Επιστροφή   Forum για τα Bonsai > Θέματα φροντίδας των Μπονσάι > Φροντίδα Μπονσάι > Φροντίδα

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 19-05-11, 20:17   #16
mesasola
Επίτιμο μέλος

Το avatar του χρήστη mesasola

Περιοχή: Παντού και τελικά πουθενά!!!
Προεπιλογή

Εγώ να ρωτήσω κάτι και ας ακουστεί περίεργο.

Είναι κάποιος που αμφιβάλει ότι για να γίνει ένα μπονσάι το δέντρο θα πρέπει να είναι ζωντανό?

Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει κάποιος δεν είναι το να κρατάει ζωντανά τα δέντρα του?

Τέλος πάντων, έτσι κι αλλιώς αν συμφωνούσαν όλοι με τη δική μου άποψη δε θα υπήρχε το έναυσμα για να γραφτεί αυτό το άρθρο-γνώμη.
Ευχαριστώ όλους για τα καλά τους λόγια και είμαι πρόθυμος να ακούσω τις παρατηρήσεις.
mesasola δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-05-11, 20:51   #17
GIANNHS
Moderator

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Προεπιλογή

Στα χρόνια που ασχολούμαι έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υπομονή είναι μεγάλης σημασίας για την καλλιέργεια των μπονσάι. Πιστεύω ότι σαν λαός είμαστε ανυπόμονοι και για αυτό πολλοί σκοτώνονται στον δρόμο στην στροφή πριν την ευθεία. Πως τέτοιοι άνθρωποι μπορούν να ασχοληθούν με τα μπονσάι και να περιμένουν χρόνια και χρόνια για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα? Συμφωνώ απολύτως με τον mesasola και όντως το πρώτο που έμαθα ήταν να κρατώ τα δέντρα μου ζωντανά.
Παλιά 19-05-11, 20:57   #18
Plot
Ακόμα πιο παλιός

Το avatar του χρήστη Plot

Περιοχή: Ελλάς
Προεπιλογή

Σίγουρα ένα θέμα είναι η υπομονή.
Ένα άλλο όμως εξίσου σημαντικό είναι η αξιοποίηση του χρόνου.
Όταν πρέπει να περιμένεις μεγάλες χρονικές περιόδους πρέπει να έχεις κάνει σωστό προγραμματισμό γιατί ένα λάθος μπορεί να σε πάει 1-2 χρόνια πίσω.

Αν για παράδειγμα κόψω τον κορμό σε λάθος ύψος και περιμένω 1 χρόνο να πετάξει και να φτιάξει καινούργια κλαδιά, για να έρθω μετά τον επόμενο χρόνο να αποφασίσω ότι έπρεπε να είχε κοπεί χαμηλότερα τότε πάω 2 χρόνια πίσω το δέντρο μου ξανακόβοντάς το.

Η υπομονή είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη όψη είναι η γνώση. Πρέπει να μάθουμε να περιμένουμε, αλλά να ξέρουμε τι ακριβώς περιμένουμε και πιο είναι το επόμενο βήμα.
Plot δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-05-11, 21:10   #19
christar
Junior Member

Το avatar του χρήστη christar

Περιοχή: Αίγιο
Προεπιλογή

Kill us all newbies
Παλιά 19-05-11, 21:30   #20
Stavros
Ακόμα πιο παλιός

Το avatar του χρήστη Stavros

Περιοχή: Larnaca, Cyprus
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από christar Εμφάνιση μηνυμάτων
Kill us all newbies

η υπογραφη σου λεει οτι τα καλά πραγματα ερχονται σε αυτούς που περιμένουν, που έχουν υπομονή.....
Stavros δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-05-11, 21:41   #21
Τακης
Διαχειριστής

Το avatar του χρήστη Τακης

Περιοχή: Πατρα
Προεπιλογή

Ενας νεος, για να παραμεινει στην απασχοληση του με τα μπονσαι, εκτος απο υπομονη, θελει και κινητρο, κατι να κανει, με κατι να ασχολειται. Αυτο ειναι λογικο.
Ενα κομματι λοιπον ειναι να μαθει να διατηρει στην ζωη τα φυτα του. Αυτο ειναι το πιο σημαντικο. Το επομενο ειναι να παρει σιγα σιγα μερικα φυτα απο καποιο φυτωριο και να προσπαθει να δουλεψει πανω τους, εστω και κανοντας λαθη, εστω και σε φυτα που μπορει ποτε να μην γινουν μπονσαι. Αυτα τα δυο πανε παραλληλα. Δεν μπορουμε να περιμενουμε απο καποιον νεο, με τον ενθουσιασμο που ακολουθει την εναρξη της ενασχολησης του, να εχει 2-3 φυτα και για τα επομενα χρονια απλα να περιμενει να αποκτήσουν χοντρο κορμο και αλλα στοιχεια που απαιτουνται.
Θελει λοιπον μετρο σε ολα. Και φυσικα ελευθερια να πειραματιζεται, αρκει να ξερει καποια βασικα στοιχεια για το ποτε μπορει να κανει καθε πραγμα, για να μην καταστρεφει τα φυτα, κατι που θα τον απογοητευσει πολυ γρηγορα.
Τακης δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-05-11, 21:43   #22
Σαββας Παπαλοιζου
Ακόμα πιο παλιός

Το avatar του χρήστη Σαββας Παπαλοιζου

Περιοχή: Λαρνακα, Κυπρος
Προεπιλογή

Οταν πηγαμε στον μεγαλο Graham Potter,κατα την διαρκεια της περιηγησης που μας εκανε σταματησε μπροστα απο δυο πευκα...το ενα ηταν σε κανονικο ποτ και το αλλο ηταν σε πλαστικη γλαστρα....Το πρωτο αγοραστηκε πριν 10 χρονια απο καποιον και το αλλο το ειχε ο Graham 4 χρονια κοντα του και το μεγαλωνε οπως αυτος ξερει...Αυτο που ηταν 10 χρονων μπηκε πριν 10 χρονια σε ποτ πριν ακομα οι ριζες του να ειναι ετοιμες καν να το στηριξουν,δηλαδη μετα απο 1 χρονο που αγοραστηκε σαν φυτο απο φυτωριο....Αυτο επιστραφηκε πισω στον ειδικο,στον Graham, και κατα τα λεγομενα του θα χρειαστει τουλαχιστον ακομα 4 χρονια να το επαναφερει σαν υγειες δεντρο πισω σε ποτ.....Τι δικο του υπολογιζει οτι θα το βαλει τον επομενο χρονο σε ποτ και θα παει για πουλημα,και θα ειναι σιγουρος οτι θα πουλησει ενα υγειες δεντρο,ενα υγειες bonsai....
Tο πως ο καθε ενας προχωρα ειναι δικη του επιλογη,ομως με απλα μαθηματικα μπορει καποιος να δει πια οδος ειναι η πιο γρηγορη και η πιο σιγουρη.....
Παλιά 19-05-11, 21:49   #23
christar
Junior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από stavros Εμφάνιση μηνυμάτων
η υπογραφη σου λεει οτι τα καλά πραγματα ερχονται σε αυτούς που περιμένουν, που έχουν υπομονή.....
Πλακα κανω, δεν ηταν ειρωνικο αν αυτο φανηκε.
Προσωπικα δεν εχω στειλει μηνυμα σε κανεναν με αποριες και οι μονες ερωτησεις που εχω κανει σχετικα με μια ελιτσα που κατα τυχη βρηκα σε ενα ανθοπωλειο, εγιναν περισσοτερο προς χαρην συζητησης και διαφορετικης αποψης που μπορει να ειχε καποιος απο αυτην που ειχα εγω για το δεντρακι.
Απλα ειμαι νεος και το δειχνω
Παλιά 19-05-11, 22:05   #24
Stavros
Ακόμα πιο παλιός

