Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 09-08-17, 01:55   #1
liakos
Αναγνωριση ειδων
 
Το avatar του χρήστη liakos
 
Εγγραφή: 02-04-2009
Περιοχή: Λαμία , Ορεστιάδα
Μηνύματα: 769
Προεπιλογή Εναέρια καταβολάδα( air layering) σε κεφαλληνιακη Ελάτη

Επανέρχομαι έπειτα από χρόνια με ένα θέμα για έμπειρους αρχάριους, δηλαδή πως να αποκτήσεις ένα δεντράκι κι όχι να το διαμορφώσεις, αν και κάποιες πρακτικές πληροφορίες περιέχονται εμμέσως.
Λίγο πρίν ή λίγο μετα το Πάσχα, αν δεν κάνω λάθος, υλοποίησα μία σκέψη που είχα για κανά χρόνο.
Σε ένα από τα έλατα που είχαμε στο χωριό είχα διακρίνει ένα κλαδί που είχε αρχηγικές τάσεις. Δηλαδή σε αρκετά χρόνια θα δημιουργουσε μία διχαλωτή μορφή που κατα την δικιά μου εκτίμηση θα έθετε σε κίνδυνο την μακροημέρευση του δέντρου. Και επέλεξα να μην το κλαδεψω απλά , αλλά να απομακρύνω το κλαδί που ενοχλούσε με καταβολάδα.
Από τα βιβλία ήξερα ότι είναι εφικτό , αν και στο ιντερνετ φωτογραφικό υλικό δεν έβρισκα, οπότε ένιωσα λιγάκι πρωτοπόρος ( στον ψηφιακό κόσμο).

Το κλαδί είχε ηλικία περίπου 6 χρόνων και πάχος στο σημείο της καταβολάδας περίπου 4 εκατοστά. Έκθεση βορινή με ελάχιστο απευθείας ήλιο.

Οπότε έκανα τα εξής:
Αφαίρεσα ένα δακτύλιο από την φλούδα του κλαδιού περίπου 2 εκατοστά, στην συνέχεια το πασπάλισα με μία ληγμένη ορμόνη ριζοβολίας, είπαν ότι θα κυκλοφορήσει ξανά αλλα φευ.
Στην συνέχεια σακούλα σκουρόχρωμη, δεν βρήκα μάύρη, και την γέμισα με φυτόχωμα ( το αγαπημένο μου εξαιρετικής ποιότητας), πότισα και το ξέχασα για 5-6 εβδομάδες.
Πρώτη επιθεώρηση έγινε αρχές Ιουνίου, εμφανίστηκαν κάποιες διογκώσεις αλλά δεν τους έδινα πολλές ελπίδες.
Στην συνέχεια αρχές Ιουλίου φαινόταν κάτι να ζωηρεύει αλλά όχι κάτι το τρομερά αισιόδοξο.
Και φτάσαμε στα τέλη Ιουλίου όπου φάνηκαν μερικές ρίζες όχι πάνω από 5, και μήκους η μεγαλύτερη 4 εκατοστά. Φοβόμουν μήπως είχε επηρεαστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες του μήνα, αλλά δεν....
Όλο αυτό τον καιρό ποτίστηκε επιπλέον δύο φορές. Κριτήριο μου για το αν θα πότιζα ήταν αν ένιωθα δροσερή την καταβολάδα.

Συμπεράσματα
Μέχρι στιγμής έχει παραχθεί ένα επιθυμητό αρχικό ριζικό σύστημα, οι ρίζες είναι αρκετά παχιές και εύρωστες περίπου 3 χιλιοστά.
Η μέχρι στιγμής επιτυχία που δεν προκρίνει και απαραίτητα την πλήρη επιτυχία του εγχειρήματος, πιστεύω οφείλεται στο μέγεθος της καταβολάδας, περίπου 8-10 εκατοστά, στην σωστή εποχή( οριακά , μπορούσε να γίνει και νωρίτερα), και στο ότι δεν είχε καταπόνηση και το κλαδί και η καταβολάδα από άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Πλέον ελπίζω να συνεχίσει μέχρι την επόμενη άνοιξη, όπου ίσως το βγάλω ίσως και όχι, θέλω να δω πως θα ανταποκρίνεται το ριζικό σύστημα. Αυτό που θα κάνω σίγουρα μέχρι την άνοιξη , είναι να προστατεύσω την καταβολαδα το χειμώνα με μία λινάτσα ή κάτι παρόμοιο από τυχόν παγετούς.

Η φωτογραφία λιγάκι πάσχει αλλά σύντομα θα τραβήξω μερικές με καλύτερο φωτισμό.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη liakos : 09-08-17 στις 02:13
liakos δεν είναι συνδεδεμένος   Απάντηση με παράθεση