Επιστροφή   Forum για τα Bonsai > Θέματα φροντίδας των Μπονσάι > Φροντίδα Μπονσάι > Δοχεία/Ποτς

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 11-12-10, 19:25   #1
jordan
Πιο παλιός
 
Το avatar του χρήστη jordan
 
Εγγραφή: 19-03-2010
Περιοχή: Νεα Αρτακη
Μηνύματα: 663
Προεπιλογή Ποτ και Παγετός

Παγος-αντίσταση ενός Ποτ.
Ένα μπονσάι ποτ συνήθως ειναι από ένα υλικο, αλλά τα υαλωμένα ποτς αποτελουνται από δύο διαφορετικά υλικά, τα οποία είναι το πήλινο σώμα του ποτ και το γυαλι. Το γυαλι, γυαλιστερο ή ματ, ειναι η επικάλυψη ή το φόρεμα του δοχείου. Τόσο ο πυλος οσο και το γυαλι πρέπει να ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά διαστολής τους, διαφορετικά το γυαλι αποκτα σχισμές,μπορει να σκασει,να αποκοληθει από τον πυλο και αλλα πολλα ελατωματα.
Ας δουμε το σώμα του ποτ, τον πηλό.
Όλα τα είδη του πηλού είναι διαφορετικά, διότι ο πηλός είναι ένα προϊόν της φύσης. Είναι απιθανο να βρειτε δυο κοματια πυλου με την ίδια ποιότητα. Ο αγγειοπλάστης πρέπει να καθορίσει ποιο ακριβώς είδος πηλού χρησιμοποιεί για τα ποτ του και σε ποιες θερμοκρασίες τα ψηνει για να είναι ανθεκτικα σε παγετους.Η αντίσταση του παγετου υπολογίζεται από την απορροφητική ικανότητα του σώματος του πυλου.

Το Test.
Πάρτε μια μικρή πλάκα από πηλό και ζυγίστε την μετά από υψηλο ψήσιμο ή πάρτε ένα έτοιμο ψημενο πυλινο ποτ. Στη συνέχεια, βραστε το για περίπου πέντε λεπτά σε μια κατσαρολα με νερο, ώστε οι μικρές κοιλότητες αέρα να γεμίσουν με νερό. Στη συνέχεια ζυγίστε την πλάκα ή το ποτ και πάλι. Το βάρος του δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 2%, εάν το ποτ είναι ανθεκτικο στον παγετό. (Με την ευκαιρία, ένας αγγειοπλάστης πρέπει να εγγυάται για αυτό!)

Το ψησιμο του πηλου με υψηλοτερη καύση δειχνει ότι ο πηλός παίρνει απορροφητική ικανότητα νερου λιγότερο από 2%.



Τα περισσοτερα πυλινα ψηνονται σε θερμοκρασιες μεχρι 1200 ° C , αλλά μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασία ψησίματος έως 1700 ° C. Δεν έχει νόημα όμως να ψηθουν τα δοχεία μπονσάι σε αυτές τις θερμοκρασιες για να πετυχουμε ικανότητα απορρόφησης 0,0%.

Μέχρι και 2% αύξηση του συνολικου βάρους μιλάμε νορμαλ πορους, στους 2 - 5% για ημι-πορώδες (δεν αντεχουν στους παγετούς), σε περισσότερο από 5% αύξηση του σωματικού βάρους είναι πορώδη υλικά (καθολου ανθεκτικά στον παγετο). Έτσι, παγετός-αντίσταση είναι συνδεδεμένο με τους πορους ενός δοχείου.

Το ποσο πορωδες είναι ένα δοχείο και το έδαφος στο εσωτερικό του.
Ένας σημαντικός παράγοντας για την αντίσταση στον παγετό του ένα δοχείο είναι και το έδαφος. Κανονικά το έδαφος, ιδίως μάλιστα το υπόστρωμα με Akadama, είναι πορωδες αρκετα για να αντισταθμίσει την αύξηση του πάγου μέσα στο pot. Μια μεγάλη τρύπα αποστράγγισης βοηθά επίσης να αποτρέψει το ποτ από το να γεμίζει με νερό. Εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοι ανοικτοι πόροι κατά τους οποίους ο πάγος μπορεί να επεκταθεί χωρίς να σπασει το ποτ. (Με την ευκαιρία, η ζημία πρέπει να καλύπτεται από τον ιδιοκτήτη του δοχείου).

Τα χαρακτηριστικά του ποτ για τον παγετό (όπως περιγράφεται παραπάνω) συνδέονται με το ποσο είναι πορώδες. Το σώμα του δοχείου δεν πρέπει να απορροφα νερό. Μέσω του τριτοβάθμιου ψήσιματος, ο αγγειοπλάστης μειώνει την ικανότητα αποροφησης νερου. Το δοχείο πρέπει να διαθέτει πιο κλειστους και στεγανους τους πόρους.

Το φόρεμα του δοχείου, το υαλωμα
Τα καλα ψημενα δοχεία δεν πρέπει ποτέ να είναι υαλωμενα γιατί ετσι θα φράξουν την επιφάνεια των πορων. Οι κρύσταλλοι πάγου τότε θα είναι σε θέση να βγουν από τους πόρους και θα σχηματισει κομμάτια στο υαλωμα του ποτ. Το υαλωμα από μόνο του δεν κάνει ένα δοχείο ανθεκτικό στον παγετό. Τα σωστα ψημενα ποτ όμως δεν απορροφούν νερό, ο πάγος δεν μπορεί να εισελθει στο ποτ, ετσι είναι ανθεκτικο στον παγετό. Το ποτ και το υαλωμα είναι ένα προϊόν της φωτιας. Ένας μπονσάι αγγειοπλαστης πρέπει να ξερει να χειριζεται την δύναμη της φωτιάς, γιατί εδώ εμφανίζονται οι περισσότερες από τις ζημιές, όπως ρωγμές στο ψήσιμο του πυλου ή ρωγμές στο υαλωμα. Σχισμες στο υαλωμα, λεπτες η χοντρες, να προκαλούνται άμεσα ή κάποια στιγμή μετά τη διαδικασία ψησίματος. Αυτές οι ρωγμές προκαλούνται κυρίως από την αντοχη σε υψηλες θερμοοκρασιες του γυαλιου. Διαφορές στον βαθμο διαστολής μεταξύ υαλωμα και πυλου είναι υπεύθυνοι για αυτα. Αυτό το ελάττωμα στο υαλωμα σημαίνει μειωμένη αντοχή στον παγετό!

Προσοχή: Ακόμα και τα ραγισμενα υαλωμενα βαζα(που υπαρχουν στο εμποριο) είναι πραγματικά ελαττώματα, μόνο που αυτό το ελάττωμα παράγεται εκ προθέσεως. Μετά απο υψηλη καύση λεπτες μικρες ρωγμές εξαπλώνονται σαν ιστούς αράχνης πάνω από το βαζο. Στη συνέχεια είναι βαμμένες σκούρες για να γίνουν πιο ορατές. Αυτά τα βαζα επίσης, δεν είναι ανθεκτικα στον παγετό!

Δύο διαφορετικές διαδικασίες καύσης, όπως για παράδειγμα υψηλή καύση σε ένα ποτ, στη συνέχεια, εφαρμόζοντας μια χαμηλή καύση υαλωμα και το ψήσιμο και πάλι, δεν κάνουν ένα δοχείο ανθεκτικό στον παγετό.
Μια άλλη μικρή δοκιμή για αντοχη στον παγετό.

Κρατήστε το δοχείο με το δείκτη και τον αντίχειρα (μπορείτε να το κάνετε αυτό σε ένα εργαστηριο αγγειοπλαστικής ). Όσο μεγαλύτερος είναι ο ήχος, όταν χτυπησετε το ποτ με το άλλο χερι,τοσο πιο ανθεκτικο στον παγετό είναι το ποτ. Ο ήχος πρέπει να είναι καθαρος και μακράς διαρκείας. Εάν ένα δοχείο δεν είναι ανθεκτικό στον παγετό, έχει ένα θαμπό ήχο και δεν διαρκεί. Πολύ έμπειροι λάτρεις των ποτ μπορουν να αισθανθουν ακόμα και την αντοχη στον παγετό ενός ποτ με τη γλώσσα τους.Οχι ανθεκτικά στον παγο ποτ αισθαναισθε σαν να αγγίζετε ένα απλο χαρτι με τη γλώσσα. Ανθεκτικό σε παγο ποτ αισθάνεστε σαν γλείψιμο σε υαλοπίνακα.

Η "δοκιμή σάλιο» λειτουργεί ως εξής: βάλετε λιγο σάλιο στο δάκτυλό σας και, στη συνέχεια, βρέξτε το δοχείο με αυτό (στο εσωτερικό του δοχείου). Εάν η υγρασία απορροφάται γρήγορα, το δοχείο δεν είναι ανθεκτική στον παγετό? Εάν η υγρασία παραμένει πολύ ωρα στην επιφάνεια, είναι ανθεκτικό στον παγετό.
http://ibonsaiclub.forumotion.com/po...pots-t1329.htm

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη jordan : 11-12-10 στις 19:35
jordan δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-12-10, 00:50   #2
eythymios
Senior Member
 
Εγγραφή: 15-07-2010
Περιοχή: αθηνα
Μηνύματα: 100
Προεπιλογή

Ωραία δουλειά...μπράβο.....(έχω βρει κάποια μαγαζιά που φέρνουν ποτ κατα καιρούς αλλά είναι καλό να ξέρεις τι παίρνεις....)
__________________
Το αυτοκινητο μεταφέρει το σώμα...
ενώ η μηχανή την ψυχή......
eythymios δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-12-10, 02:18   #3
ValsGeo
Administrator
 
Το avatar του χρήστη ValsGeo
 
Εγγραφή: 07-04-2009
Περιοχή: Κορυδαλλός (έξω)
Μηνύματα: 5.570
Προεπιλογή

Ιορδάνη.. πολύ καλή δουλειά.. έκανες που έκανες όλη την δουλειά..μπορείς να του βάλεις και τις φωτο, να το “χτενίσεις” λίγο.. να το βάλουμε στα άρθρα για ποτ του forum…?
ValsGeo δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-12-10, 10:08   #4
Stavros
Ακόμα πιο παλιός
 
Το avatar του χρήστη Stavros
 
Εγγραφή: 27-12-2009
Περιοχή: Larnaca, Cyprus
Μηνύματα: 4.107
Προεπιλογή

το αρθρο ειναι πολύ καλο, απλά θα ειναι βοηθητικο να χρησιμοποιηθουν οι εικονες που υπαρχουν στο αυθεντικό κειμενο, οπως επισης και να αναφερθει το ονομα του συγγραφεα, Peter Krebs, γνωστου κεραμοποιου απο τη Γερμανια.
__________________
STAVROS
"Knowledge is Power" Sir Francis Bacon 1561-1626
http://www.bonsaicyprus.com
Stavros δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-12-10, 14:45   #5
jordan
Πιο παλιός
 
Το avatar του χρήστη jordan
 
Εγγραφή: 19-03-2010
Περιοχή: Νεα Αρτακη
Μηνύματα: 663
Προεπιλογή

Ποτ και παγετωνες
Παγος-αντίσταση ενός Ποτ.
Ένα μπονσάι ποτ συνήθως ειναι από ένα υλικο, αλλά τα υαλωμένα ποτς αποτελουνται από δύο διαφορετικά υλικά, τα οποία είναι το πήλινο σώμα του ποτ και το γυαλι. Το γυαλι, γυαλιστερο ή ματ, ειναι η επικάλυψη ή το φόρεμα του δοχείου. Τόσο ο πυλος οσο και το γυαλι πρέπει να ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά διαστολής τους, διαφορετικά το γυαλι αποκτα σχισμές,μπορει να σκασει,να αποκοληθει από τον πυλο και αλλα πολλα ελατωματα.
Ας δουμε το σώμα του ποτ, τον πηλό.
Όλα τα είδη του πηλού είναι διαφορετικά, διότι ο πηλός είναι ένα προϊόν της φύσης. Είναι απιθανο να βρειτε δυο κοματια πυλου με την ίδια ποιότητα. Ο αγγειοπλάστης πρέπει να καθορίσει ποιο ακριβώς είδος πηλού χρησιμοποιεί για τα ποτ του και σε ποιες θερμοκρασίες τα ψηνει για να είναι ανθεκτικα σε παγετους.Η αντίσταση του παγετου υπολογίζεται από την απορροφητική ικανότητα του σώματος του πυλου.
http://i877.photobucket.com/albums/a...i/frost022.jpg

Σπασιμο απο παγετωνα σε ενα καλης ποιοτητας ιαπωνεζικο ποτ.
http://i877.photobucket.com/albums/a...i/frost023.jpg

http://i877.photobucket.com/albums/a...i/frost024.jpg

Ζημια εσωτερικα του ποτ.
Το Test.
Πάρτε μια μικρή πλάκα από πηλό και ζυγίστε την μετά από υψηλο ψήσιμο ή πάρτε ένα έτοιμο ψημενο πυλινο ποτ. Στη συνέχεια, βραστε το για περίπου πέντε λεπτά σε μια κατσαρολα με νερο, ώστε οι μικρές κοιλότητες αέρα να γεμίσουν με νερό. Στη συνέχεια ζυγίστε την πλάκα ή το ποτ και πάλι. Το βάρος του δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο από 2%, εάν το ποτ είναι ανθεκτικο στον παγετό. (Με την ευκαιρία, ένας αγγειοπλάστης πρέπει να εγγυάται για αυτό!)

Το ψησιμο του πηλου με υψηλοτερη καύση δειχνει ότι ο πηλός παίρνει απορροφητική ικανότητα νερου λιγότερο από 2%.

http://i877.photobucket.com/albums/a...i/frost025.jpg

Καμπυλη ψησιματος.

Η καμπύλη ψησίματος ενός πήλινου δείχνει μικρή συστολή κατά την έναρξη (γραμμή 1). Περίπου στα 1000\u00b0C ξεκινά η συστολή του πηλού (γραμμή B1) μέχρι ένα ορισμένο σημείο στο οποίο ο πηλός διογκώνεται και δημιουργεί κυψέλες για παράδειγμα (γραμμή C). Από εκεί και πέρα, ο πηλός λιώνει μαζί (γραμμή Α).

Η πιό μεγάλη καμπύλη ψησίματος βρίσκεται πριν από την κάμψη της καμπύλης (σημείο A2). Η κάμψη σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη συστολή. Το πυρρομετρικό ισοδύναμο κώνου (Β2, για αγγειοπλάστες μόνο) μετά την καμπύλη σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη διόγκωση.

Τα περισσοτερα πυλινα ψηνονται σε θερμοκρασιες μεχρι 1200 ° C , αλλά μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασία ψησίματος έως 1700 ° C. Δεν έχει νόημα όμως να ψηθουν τα δοχεία μπονσάι σε αυτές τις θερμοκρασιες για να πετυχουμε ικανότητα απορρόφησης 0,0%.

Μέχρι και 2% αύξηση του συνολικου βάρους μιλάμε νορμαλ πορους, στους 2 - 5% για ημι-πορώδες (δεν αντεχουν στους παγετούς), σε περισσότερο από 5% αύξηση του σωματικού βάρους είναι πορώδη υλικά (καθολου ανθεκτικά στον παγετο). Έτσι, παγετός-αντίσταση είναι συνδεδεμένο με τους πορους ενός δοχείου.

Το ποσο πορωδες είναι ένα δοχείο και το έδαφος στο εσωτερικό του.
Ένας σημαντικός παράγοντας για την αντίσταση στον παγετό του ένα δοχείο είναι και το έδαφος. Κανονικά το έδαφος, ιδίως μάλιστα το υπόστρωμα με Akadama, είναι πορωδες αρκετα για να αντισταθμίσει την αύξηση του πάγου μέσα στο pot. Μια μεγάλη τρύπα αποστράγγισης βοηθά επίσης να αποτρέψει το ποτ από το να γεμίζει με νερό. Εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοι ανοικτοι πόροι κατά τους οποίους ο πάγος μπορεί να επεκταθεί χωρίς να σπασει το ποτ. (Με την ευκαιρία, η ζημία πρέπει να καλύπτεται από τον ιδιοκτήτη του δοχείου).

Τα χαρακτηριστικά του ποτ για τον παγετό (όπως περιγράφεται παραπάνω) συνδέονται με το ποσο είναι πορώδες. Το σώμα του δοχείου δεν πρέπει να απορροφα νερό. Μέσω του τριτοβάθμιου ψήσιματος, ο αγγειοπλάστης μειώνει την ικανότητα αποροφησης νερου. Το δοχείο πρέπει να διαθέτει πιο κλειστους και στεγανους τους πόρους.

Το φόρεμα του δοχείου, το υαλωμα
Τα καλα ψημενα δοχεία δεν πρέπει ποτέ να είναι υαλωμενα γιατί ετσι θα φράξουν την επιφάνεια των πορων. Οι κρύσταλλοι πάγου τότε θα είναι σε θέση να βγουν από τους πόρους και θα σχηματισει κομμάτια στο υαλωμα του ποτ. Το υαλωμα από μόνο του δεν κάνει ένα δοχείο ανθεκτικό στον παγετό. Τα σωστα ψημενα ποτ όμως δεν απορροφούν νερό, ο πάγος δεν μπορεί να εισελθει στο ποτ, ετσι είναι ανθεκτικο στον παγετό. Το ποτ και το υαλωμα είναι ένα προϊόν της φωτιας. Ένας μπονσάι αγγειοπλαστης πρέπει να ξερει να χειριζεται την δύναμη της φωτιάς, γιατί εδώ εμφανίζονται οι περισσότερες από τις ζημιές, όπως ρωγμές στο ψήσιμο του πυλου ή ρωγμές στο υαλωμα. Σχισμες στο υαλωμα, λεπτες η χοντρες, να προκαλούνται άμεσα ή κάποια στιγμή μετά τη διαδικασία ψησίματος. Αυτές οι ρωγμές προκαλούνται κυρίως από την αντοχη σε υψηλες θερμοοκρασιες του γυαλιου. Διαφορές στον βαθμο διαστολής μεταξύ υαλωμα και πυλου είναι υπεύθυνοι για αυτα. Αυτό το ελάττωμα στο υαλωμα σημαίνει μειωμένη αντοχή στον παγετό!

Προσοχή: Ακόμα και τα ραγισμενα υαλωμενα βαζα(που υπαρχουν στο εμποριο) είναι πραγματικά ελαττώματα, μόνο που αυτό το ελάττωμα παράγεται εκ προθέσεως. Μετά απο υψηλη καύση λεπτες μικρες ρωγμές εξαπλώνονται σαν ιστούς αράχνης πάνω από το βαζο. Στη συνέχεια είναι βαμμένες σκούρες για να γίνουν πιο ορατές. Αυτά τα βαζα επίσης, δεν είναι ανθεκτικα στον παγετό!

Δύο διαφορετικές διαδικασίες καύσης, όπως για παράδειγμα υψηλή καύση σε ένα ποτ, στη συνέχεια, εφαρμόζοντας μια χαμηλή καύση υαλωμα και το ψήσιμο και πάλι, δεν κάνουν ένα δοχείο ανθεκτικό στον παγετό.
Μια άλλη μικρή δοκιμή για αντοχη στον παγετό.

Κρατήστε το δοχείο με το δείκτη και τον αντίχειρα (μπορείτε να το κάνετε αυτό σε ένα εργαστηριο αγγειοπλαστικής ). Όσο μεγαλύτερος είναι ο ήχος, όταν χτυπησετε το ποτ με το άλλο χερι,τοσο πιο ανθεκτικο στον παγετό είναι το ποτ. Ο ήχος πρέπει να είναι καθαρος και μακράς διαρκείας. Εάν ένα δοχείο δεν είναι ανθεκτικό στον παγετό, έχει ένα θαμπό ήχο και δεν διαρκεί. Πολύ έμπειροι λάτρεις των ποτ μπορουν να αισθανθουν ακόμα και την αντοχη στον παγετό ενός ποτ με τη γλώσσα τους.Οχι ανθεκτικά στον παγο ποτ αισθαναισθε σαν να αγγίζετε ένα απλο χαρτι με τη γλώσσα. Ανθεκτικό σε παγο ποτ αισθάνεστε σαν γλείψιμο σε υαλοπίνακα.

Η "δοκιμή σάλιο» λειτουργεί ως εξής: βάλετε λιγο σάλιο στο δάκτυλό σας και, στη συνέχεια, βρέξτε το δοχείο με αυτό (στο εσωτερικό του δοχείου). Εάν η υγρασία απορροφάται γρήγορα, το δοχείο δεν είναι ανθεκτική στον παγετό? Εάν η υγρασία παραμένει πολύ ωρα στην επιφάνεια, είναι ανθεκτικό στον παγετό.
http://i877.photobucket.com/albums/a...i/frost026.jpg


Peter Krebs

All photographs and drawing by Peter Krebs

Translation: jordan
http://ibonsaiclub.forumotion.com/po...pots-t1329.htm

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη jordan : 12-12-10 στις 14:48
jordan δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-12-10, 15:13   #6
elsa
Υπευθυνη Facebook
 
Το avatar του χρήστη elsa
 
Εγγραφή: 31-03-2009
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 3.241
Προεπιλογή

Η μετάφρασή σου έχει μπεί στα Άρθρα του φόρουμ.
Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά!
__________________
elsa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-12-10, 15:22   #7
jordan
Πιο παλιός
 
Το avatar του χρήστη jordan
 
Εγγραφή: 19-03-2010
Περιοχή: Νεα Αρτακη
Μηνύματα: 663
Προεπιλογή

Ευχαριστω για τα καλα σας λογια και για τις προθεσεις σας.
jordan δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-12-10, 16:48   #8
Τακης
Διαχειριστής
 
Το avatar του χρήστη Τακης
 
Εγγραφή: 28-03-2009
Περιοχή: Πατρα
Μηνύματα: 3.303
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από jordan Εμφάνιση μηνυμάτων
Ευχαριστω για τα καλα σας λογια και για τις προθεσεις σας.
Ευχαριστουμε για τον κοπο σου και την καλη δουλεια!!!
Τακης δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 12-12-10, 18:12   #9
malamask
Πιο παλιός
 
Το avatar του χρήστη malamask
 
Εγγραφή: 29-09-2009
Περιοχή: Πάτρα
Μηνύματα: 982
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από jordan Εμφάνιση μηνυμάτων
Ευχαριστω για τα καλα σας λογια και για τις προθεσεις σας.
Μπράβο ρε φιλαράκι.Έγραψες.
__________________
Κωνσταντίνος
malamask δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-12-10, 19:40   #10
jordan
Πιο παλιός
 
Το avatar του χρήστη jordan
 
Εγγραφή: 19-03-2010
Περιοχή: Νεα Αρτακη
Μηνύματα: 663
Προεπιλογή

Ξεχασα να ευχαριστησω την ελσα εβαλε και αυτη το χερακι της .
jordan δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-12-10, 00:22   #11
elsa
Υπευθυνη Facebook
 
Το avatar του χρήστη elsa
 
Εγγραφή: 31-03-2009
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 3.241
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από jordan Εμφάνιση μηνυμάτων
Ξεχασα να ευχαριστησω την ελσα εβαλε και αυτη το χερακι της .
Σιγά το χεράκι καλε... μήν τον ακούτε, ούτε το νύχι μου δεν έβαλα...
__________________
elsa δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-12-10, 10:41   #12
ValsGeo
Administrator
 
Το avatar του χρήστη ValsGeo
 
Εγγραφή: 07-04-2009
Περιοχή: Κορυδαλλός (έξω)
Μηνύματα: 5.570
Προεπιλογή

Ιορδάνη ωραίος .. ρε φίλε…
ValsGeo δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα
Sponsored Links


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;



Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 05:09.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.