όλας!

Δυστυχώς ο προηγούμενος κάτοχος μετανάστευσε στην australia και δε τον γνωρίζω προσωπικά.Όταν ήταν να φύγει,τα έδωσε σε έναν γνωστό μου ο οποιος τα κράτησε για κάνα μηνα περίπου και μετά τα έδωσε σε μένα,λόγο κάποιον προσωπικόν θεμάτων και υποχρεώσεων.Από όσο έχω καταλάβει,ο γνωστός μου δεν έχει ιδέα από bonsai,οποτε νιώθω εντελώς μονος μου σε αυτό που πάω να κάνω,μέχρι που γράφτηκα στο forum σας και με αγκαλιάσατε!

Όλες οι γλαστες έχουν τρύπα.Μονο που το zanthoxylum piperitum έχει μια και μικρή τρύπα,αλλα καλή φαίνεται στα άπειρα ματια μου.
Επίσης όλα εκτός τις φτελιάς,έχουν μεταφυτευτεί αρκετά πρόσφατα και έχουν μπει σε κλασικό χωματάκι με τύρφη,αλλα όχι από μένα οποτε δε ξέρω τι ακριβώς έκανε ο κύριος αυτός.

Οπότε τώρα τι κάνουμε?ξανά μεταφύτευση?Θα ταλαιπωρηθουν όμως,ε?
Τι χώμα να πάρω?Θα είναι εύκολο να βρω το σωστό?
Από πλευράς κλαδέματος έχω ανάγκη αυτή τι στιγμή για κάτι?

Όλα τα δεντράκια μου ήτανε σε κλειστό χώρο αλλα κοντά σε τζάμι,χωρίς απευθείας ήλιο (και οι 2 ιδιοκτητες τους),και ζούσανε πάντοτε στην αγια παρασκευή.

Αν προσέξετε την σάρισα θα δείτε τα 2 ακριανά κλαράκια να μην έχουν καθόλου φύλλα(τα κλαράκια αυτά έχουν ανεξάρτητο σύστημα ριζών)!Έχουν νεκρώσει?

Η φτελιά είναι φυσιολογικό να βγάζει ξαφνικά διπλάσια σε μέγεθος φύλλα?

Έχω πελαγώσει λίγο.
Με τι να ξεκινήσω?τι προτείνεται?

Όταν λες ότι έχεις μετακινήσει το θέμα τι ακριβώς εννοείς?

Να γράφω εκεί πλέον,e?Η ασχετοσύνη σε όλο της το μεγαλείο!
Παλιά 04-03-13, 17:18   #6
bphoto
Junior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από ria s Εμφάνιση μηνυμάτων
Βασιλη τα δενδρακια σου παρολο που ειναι πανω στη βαλιτσα μπορουν να μην ΄΄ταξιδεψουν΄΄ ακομα. Κοψε το ποτισμα και κανε αμεση αλλαγη υποστρωματος οπως σου ειπε η Αλεξανδρα. Συνηθως τα φυτα πεθαινουν απο το σαπισμα λογω υπερβολικου ποτισματος σε ακαταλληλο χωμα.
Ωραία!Ευχαριστώ πολύ!Θα το κάνω το συντομότερο.Φαντάζομαι όμως πως θα πρέπει να περιμένω να στεγνώσει κάπως το χώμα και μετά,e?Για να είναι πιο ελαφρύ.
Τι να τους βάλω όμως?
και τα 4 φυτά θέλουν αλλαγή?
Και στα 4 το ίδιο χώμα θα μπει?
Παλιά 04-03-13, 18:57   #7
Αιμιλία
Πιο παλιός

Το avatar του χρήστη Αιμιλία

Περιοχή: Ασπρόπυργος
Προεπιλογή

Βασίλη καλησπέρα! Καλώς ήρθες στην παρέα μας! Αυτό που έχεις να κάνεις πρώτα απ όλα και κυριως είναι να ηρεμήσεις....και να μην αγχώνεσαι....μέχρι εδω σε εμένα εφτασε το στρες σου και πιστεψε με αυτό δεν θα ωφελήσει ούτε εσενα ούτε τα νεα σου φυτά. Για τον πιο σημαντικό λόγο που ασχολούμαστε οι περισσότεροι απο εμας, ή τουλάχιστον εγω, είναι για να ηρεμούμε και να μας φεύγει το στρες....αν θελουμε να αγχωνόμαστε σίγουρα υπάρχουν πολλοι περισσοτεροι λογοι για να το κάνουμε και νομίζω πως θα συμφωνεις μαζί μου. Οποτε χαλάρωσε. Δεύτερον και αυτό που θα πρεπει να αναρωτηθεις είναι αν όντως επιθυμέις να ασχοληθείς με αυτό το χόμπι....γιατί αν δεν το θες πραγματικά ειλικρινά δεν βρίσκω τον λόγο να μπεις σε αυτήν την διαδικασία.....απλά επειδή σου έπεσαν τυχαία στα χερια τα δεντρακια; Εγω προσωπικά στην θέση σου αν δεν το γουσταρα πραγματικα δεν θα το έκανα...θα τα κραταγα μέχρι να έβρισκα αναδοχο και θα τα εδινα σε κάποιον που πραγματικά θα ήθελε να ασχοληθει. Τώρα στην περίπτωση που θέλεις να ασχοληθεις αρχικά θα σε συμβουλευα να τα ποτίζεις μονο οταν στεγνωνει το χώμα σε ενα βαθος 2 με 3 εκ. απο την επιφανεια και να τα βγαλεις έξω προστατευμενα απο τον αέρα. Συμφωνω και εγω με την Αλεξανδρα .....το χωμα θελει αλλαγη. Στην δική μου σερισσα και φτελια τις εχω σε 50-50 (ελαφρόπετρα-τυρφη) και πάνε μια χαρα....τις μεταφυτευσα το φθινοπωρο και εδω και 20 μερες εχουν αρχισει να πετανε. Για κλάδεμα θα ελεγα να το αφησεις για φθινοπωρο....απο οτι βλέπω δεν εχουν και τοσο αναγκη για κάδεμα τωρα....αλλωστε δεν εχουν και τοσο φύλλωμα. Κατά την γνωμη μου προεχει η αλλαγη υποστρωματος. Αυτά για την ώρα...Είμαστε στη διαθεση σου για οποιαδηποτε απορία! Όπως βεβαια και για ολα τα νεοτερα μέλη!
Παλιά 04-03-13, 20:39   #8
bphoto
Junior Member

Προεπιλογή

Το άγχος μου Αιμιλία το νιώθω να με τρώει από μέσα κάθε μέρα!Τον τελευταίο χρόνο έχω χάσει τους γονείς μου και τη δουλειά μου και προσπαθώ με νύχια και με δόντια να κρατηθώ όρθιος και να δω τι θα κάνω.Πλέον το άγχος μου έχει απλωθεί και στα πιο απλά πράγματα!Το άγχος που έφτασε μέχρι εσένα,είναι σίγουρα ένα μικρό δείγμα του πραγματικού μεγέθους.Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου και θα κάνω ότι μπορώ (τουλάχιστον να μη το μεταφέρω εδώ μέσα γιατί εσείς δε χρωστάτε τίποτα).
Τα φυτά που απόκτησα πιστεύω πως θα δράσουν αρκετά κατά του άγχους και τις στενοχώριας,απλά αυτό πιστεύω πως θα αρχίσει όταν και τα κακόμοιρα τα δέντρα πάρουν λίγο τα πάνω τους.Προς το παρόν αγχώνομαι κάπως για την ίδια τους την επιβίωση (φαντάζομαι με νιώθεις).
Τα δέντρα μου όπως σωστά είπες,έπεσαν στα χερια μου τυχαία,αλλα όχι εντελώς.Αφού τα κοίταζα πόση ώρα και αφού άκουσα και κάποια αρνητικά σχόλια από τον κάτοχο τους,στο τέλος τα ζήτησα και τελικά τα πήρα!Αυτομάτως ένιωσα να μπαίνω στο ρόλο του διασώστη για αυτά τα κακομοίρα δέντρα τα οποια δε θα είχανε καθόλου μέλλον εκεί που ήταν.
Συγγνώμη για το άνοιγμα ψυχής και την κρίση ειλικρίνειας,αλλα έχω γίνει πολύ συναισθηματικός τελευταία.Στο θέμα μας τώρα:

Όταν λες 50-50 ελαφρόπετρα-τύρφη,τι ακριβώς εννοείς?Δηλαδή το 50% είναι χώμα και το άλλο 50 αποτελείται από ελαφρόπετρα και τύρφη?Και αν ναι,τότε το 50% χώμα,τι είδος είναι?Διάβαζα προηγούμενος για κάτι οργανικά και ανόργανα,όξινα και μεταλλικά και έχω μπερδευτεί λίγο.Μπορείς σε παρακαλώ να γίνεις πιο σαφής?
Σου υπενθυμίζω πως είμαι πανάσχετος αλλα πρόθυμος (τον μπελά σας βρήκατε)!
Όσο για το κλάδεμα,θα ακούσω τι συμβουλή σου και θα τα αφήσω όπως είναι,αλλα αν δε βαριέσαι ρίξε μια ματια στις photos τις φτελιάς γιατί αυτή ίσως χρειάζεται λίγο κλάδεμα,γιατί έχει πετάξει κάτι τεραστια φύλλα τα οποια είναι κάτι παραπάνω από διπλάσια από τα παλιότερα.
Επίσης κάπου πήρε το μάτι μου κάποιον που έλεγε πως είχε πρόβλημα με την υγρασία του χώματος και αποφάσισε να μεταφυτεύσει,αλλα άφησε για 2-3 μέρες τα φυτά χύμα εκτός γλάστρας μόνο με τις μπάλες χώματος!Να κάνω κι εγώ κάτι τέτοιο?

Από πλευράς γλάστρας είμαι ok η θα πρέπει να αλλαχτούν κι αυτές?

Πω πω κουράστηκα να ρωτάω.Φαντάζομαι εσένα να μου απαντάς!Ο πολύς ελεύθερος χρόνος φταίει!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Παλιά 04-03-13, 23:55   #9
nikoskyra
Πιο παλιός

Το avatar του χρήστη nikoskyra

Περιοχή: Λαρισα
Προεπιλογή

Εμενα Βασιλη μ'αρεσει πολυ η σερισσα σου. Οταν λες οτι μεταφυτεφθηκαν προσφατα τι εννοεις? Αν εννοεις οτι εγιναν πριν ενα χρονο τοτε μην το φοβασαι. Αν και αυτα τα φυτα δεν εχουν μεγαλο προβλημα με τις μεταφυτευσεις.
Λοιπον θα κανεις ενα μειγμα με
50% τυρφη ή φυτοχωμα
50% ελαφροπετρα ή λαβα ή χαλικι οτι σε βολευει
(μπορεις να βαλεις και αμμο 30-30-30 %)
και θα ποτιζεις οταν στεγνωνει το χωμα. 2-3 εβδομαδες μετα την μεταφυτευση θα αρχισεις ενα απλο υγρο λιπασμα (μην ρωτας τι λιπασμα. Οτι και να παρεις ειναι ενταξει. Πηγαινε σε ενα practiker και παρε) βγαλε τα εξω στον ήλιο και θα τα δεις να ξαναζωντανευουν.
Α και οι γλαστρες ειναι μια χαρα
nikoskyra δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-03-13, 00:30   #10
bphoto
Junior Member

Προεπιλογή

Για σου Νίκο.
Ναι,κι εμένα μου αρέσει.Είναι λίγο αλλόκοτα ωραία με τις ριζουλες της.

Πριν 2 μήνες περίπου πρέπει να έγιναν οι μεταφυτεύσεις αλλα υποπτεύομαι πως έγιναν χωρίς κάποια ιδιαίτερη γνώση η τουλάχιστον χωρίς φροντίδα.Έχω ένα τσουβαλάκι εδώ πέρα με χώμα.Η σακούλα του γράφει "Blumenerde" και λέει πως είναι για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χόρου,οποτε μάλλον είμαι ok από χώμα.
Η Ria μου πρότεινε να μου δώσει ελαφρόπετρα και μου είπε ότι για κάποιο λόγο δε θα μπορέσω να βρω από μονος μου.Οποτε και από αυτό θα είμαι (ελπίζω) σύντομα ok.Αν αλλάξει γνώμη βεβαια η κοπέλα,τότε θα ξεχυθώ στους δρόμους ψάχνοντας lava η χαλίκι.
Λίπασμα επίσης μου έδωσαν ένα υγρό λίπασμα που γραφει "Rizocyn" είναι κατάμαυρο και η μυρωδιά του θυμίζει λίγο ψόφια φάλαινα!
Όσο για τις γλάστρες ευτυχώς που κάνουν αυτές,γιατί δε θα ήθελα να πολυξοδευτω αλλα και το safari που πρέπει να ξεκινήσεις για να τις βρείς,το φαντάζομαι πολύ ψυχοφθόρο.
Την άμμο εσύ Νίκο την θεωρείς απαραίτητη?Αν ναι,να πάω να πάρω λίγη.Πως να την ζητήσω?Υπάρχει ψιλή-χοντρή κλπ?
Μόλις κάνω τις μεταφυτεύσεις (σε όλα?) θα τα βγάλω έξω όλα τα φυτά.Τώρα που ο καιρός θα είναι καλός μάλλον είναι ότι πρέπει για μια τέτοια διαδικασία ώστε να τους έρθει σιγά σιγά ο χειμώνας.Από ότι κατάλαβα δε πειράζει να τα βλέπει απευθείας ο ήλιος τουλάχιστον στην ανατολή και την δύση,e?Τον μεσημεριανό ήλιο να φοβάμαι?

Σε υπερευχαριστώ Νίκο για την βοήθεια που προσφέρεις.Να είσαι καλά.
Παλιά 05-03-13, 00:50   #11
nikoskyra
Πιο παλιός

Το avatar του χρήστη nikoskyra

Περιοχή: Λαρισα
Προεπιλογή

H αμμος Βασιλη δεν ειναι απαραιτητη αλλα αν βρεις νομιζω οτι θα ηταν καλυτερα (χοντρη ). Οντως ειναι καλο να αποφυγεις τον μεσημεριανο ηλιο.

Και προπαντων μην αγχωνεσαι Βασιλη
nikoskyra δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-03-13, 00:55   #12
bphoto
Junior Member

Προεπιλογή

Ωραία!Ευχαριστώ πολύ Νίκο.

Είσαι ο δεύτερος στο forum που μου λέει για το άγχος μου.Ρεζίλι έγινα!Ωχ!Κόλλησα με το forum και ξέχασα το χάπι για το στομάχι!
Παλιά 05-03-13, 08:32   #13
GIANNHS
Moderator

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Προεπιλογή

Οσον αφορα την εκθεση στον ηλιο να ξερεις πως το καλοκαιρι με τους καυσωνες λιγες ωρες κατω απο τον πρωινο ηλιο αρκουν γιανα στεγνωσουν εντελως το χωμα
Παλιά 05-03-13, 11:34   #14
korf
Moderator

Το avatar του χρήστη korf

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

Βασίλη καλημέρα,

Η ελαφρόπετρα στην οποία αναφέρεται η Ρία είναι μάλλον μικρής κοκκομετρίας (2-4 χιλ.) και δεν την βρίσκεις εύκολα σε φυτώρια. Η άποψη μου είναι ότι έχεις δεντράκια για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου και πρέπει να πας με υπομονή και βήμα βήμα. Οι περισσότεροι ξεκινήσαμε έτσι. Το θέμα του υποστρώματος είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πότισμα και την επιθετική λίπανση. Αυτά πρέπει να τα βλέπεις μαζί.

http://www.mybonsai.gr/vb/showthread.php?t=3890

Για την μεταφύτευση αν πιστεύεις ότι μπορείς να ελέγχεις το πότισμα ώστε να μην σαπίσουν οι ρίζες αλλά και να μην ξεραθούν τα φυτά τότε δεν είναι και αναγκαίο να κάνεις τώρα κάτι. Η άποψη μου είναι ότι αν έγινε μεταφύτευση πριν από 2 μήνες μην τα πειράξεις τώρα. Βέβαια βγάζεις απο την επιφάνεια πέτρες για να αναπνέει το χώμα.

Επίσης το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να έρθεις σε ένα workshop που θα κάνουμε σύντομα (Απρίλιο ή Μαϊο) και να δεις από κοντά διάφορα πράγματα που θα σε βοηθήσουν.
korf δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-03-13, 12:35   #15
My Nellie
Moderator

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από bphoto Εμφάνιση μηνυμάτων
... ...Συγγνώμη για το άνοιγμα ψυχής και την κρίση ειλικρίνειας,αλλα έχω γίνει πολύ συναισθηματικός τελευταία... ...
Βασίλη, είμαι σίγουρη ότι έχεις την ηλικία κάποιου από τους γιούς μου, οπότε θα σου πω "μην ανησυχείς, γιέ μου". Δρούμε και ως ομάδα ψυχοθεραπείας ενίοτε
Το περασμένο Σάββατο ίσα-ίσα έκανα μια παρόμοια εξομολόγηση κι εγώ σε δύο από τα μέλη του MyBonsai.... Το σημαντικό είναι να το αναγνωρίζεις το πρόβλημα και να έχεις διάθεση να το παλέψεις! Αισιοδοξία λοιπόν! Αλάνθαστο φάρμακο! (τα γράφω σε σένα για να τα διαβάζω εγώ, καταλαβαίνεις)
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από korf Εμφάνιση μηνυμάτων
... ...Για την μεταφύτευση αν πιστεύεις ότι μπορείς να ελέγχεις το πότισμα ώστε να μην σαπίσουν οι ρίζες αλλά και να μην ξεραθούν τα φυτά τότε δεν είναι και αναγκαίο να κάνεις τώρα κάτι. Η άποψη μου είναι ότι αν έγινε μεταφύτευση πριν από 2 μήνες μην τα πειράξεις τώρα... ...
Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον Κώστα και θα σου πω επίσης ότι όλα τα φυτά (και πολύ περισσότερο τα bonsai) περισσότερο κινδυνεύουν από το πολύ νερό παρά από το λίγο.

Καλή συνέχεια λοιπόν!

Be patient! Do not rush!
Alexandra
Απάντηση στο θέμα
Sponsored Links

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές