![]() |
|
![]() |
#1 |
Ακόμα πιο παλιός
Περιοχή: Larnaca, Cyprus
|
![]()
Μετά απο ενα ποστ του μέλους Damianos, sας παραθετω to άκρως ενδιαφερον άρθρο που εγραψε ο Μεσασολας στην ιστοσελιδα του..... http://www.yamadori.gr/
![]() ![]() ![]() Ήρθε η Άνοιξη και δυστυχώς, όχι μόνη της Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 10:03 Σήμερα εαρινή ισημερία και ουσιαστικά η πρώτη μέρα της Άνοιξης. Τα λουλουδάκια ανθίζουν. Τα πουλάκια τιτιβίζουν. Οι πεταλουδίτσες χορεύουν στις θερμές ακτίνες του ήλιου. Μακάρι να ήταν μόνο αυτά. Τις τελευταίες μέρες έχω πάρει μερικές δεκάδες μηνύματα με ερωτήσεις – απορίες. Όλοι, όπως κάθε χρόνο, θέλουν να ασχοληθούν με φυτά και ειδικά με bonsai. Ερωτήσεις για μεταφυτεύσεις, για συρμάτωμα, για λιπάσματα, για υποστρώματα. Καταιγισμός αποριών. Όλοι τα βρίσκουν όλα αυτά λογικά. Η πρώτη ερώτηση που τους κάνω εγώ, λοιπόν, είναι αν έχουν μια κάποια εμπειρία από συντήρηση οποιουδήποτε είδους. Ερώτηση παγίδα θα μου πείτε!!! Ευτυχώς το 90% δε μου απαντάει και σταματάει να μου στέλνει μηνύματα. Στο υπόλοιπο 10%, που φυσικά δεν έχει και καμιά ιδιαίτερη γνώση για το αντικείμενο, προτείνω να αρχίσουν απλά. Να πάρουν έναν βασιλικό και να προσπαθήσουν να τον κρατήσουν μέχρι τον Χειμώνα. Δε με αφορά το κατά πόσο θα με παρεξηγήσουν. Δε με ενδιαφέρει η άποψη ορισμένων, που νομίζουν ότι απλά λύνοντας κάποιες απορίες που έχουν θα μάθουν τα πάντα σε λίγες μέρες. Η καλλιέργεια φυτών σε δοχεία, γενικότερα, είναι περίεργη υπόθεση. Η διατήρηση τους για χρόνια χρειάζεται εμπειρία και υπομονή. Η συντήρηση και διατήρηση bonsai είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού ο χώρος του δοχείου είναι αρκετά περιορισμένος και δε συγχωρεί λάθη. Φέτος συμπληρώνω 20 χρόνια ενασχόλησης με τα φυτά, τα 5 εκ των οποίων είναι σπουδή σε σχετική πανεπιστημιακή σχολή. Τόλμησα να εμπλακώ με τα bonsai τα τελευταία 5 χρόνια. Νομίζω, έχω το δικαίωμα να απορώ, όταν κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο, θέλει να μάθει τα πάντα, μέσα από μερικές ερωτήσεις, σε μερικές ώρες, αν είναι δυνατόν.
STAVROS "Knowledge is Power" Sir Francis Bacon 1561-1626 http://www.bonsaicyprus.com Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη elsa : 19-05-11 στις 11:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Επίτιμο μέλος
Περιοχή: Ηράκλειο Κρήτης
|
![]()
Όλη η αλήθεια δωσμενη σε 10 γραμμές κειμένου κατανοητου ακόμη και από τον 3χρονο γιο μου.
Συμπερασμα; Η γνώση φέρνει το αποτέλεσμα και ο χρόνος. Όχι σποραδικές ερωτήσεις και βιασύνη. Μπράβο μεσασολε !
![]() |
#3 |
Επίτιμο μέλος
Περιοχή: Παντού και τελικά πουθενά!!!
|
![]()
Ευχαριστώ παιδιά
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Περιοχή: pallini athens
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
Περιοχή: Γερακας
|
![]()
αν και το αρθρο θα απογοητευσει πολλους που εχουν την λαθος εντυπωση οτι σε κανα διημερο μπορουν να φτιαξουν ενα μπονσαι, συμφωνω απολυτα.
Ολοι ρωτανε για διαμορφωση και προχωρημενες τεχνικες και αρνουνται να μαθουν το πιο βασικο, που ειναι η επιβιωση και διατηρηση ενος φυτου.
![]() |
#6 |
Member
Περιοχή: Αθήνα
|
![]()
Πραγματικά βοηθά πολύ να καταλάβει κανείς ότι bonsai δε σημαίνει κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Επίσης καταρρίπτει κάποιες ιστοσελίδες του στίλ "πώς να φτιάξεις ένα bonsai στα γρήγορα".
Υποκλίνομαι... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Member
Περιοχή: Αλεξανδρουπολη
|
![]()
Παιδιά συμφωνώ έως ένα σημείο προσωπικά πρώτα κατάστρεψα μετά συντήρησα κ τελευταία είπα να δημιουργήσω όμως υπάρχουν τόσα πολλά είδη φυτών που θέλουν διαφορετική αντιμετώπιση κ αν δεν γνωρίζεις υπάρχει η πιθανότητα να το χάσεις δεν σημαίνει κάτι αυτό! απλά συνεχίζεις την προσπάθεια το ενδιαφέρουν κ ίσως κάποια στιγμή έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα καλό θα είναι να υπάρχει η συμβουλή ενός έμπειρου. Κάθε δυσκολία είναι μια πρόκληση όλοι μπορούν να τα καταφέρουν αρκεί να το θέλουν κ να το διασκεδάζουν κ ο χρόνος δεν θα παίζει κανέναν ρόλο!!! Εξάλλου κάθε στάδιο από την διατήρηση μέχρι την δημιουργία bonsai είναι μοναδική!!!
![]() Φιλικα Κώστας!!!!
![]() |
#8 |
Ακόμα πιο παλιός
|
![]()
Το πιο σημαντικό στην εκμάθηση της τεχνης των μπονσάι, ειναι να διατηρεις το φυτο/δεντρο υγιές και με καλη αναπτυξη.
Αν δεν το καταφέρει κάποιος, θα χανει δέντρα και θα απογοητευεται. Δεντρα χάνουν ακομα και οι εμπειροτεροι, αυτό δε χωράει καμμιά αμφιβολία...η διαφορά ομως ειναι οτι στην περιπτωση του έμπειρου ειναι συηθως ασταθμητοι παραγοντες που φταινε, ενω στην περιπτωση κάποιου χωρίς εμπειρια, ειναι λογω απλών χειρισμων που μπορουν με βασικες γνωσεις να αποφευχθουν.
STAVROS "Knowledge is Power" Sir Francis Bacon 1561-1626 http://www.bonsaicyprus.com Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Stavros : 19-05-11 στις 15:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Επίτιμο μέλος
Περιοχή: Παντού και τελικά πουθενά!!!
|
![]() Παράθεση:
![]() ![]() ![]()
Μια προσπάθεια προσέγγισης των τρόπων δημιουργίας, διατήρησης, διαμόρφωσης και συντήρησης δέντρων σε δοχεία, με έμφαση στα ελληνικά είδη που είναι κατάλληλα. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Stavros : 19-05-11 στις 15:44 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Παλιός
Περιοχή: athens
|
![]() Παράθεση:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Ακόμα πιο παλιός
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
|
![]()
Εγω είμαι μαζί τους. Οι νέοι είναι ενθουσιασμένοι και θέλουν να τα μαθουν όλα σε 5 λεπτά. Και να τα κάνουν όλα μαζί την ίδια στιγμή οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.
Αργά ή γρήγορα θα τους κοπεί η "μαγκιά" , αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι τι γινεται μετά. Αυτός ο ενθουσιασμός θα πρέπει να γίνει υπομονή και μεθοδικότητα. Ότι κι αν πεις στον νέο στην αρχή δεν θα σε καταλάβει. Θα πρέπει αυτές τις αρετές να τις κατακτήσει μόνος του. Εγώ είμαι λιγότερο νέος. Φέτος κατάφερα να βάλω σε πρόγραμμα κάποιες εργασίες για το μέλλον. Αλλά ακόμα δεν είμαι απόλυτα υπομονετικός.
![]() |
#12 |
Ακόμα πιο παλιός
Περιοχή: Ελλάς
|
![]()
Πολύ ωραίο το άρθρο μέσασόλα, κάπως έτσι είναι.
Όμως νομίζω ότι και ο Geo έχει δίκιο σε αυτά που λέει. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Ακόμα πιο παλιός
|
![]()
....κανείς δεν ειναι απολυτα υπομονετικός αν κρινω απο τον εαυτό μου.......ακριβώς το αντιθετο θα έλεγα....
![]() |
#14 | ||
Junior Member
Περιοχή: Αίγιο
|
![]() Παράθεση:
![]() Ειμαι 35 χρονων και αν χρειαστει καμια 20αρια χρονια κατανοησης και καμια δεκαρια διαμορφωσης μαλλον θα μιλαμε για κυπαρισσακια bonsai (ξερετε τα ορθοκλαδα). Τα τελευταια 3 χρονια εχω αρχισει και ασχολουμε με τα φυτα, αλλα ενας βασιλικος φετος μου ξεραθηκε. Σε συζητηση με ιδιοκτητη φυτωριου μου ειπε οτι πεταξε 50 φετος. Δηλαδη δεν ξερει, πρεπει να το κλεισει? Θα πρεπει να σταματησω να διαβαζω για τα bonsai, αφου δεν ειμαι αξιος να συντηρησω ενα βασιλικο? Κατα τον πολυ Walter Pall με το καταλληλο υποστρωμα - λιπανση - ποτισμα και ενας χαζος μπορει να συντηρησει ενα δεντρο. Αρα οι συμβουλες ενος εμπειροτερου και γνωστη μπορουν να βοηθησουν καποιον τουλαχιστον να κρατησει στη ζωη το δεντρακι του... Παράθεση:
Επισης δεν συμφωνω με το οτι πεις στον νεο δεν θα το καταλαβει. Ειναι θεμα ανθρωπου και οχι παλαιοτητας πιστευω...
![]() |
![]() |
#15 |
Παλιός
Περιοχή: Αθηνα
|
![]()
Μιας που έκανα την αρχική παράθεση οφείλω να εξηγήσω το σκεπτικό μου. Καταρχήν είναι καλό που ανοιχτηκε νέο thread μιας που το θέμα είναι γενικό και όχι ειδικό.
Πιστέυω ότι στη χώρα μας γενικά δεν έχουμε εκπαιδευτεί στην υπομονή. Η φροντίδα μπονσάι προϋποθέτει την ενασχόληση με την κηπουρική. Ομως η κηπουρική δεν είναι τόσο τρεντι όσο το μπονσάι και γι'αυτό και σνομπάρεται. Αντίστοιχα για παραδειγμα η αγωνιστική οδήγηση προϋποθετει τη βασική γνώση οδήγησης. Σίγουρα είναι πιο τρέντι να είναι κάποιος οδηγός αγώνων από οδηγός ΙΧ, όμως δεν γίνεται κανείς οδηγός αγώνων κατευθείαν, πρέπει πρώτα να περάσει από το στάδιο εκμάθησης της "απλής" οδηγησης. Η φιλοσοφία μπονσάι ΔΙΔΑΣΚΕΙ την υπομονή πριν ακόμα από τα συρματώματα, τη λίπανση κτλ. Αρα λοιπον αν κάποιος θέλει να πάρει κάτι ελάχιστο από αυτη την ενασχόληση με τα μπονσάι είναι αυτή η ηρεμία και η ψυχική κατασταση στην οποία περιερχεται όποιος θέλει να κατανοήσει κάτι από το θεωρητικό κομμάτι. Δυστυχώς ή ευτυχώς η γνώση την οποία ταυτίζω με την κουλτουρα αποκτάται σταδιακά και χρειάζεται χρόνο. Οσο και να βίαζεται κανείς και να κάνει ταχύρυθμα μαθήματα, απαιτείται εσωτερική ζυμωση της πληροφορίας για τη μετατροπή της σε κουλτουρα, αυτή όμως είναι χρονοβόρα διαδικασία. Προσωπικά διαφοροποιώ την επιφανειακή ενασχόληση από τη δια βίου μαθηση. Δεν θέλω να θεωρηθώ "γνωστης" γιατί από το πρώτο μου μηνυμα ξεκαθάρισα ότι δεν έχω καμία γνώση σχετικά με τα μπονσάι. Θέλω να διαβάσω και να μάθω σιγά σιγά αυτά που θα μπορεσω τελικά να μάθω. Εκτιμώ όμως τους ανθρώπους που με υπομονη θέλουν να απολαύσουν το ταξίδι και όχι απλά να βγάλουν φωτογραφία τον προορισμό. Σε κάθε περίπτωση είναι απόφαση του καθενος πώς θέλει να εμπλακεί στο χόμπυ αυτό, όπως και σε κάθε διάσταση της ζωής του.
Δαμιανός Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη damianos : 19-05-11 στις 20:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Σχετικά με την αποφύλλωση | Αιμιλία | Ρωτήστε μας | 5 | 05-07-11 06:47 |
σχετικά με dremel | mike_petasos | Ρωτήστε μας | 1 | 09-05-10 08:25 |
ενδιαφερον | Hombre | Θέματα σχετικά με τα μπονσάι | 0 | 26-10-09 23:49 |
Σχετικά με τις γλάστρες | mybonsai | Θέματα σχετικά με τα μπονσάι | 0 | 03-04-09 23:45 |