Το avatar του χρήστη Stavros

Περιοχή: Larnaca, Cyprus
Προεπιλογή

Παράθεση:
Πλακα κανω, δεν ηταν ειρωνικο αν αυτο φανηκε.
Προσωπικα δεν εχω στειλει μηνυμα σε κανεναν με αποριες και οι μονες ερωτησεις που εχω κανει σχετικα με μια ελιτσα που κατα τυχη βρηκα σε ενα ανθοπωλειο, εγιναν περισσοτερο προς χαρην συζητησης και διαφορετικης αποψης που μπορει να ειχε καποιος απο αυτην που ειχα εγω για το δεντρακι.
Απλα ειμαι νεος και το δειχνω
δεν υπονοησε κανεις οτι εχεις στειλει μηνυματα.....
και'γω για πλάκα το έγραψα.

ειναι χαρα μας να υπάρχουν νεα μέλη στο φορουμ και στο χομπυ, γιατι θέλουμε να τους μεταφερουμε τις λιγες εμπειριες μας και θελουμε επισης να δουμε πριν παθουμε αλζχαιμερ να βγαινουν υψηλού επιπέδου δέντρα απο ελληνικά χέρια
Stavros δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-05-11, 22:47   #25
jordan
Πιο παλιός

Το avatar του χρήστη jordan

Περιοχή: Νεα Αρτακη
Προεπιλογή

Ενα δεντρο ειναι ζωντανος οργανισμος,που τρεφεται και μεγαλωνει χρονο με τον χρονο,οποτε θελωντας και μη θα πρεπει καποιος που πηρε την αποφαση να ασχοληθει, να το πεδεψει αρκετα χρονια ετσι ωστε να φθασει σε καποιο τελικο "ας πουμε" αποτελεσμα.Δεν ειναι ενα χομπυ που αφου το διαβασεις στην θεορια καλα και το περασεις απο ταχυρηθμη πρακτικη, να το μαθεις σε ενα χρονο.Αυτο θα ηταν εφικτο αν καθε μια μερα που περναγε να αντοιστιχουσε σε μια εποχη.Τοτε μονο θα μπορουσες να κανεις πρακτικη μεσα σε ενα μολις χρονο και να πεις οτι κατι εμαθες.
Αν μιλησω για τον εαυτο μου που η "ιδεα" των μπονσαι μου μπηκε απο το δημοτικο(μου λεγε η μανα μου πως θα μου φερει ενα στα εγκαινια του ιατριου μου οταν γινω γιατρος,"που να ξερε κ αυτη με τι ειχε να κανει")και τα τελευταια τουλαχιστον δεκαπεντε χρονια ασχολιομουνα μονο με τα ειδη που εβρισκα στα μαγαζια που προμυθευομασταν για το ανθοπωλειο(φικους και φτελιες)μεχρι εκει.Οποτε αν δεν ασχοληθεις γενικα με πολλα διαφορετικα ειδη δεν προκειτε ποτε να φθασεις σε ενα πιο γενικο επιπεδο στα μπονσαι.Για σκεφθειτε δεκαπεντε χρονια τσαμπα χωρις κανενα αποτελεσμα και παλι απο το μηδεν μαζι σας.
jordan δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-05-11, 23:50   #26
christar
Junior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από damianos Εμφάνιση μηνυμάτων

Προσωπικά διαφοροποιώ την επιφανειακή ενασχόληση από τη δια βίου μαθηση. Δεν θέλω να θεωρηθώ "γνωστης" γιατί από το πρώτο μου μηνυμα ξεκαθάρισα ότι δεν έχω καμία γνώση σχετικά με τα μπονσάι. Θέλω να διαβάσω και να μάθω σιγά σιγά αυτά που θα μπορεσω τελικά να μάθω. Εκτιμώ όμως τους ανθρώπους που με υπομονη θέλουν να απολαύσουν το ταξίδι και όχι απλά να βγάλουν φωτογραφία τον προορισμό.

Σε κάθε περίπτωση είναι απόφαση του καθενος πώς θέλει να εμπλακεί στο χόμπυ αυτό, όπως και σε κάθε διάσταση της ζωής του.
Δεν νομιζω οτι καποιος που θελει να ασχοληθει μα τα bonsai τον ενδιαφερει μονο το αποτελεσμα, γιατι τελικο αποτελεσμα δεν υπαρχει ποτε!
Τα δεντρα μεγαλωνουν αλλαζουν και αυτο δεν σταματαει ποτε...

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Τακης Εμφάνιση μηνυμάτων
Ενας νεος, για να παραμεινει στην απασχοληση του με τα μπονσαι, εκτος απο υπομονη, θελει και κινητρο, κατι να κανει, με κατι να ασχολειται. Αυτο ειναι λογικο.
Ενα κομματι λοιπον ειναι να μαθει να διατηρει στην ζωη τα φυτα του. Αυτο ειναι το πιο σημαντικο. Το επομενο ειναι να παρει σιγα σιγα μερικα φυτα απο καποιο φυτωριο και να προσπαθει να δουλεψει πανω τους, εστω και κανοντας λαθη, εστω και σε φυτα που μπορει ποτε να μην γινουν μπονσαι. Αυτα τα δυο πανε παραλληλα. Δεν μπορουμε να περιμενουμε απο καποιον νεο, με τον ενθουσιασμο που ακολουθει την εναρξη της ενασχολησης του, να εχει 2-3 φυτα και για τα επομενα χρονια απλα να περιμενει να αποκτήσουν χοντρο κορμο και αλλα στοιχεια που απαιτουνται.
Θελει λοιπον μετρο σε ολα. Και φυσικα ελευθερια να πειραματιζεται, αρκει να ξερει καποια βασικα στοιχεια για το ποτε μπορει να κανει καθε πραγμα, για να μην καταστρεφει τα φυτα, κατι που θα τον απογοητευσει πολυ γρηγορα.
That's the point

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Stavros Εμφάνιση μηνυμάτων
δεν υπονοησε κανεις οτι εχεις στειλει μηνυματα.....
και'γω για πλάκα το έγραψα.

ειναι χαρα μας να υπάρχουν νεα μέλη στο φορουμ και στο χομπυ, γιατι θέλουμε να τους μεταφερουμε τις λιγες εμπειριες μας και θελουμε επισης να δουμε πριν παθουμε αλζχαιμερ να βγαινουν υψηλού επιπέδου δέντρα απο ελληνικά χέρια
Η διευκρινηση εγινε για να δειξω οτι δεν υπερασπιζομαι τον εαυτο μου, δεν το εχω παρει δηλαδη προσωπικα. Απλα ειναι αποψη...

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από mesasola Εμφάνιση μηνυμάτων

Είναι κάποιος που αμφιβάλει ότι για να γίνει ένα μπονσάι το δέντρο θα πρέπει να είναι ζωντανό?

Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει κάποιος δεν είναι το να κρατάει ζωντανά τα δέντρα του?

Τέλος πάντων, έτσι κι αλλιώς αν συμφωνούσαν όλοι με τη δική μου άποψη δε θα υπήρχε το έναυσμα για να γραφτεί αυτό το άρθρο-γνώμη.
Ευχαριστώ όλους για τα καλά τους λόγια και είμαι πρόθυμος να ακούσω τις παρατηρήσεις.
Δεν διαφωνει κανεις σε αυτο. Αυτο που χρειαζεται ενας νεος στο χωρο ειναι το εναυσμα για να αρχισει να ψαχνεται. Απο συζητησεις δικες σου, του Σταυρου και αλλων παιδιων εδω μεσα εκατσα και διαβασα ολα τα post ολων των θεματων που ειχαν να κανουν με τα υποστρωματα. Τελειωνοντας αρχισα να διαβαζω αποψεις ξενων ειδικων στο χωρο. Αν ειχα ρωτησει καποιον και μου ειχε πει παρε εναν βασιλικο, μπορει και να ειχα ξενερωσει. Αν μου ειχε απαντησει να ξεκινησω με τα υποστρωματα, αυτο θα εκανα...
Κανονισε γιατι απο οτι καταλαβα ειμαστε και κοντοχωριανοι! Θα μαθω που μενεις και θα σου ερχομαι καθε μερα με ερωτησεις...
Παλιά 20-05-11, 00:47   #27
ValsGeo
Administrator

Το avatar του χρήστη ValsGeo

Περιοχή: Κορυδαλλός (έξω)
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Σαββας Παπαλοιζου Εμφάνιση μηνυμάτων
tο πως ο καθε ενας προχωρα ειναι δικη του επιλογη,ομως με απλα μαθηματικα μπορει καποιος να δει πια οδος ειναι η πιο γρηγορη και η πιο σιγουρη.....

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από stavros Εμφάνιση μηνυμάτων
....κανείς δεν ειναι απολυτα υπομονετικός

Παράθεση:
Επισης δεν συμφωνω με το οτι πεις στον νεο δεν θα το καταλαβει. Ειναι θεμα ανθρωπου και οχι παλαιοτητας πιστευω...
Εγώ αυτό έχω διαπιστώσει στα χρόνια που είμαστε εδώ... μέχρι κάποιο σημείο μπορείς να το διδαχτείς .. απο κάποιο σημείο και μετά είναι και θέμα χαρακτήρα και αυτό δεν αλλάζει...

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από damianos Εμφάνιση μηνυμάτων
Η φιλοσοφία μπονσάι ΔΙΔΑΣΚΕΙ την υπομονή πριν ακόμα από τα συρματώματα, τη λίπανση κτλ. Αρα λοιπον αν κάποιος θέλει να πάρει κάτι ελάχιστο από αυτη την ενασχόληση με τα μπονσάι είναι αυτή η ηρεμία και η ψυχική κατασταση στην οποία περιερχεται όποιος θέλει να κατανοήσει κάτι από το θεωρητικό κομμάτι.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η γνώση την οποία ταυτίζω με την κουλτουρα αποκτάται σταδιακά και χρειάζεται χρόνο. Οσο και να βίαζεται κανείς και να κάνει ταχύρυθμα μαθήματα, απαιτείται εσωτερική ζυμωση της πληροφορίας για τη μετατροπή της σε κουλτουρα, αυτή όμως είναι χρονοβόρα διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση είναι απόφαση του καθενος πώς θέλει να εμπλακεί στο χόμπυ αυτό, όπως και σε κάθε διάσταση της ζωής του.
ValsGeo δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-05-11, 08:10   #28
mesasola
Επίτιμο μέλος

Το avatar του χρήστη mesasola

Περιοχή: Παντού και τελικά πουθενά!!!
Προεπιλογή

Παράθεση:
Κανονισε γιατι απο οτι καταλαβα ειμαστε και κοντοχωριανοι! Θα μαθω που μενεις και θα σου ερχομαι καθε μερα με ερωτησεις...
Θα το κανονίσουμε και θα τα πούμε και από κοντά.
mesasola δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-04-15, 11:22   #29
rajaram
Junior Member

Περιοχή: Ορεστιάδα
Προεπιλογή

Όντας νέος στον χώρο γενικότερα, ένα έχω να πω, θυμηθείτε από που ξεκίνησε η τέχνη αυτή και τι πρεσβευουν αυτοί που την υλοποιησαν!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη rajaram : 23-04-15 στις 11:24
rajaram δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-04-15, 15:00   #30
Chef
Moderator

Περιοχή: Λιτόχωρο
Προεπιλογή

Επειδή κι εγώ ένας ώριμος νέος είμαι, έχουν περάσει τα χρόνια της ανυπομονησίας και της ορμής, και τώρα πλέον αισθάνομαι ότι μπορώ να έχω όση υπομονή χρειάζεται, για ότι κι αν κάνω, επαναφέρω το κομμάτι που μου έμεινε από αυτό το ποστ για να το διαβάσουν οι νέοι και να το θυμηθούν οι παλαιότεροι

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από mesasola Εμφάνιση μηνυμάτων

Είναι κάποιος που αμφιβάλει ότι για να γίνει ένα μπονσάι, το δέντρο θα πρέπει να είναι ζωντανό?

Sponsored Links

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές