Επιστροφή   Forum για τα Bonsai > Θέματα φροντίδας των Μπονσάι > Φροντίδα Μπονσάι > Φροντίδα

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 10-01-15, 00:11   #1
pako
Senior Member

Περιοχή: Αλεξ/πολη - Αθήνα
Προεπιλογή θερμοκηπιο...καταλληλο για μπονσαι???

εδώ και αρκετο καιρο διαβαζω συνεχως για τα προσφιλη μας δεντράκια...και παντου βρισκω "προστατεψτε τα από το ψυχος, προστατεψτε τα από τους παγωμενους ανεμους κατω από την ταδε θερμοκρασια" και αλλα τετοια....αλλα δε ετυχε να συνατησω καποια αρθρογραφια σχετικα με μπονσαι σε θερμοκηπιο.

αφορμή ηταν τα 2 πυξάρια μου που με τους παγωμενους ανεμους τον τελευταιο καιρο αλλαξαν χρωμα τα φυλλα τους. νομισα πως τα εχασα..αλλα διαβασα ότι στα buxus είναι φυσιολογικο να παρουν ένα ελαφρα μπρονζε χρωμα τα φυλλα από το κρυο και ότι επανακαμπτουν την ανοιξη.

παραυτα με θερμοκρασίες κοντα στο 0 και αρκετα δυνατούς ανεμους θεωρησα καλο να προστατεψω τα φυτα μου και τυχαια ειδα στα πρακτικερ ένα θερμοκηπιο μικρο με μεταλλικο σκελετο και χοντρο διαφανες ναυλον σε πολύ προσιτη τιμη. το εψαξα και ιντερνετικα και βρηκα ένα 2μετρο σχεδόν θερμοκηπιο με 32 ευρω. το παρηγγειλα και σας παραθετω φωτο.

τη μερα εχω ανοιχτο το θερμοκηπιο για να υπαρχει καλος αερισμος και τη νυχτα το κλεινω. ετσι και προστασια από τον ανεμο υπαρχει όταν χρειαστεί και από τη βροχη, οποτε να ελεγχω εγω και μονο το ποτισμα. φυσικα όταν βελτιωθεί ο καιρος θα το αποσυρω.

η ερωτηση μου είναι...υπαρχει περιπτωση για καποιο λογο που δε μπορω να φανταστω το θερμοκηπιο να κανει κακο στα φυτα μου?
ευχαριστω.
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg 20150109_222401.jpg (136,5 KB, 100 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg 1.jpg (46,1 KB, 75 εμφανίσεις)
pako δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 10-01-15, 09:54   #2
GIANNHS
Moderator

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Προεπιλογή

Αν το χρησιμοποιείς στην Αλεξανδρούπολη έχει μια χρησιμότητα για ορισμένα δέντρα που μπορεί να υποστούν ζημιά απο το πολύ κρύο. Αν είσαι Αθήνα το θεωρώ υπερβολή εαν μέσα έχεις είδη που χρειάζονται προστασία σε ακραίες θερμοκρασίες (δεν τις βλέπουμε έυκολα για μεγάλο χρονικό διάστημα). Αν πάλι μέσα βάζεις νεαρά φυτά ή πρόσφατα μεταφυτευμένα που χρειάζονται προστασία έχει καλώς. Είναι παράμετροι που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Θυμάμαι ένα μέλος που είχε χρησιμοποιήσει για αρκετό καιρό ένα θερμοκήπιο, ενω οι θερμοκρασίες είχαν ανέβει, με αποτέλεσμα να έχει πολλές απώλειες λόγω έλλειψης νερού
Παλιά 10-01-15, 10:02   #3
korf
Moderator

Το avatar του χρήστη korf

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

Μια χαρα ειναι Παναγιωτη. Πολλα εξαρτονται απο τα ειδη που εχεις. Τροπικα φυτα που δεν αντεχουν στο κρυο καλο ειναι να τα προστατευεις. Ο ανεμος ειναι το προβλημα και οχι οι θερμοκρασιες. Μια ευκολη προσθηκη ειναι να βαλεις ενα φελιζολ στο πατωμα για να μονωσεις το κρυο απο το πατωμα που ακουμπαει τα γλαστρακια. Για νεα φυτα ειναι καλο οι ριζες να μην παγωνουν. Παντως οπως ειπε και ο Γιαννης στην Αθηνα δεν το χρειαζεσαι συχνα.
Παλιά 10-01-15, 12:05   #4
pako
Senior Member

Προεπιλογή

σας ευχαριστω και τους 2.
δεν εχω καμια προθεση να το χρησιμοποιω με καλο καιρο. αν δε με τρομαζαν τα πυξάρια μου μαλλον δε θα ειχα ασχοληθεί καν. επισης εχω και νεαρα φυτα μιας και τωρα ξεκινω, οποτε κρατω το γεγονος ότι χρησιμοποιώντας το σωστα δεν κανει κακο στα φυτα αλλα οντως προστατευει. θα εχω παντα το νου μου στις αλλαγες του καιρου.
στην αλεξανδρουπολη που θα το μεταφερω αργοτερα με -8, -9 που πιανει ενιοτε απορω αν πραγματι προστατευει φυτα που η βιβλιογραφια λεει να μην εκτίθενται σε χαμηλότερες του -5. από τον ανεμο ναι...αλλα τι γινεται με την θερμοκρασια ψυχους αυτή καθεαυτη??
Παλιά 24-01-15, 13:43   #5
Manosvince
Moderator

Το avatar του χρήστη Manosvince

Περιοχή: Athens
Προεπιλογή

Τα δεντράκια σου είναι <<προγραμματισμένα>> και για το κρύο. Πέρα από κάποια ευαίσθητα είδη ή τροπικά που μπορεί όντως να χρειάζονται προστασία τις μέρες παρατεταμένου κρύου, τα υπόλοιπα πιστεύω θα είναι εντάξει με το κρύο. Συμφωνώ με το φελιζόλ που λέει ο Κώστας. Νεαρά φυτά λοιπόν, νεοσυλλεχθέντα, πρόσφατα διαμορφωμένα/μεταφυτευμένα ίσως να χρειάζονται προστασία. όλα εξαρτώνται και από το κλίμα που έχεις εκεί - κρύο σίγουρα.
Καταλαβαίνω την ανησυχία σου γιατί και γω στην αρχή θερμοκήπιο είχα φτιάξει, που ήταν απλά ταλαιπωρία.
Συνημένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg DSCN0589.jpg (190,7 KB, 41 εμφανίσεις)
Τύπος Αρχείου: jpg DSCN0587.jpg (184,4 KB, 41 εμφανίσεις)
Manosvince δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-01-15, 22:28   #6
pako
Senior Member

Προεπιλογή

ετσι όπως είναι το σχημα και τα ανοιγματα του είναι πολύ βολικο και δε με ταλαιπωρησε ιδιαιτερα. Στην αθηνα τελικα μαλλον περιττο είναι αλλα στην αλεξανδρουπολη θα χρειαστεί. Κανει καλη δουλεια όμως και με τη βροχη.
Η συμβουλη με το φελιζολ...πολύ καλη!
Παλιά 26-01-15, 00:36   #7
Vaggelis P.
Member

Περιοχή: Τρίπολη
Προεπιλογή

Πάντως ακόμη και μέσα στο θερμοκήπιο, όπου είναι προστατευμένα από τον αέρα, κάποια ευαίσθητα είδη έχουν θέμα όταν η θερμοκρασία πέσει αρκετά. Στους παγετούς της πρωτοχρονιάς μάλλον έχασα κάποιους φίκους (όχι όλους όμως, επιλεκτική ζημιά), στους οποίους μαύρισαν τα φύλλα. Ενδεχομένως κάποιοι να ξαναπετάξουν βέβαια. Σε μία ελίτσα τα φύλλα σχεδόν έλιωσαν. Σε άλλα είδη όπως γιουνίπερους και πυξάρια απλώς κοκκίνισε ελαφρώς το φύλλωμα. Η θερμοκρασία έφτασε έως -7 ή -8 oC. Αρα, όσο προσαρμοσμένα και όσο προστατευμένα και να είναι κάποια ευαίσθητα είδη, όταν αναμένονται παγετοί θα πρέπει να μπαίνουν σε εσωτερικό χώρο.
Vaggelis P. δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 26-01-15, 12:41   #8
pako
Senior Member

Προεπιλογή

το κακο είναι πως σε μας εκει πανω οι παγετοι μπορει να διαρκεσουν πολλες πολλλες μερες. δεν είναι περιεργο να εχουμε κατω των -5 για παραπανω από μια βδομαδα ή δεκα μερες...
μπορει να αντεξει ένα φυτο εξωτερικου χωρου κανα 2 βδομάδες σε προφυλαγμενο (όχι θερμαινομενο ιδιαιτερα) εσωτερικο χωρο?
και το άλλο κακο είναι πως δε ξερεις ποτε θα κανει βουτια ο υδράργυρος...ενώ π.χ. σε καθημερινη βαση τις νυχτες του χειμωνα μπορει να εχουμε -1, -2, -3 βαθμούς...ξαφνικα μια νυχτα μπορει να πεσει σους -9 και να σου κανει ζημια σε μια νυχτα μεσα.
Ιδανικο θα ηταν αν τα εξωτερικου χωρου μπορουσαν να διαχειμασουν σε κλειστο φωτειονο γκαραζ η ένα φωτεινο υπογειο με καμια 3-5 βαθμούς ανω του 0....αλλα παιζει τετοιο ενδεχομενο για 2-3 μηνες?
Παλιά 27-01-15, 17:24   #9
Vaggelis P.
Member

Προεπιλογή

Νομίζω τα ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες είδη θα πρέπει να τα βάζεις σε εσωτερικό χώρο για τους 2-3 δύσκολους μήνες του χειμώνα. Ή αλλιώς δε θα πρέπει να ασχολούμαστε κάν μαζί τους. Εγω που πρώτη φορά δεν τα έβαλα μέσα φέτος είχα απώλειες.
Παλιά 28-01-15, 14:32   #10
pako
Senior Member

Προεπιλογή

Σε ποια ειδη ειχες απώλειες Βαγγελη? ..και σε τι θερμοκρασίες?
Παλιά 28-01-15, 16:54   #11
Vaggelis P.
Member

Προεπιλογή

Ficus microcarpa κυρίως νεαρά φυτά και φυτά σε ποτ. Φυτά σε κανονικές γλάστρες δεν τα πείραξε. Η θερμοκρασία έφτασε -8 στις 7:00 το πρωί. Τη νύχτα μπορεί να ηταν και χαμηλότερα. Επίσης μια αζαλεα φαίνεται λιγο στρεσαρισμένη. Θα δείξει.
Παλιά 28-01-15, 20:32   #12
pako
Senior Member

Προεπιλογή

ευχομαι να αναρρωσουν γρηγορα τα σοκαρισμένα.
Απάντηση στο θέμα
Sponsored Links

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές