PDA

Επιστροφή στο Forum : Αγριελιά XL


antonisxania
18-09-17, 17:15
H συγκεκριμένη αγριελιά έχει συλλεχθεί από βουνό της Κρήτης και τοποθετήθηκε εξαρχής στο pot που βλέπετε.
Διαστάσεις pot 56x40x16 cm
Διαστάσεις ελιάς ,ύψος από pot 50 cm,περίμετρος nebari 97cm.
Προσπαθώντας να εκτιμήσω τιμή πιθανής πώλησης pot-δέντρου βρέθηκα σε αδιέξοδο διότι δεν βρήκα κάτι ανάλογο σε εγχώρια δέντρα ,επομένως βασίστηκα στην ξένη αγορά που οι τιμές μου φάνηκαν τσιμπημένες.
Θα ήθελα να παρακαλέσω τα εμπειρότερα μέλη του forum να μου δώσουν την δική τους εκτίμηση.
Την καλησπέρα μου από τα ακόμη καλοκαιρινά Χανιά!

Chef
19-09-17, 14:12
Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πουλάς μπονσάι αλλά έναν κορμό.
Πολύ καλό υλικό βάσης είναι η αλήθεια αλλά, θέλει πολλά χρόνια για να γίνει μπονσάι. Εγώ δεν θα έδινα πάνω από 100 ευρώ.
Το ποτ είναι άλλη υπόθεση, κακώς το έβαλες. Το δενδράκι θα κάνει χρόνια να χρειαστεί ποτ και δεν ξέρω αν θέλει κάποιος να το πληρώσει. Μια βαθιά πλαστική ημισφαιρική γλάστρα των 3 ευρώ είναι μια χαρά για την περίπτωσή του.

antonisxania
19-09-17, 16:34
Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πουλάς μπονσάι αλλά έναν κορμό.
Πολύ καλό υλικό βάσης είναι η αλήθεια αλλά, θέλει πολλά χρόνια για να γίνει μπονσάι. Εγώ δεν θα έδινα πάνω από 100 ευρώ.
Το ποτ είναι άλλη υπόθεση, κακώς το έβαλες. Το δενδράκι θα κάνει χρόνια να χρειαστεί ποτ και δεν ξέρω αν θέλει κάποιος να το πληρώσει. Μια βαθιά πλαστική ημισφαιρική γλάστρα των 3 ευρώ είναι μια χαρά για την περίπτωσή του.
Αν δεχτούμε ότι ο χρόνος είναι από τους ποιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την πορεία ενός δέντρου όσο και την εμπειρία του ασχολούμενου θα ήταν επιπόλαιο να χαρακτήριζα bonsai την ελιά,άλλωστε αν πρόσεξες απέφυγα να επιλέξω τον όρο και περιορίστηκα σε λέξεις ελια,αγριελιά,δέντρο.Εξάλλου η ασχολία μου είναι μικρή καθώς ασχολούμαι σχεδόν 5 χρόνια μόνο και δεν προσποιούμαι ότι έχω την τεράστια εμπειρία.
Επίσης και ο όρος που χρησιμοποιείς εσύ και αναφέρομαι στο΄κορμός' νομίζω ότι είναι λανθασμένος.
Η λέξη pre bonsai νομίζω ότι θα ήταν πιο δόκιμη διότι ο ''κορμός'' όπως τον αποκαλείς ήδη έχει συλλεχθεί,έχει επιζήσει σχεδόν 2 σεζόν και έχει υποστεί μια πρώτη αρχική διαμόρφωση.
Εξαιτίας της περιοχής κατοικίας μου δεν μπορώ να συμμετάσχω σε workshop και να αποκτήσω μια πιο άμεση εμπειρία και γι αυτό τον λόγο χρησιμοποιώ το διαδίκτυο για την θεωρία και πολλή προσωπική προσπάθεια επί της πράξης με αργά αποτελέσματα.
Κάνοντας λοιπόν έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο είδα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως λ.χ. το kaizen ,το bonsai-boeking.de το ,cascone piante και πολλά άλλα να εμπορευονται αντίστοιχους ''κορμούς'' όπως τα αναφέρεις σε τιμές ιδιαίτερα τσιμπημένες κατ΄εμέ. Δυστυχώς στην εγχώρια αγορά εκτός το yamadori eshop που εμπορεύεται υπέροχα bonsai αλλά όχι ελιές δεν βρήκα αλλού πληροφορίες.
Αυτός ήταν ο λόγος που δημοσίευσα την συγκεκριμένη αγγελία ώστε να εκτιμηθεί το pre bonsai μου.
Προσωπικά σέβομαι την άποψη σου για την εκτίμηση των 100 ευρώ για την αγριελιά και σε ευχαριστώ για την άποψή σου.
Επέτρεψέ μου όμως να διαφωνήσω κάθετα και να σου δηλώσω την δυσαρέσκιά μου με το επικριτικό σου ύφος.Η τακτική αυτή της μείωσης του συνομιλητή μας μόνο κακά αποτελέσματα φέρνει.Πόσο μάλιστα σε ένα χώρο που δεν είναι τόσο διαδεδομένος όσο του αξίζει στην χώρα μας και αυτοί που ασχολούνται είναι λίγοι.

72mariakouvaki
19-09-17, 16:38
Εγώ παλι τόσο ωραιο κομμάτι δεν θα το πούλαγα ρε Αντώνη. Κρατά το. Θα σου δώσει μεγάλες χαρές η ανάπτυξη του.:thumbsup:

antonisxania
19-09-17, 16:44
Εγώ παλι τόσο ωραιο κομμάτι δεν θα το πούλαγα ρε Αντώνη. Κρατά το. Θα σου δώσει μεγάλες χαρές η ανάπτυξη του.:thumbsup:
Δεν ξέρω βρε Μαρία αν θα το κάνω.Η αλήθεια είναι ότι πολύ πρόσφατα μετακόμισα ξανά και δεν έχω τον χώρο που θα ήθελα και επίσης δεν ξέρω αν του χρόνου πάντα λόγω δουλειάς ξαναμετακομίσω εκ νέου. Από εκεί και πέρα δεν ήταν τόσο κακό δα να πάρω εκτιμήσεις...

72mariakouvaki
19-09-17, 17:02
Καθόλου κακό. Ολοι το κάνουν. Αλλα εγω λέω κρατά το κι αν ξανα μετακομίσεις θα στο φιλοξενήσω εγω μην ανησυχεις:909825:

antonisxania
19-09-17, 17:10
Καθόλου κακό. Ολοι το κάνουν. Αλλα εγω λέω κρατά το κι αν ξανα μετακομίσεις θα στο φιλοξενήσω εγω μην ανησυχεις:909825:
Γιατί όχι......Εξάλλου όλοι μου σχεδόν οι φίλοι ''φιλοξενούν'' δεντράκια μου.χαχαχα προσπαθώ να προσελκύσω και άλλους στο χόμπυ.
Σοβαρά όμως τώρα, αν ψαχτείς στην αγορά prebonsai στο εξωτερικό θα δεις και μόνη σου ότι οι τιμές είναι ιδιαίτερα τσουχτερές και το υλικό ειδικά για τις ελιές κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν και ελληνικό.Γιατί όχι λοιπόν?Τι έχουν να ζηλέψουν οι Έλληνες απέναντι στους Ισπανούς,τους Ιταλούς και στους Γερμανούς ειδικά σε είδη όπως αυτό της ελιάς?

Chef
19-09-17, 17:49
Επέτρεψέ μου όμως να διαφωνήσω κάθετα και να σου δηλώσω την δυσαρέσκιά μου με το επικριτικό σου ύφος.Η τακτική αυτή της μείωσης του συνομιλητή μας μόνο κακά αποτελέσματα φέρνει.Πόσο μάλιστα σε ένα χώρο που δεν είναι τόσο διαδεδομένος όσο του αξίζει στην χώρα μας και αυτην λέωτοί που ασχολούνται είναι λίγοι.

Κανένα επικριτικό ύφος, μην τσιτώνεσαι χωρίς λόγο. Καμία προσπάθεια μείωσης, δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω.
Την άποψη μου είπα όπως την λέω τόσα χρόνια, επειδή ΕΣΥ ρώτησες.
Και ναι, το δενδράκι σου είναι ένας κορμός που, με την κατάλληλη φροντίδα, σε μερικά χρόνια ελπίζω και εύχομαι να γίνει ένα όμορφο πρε-μπονσάι.

Ρίξε μια ματιά στις μπουκαμβίλιες που ανέβασε προς πώληση ο ανιχνευτής- πέρσι και φέτος- και σύγκρινε τιμές.

72mariakouvaki
19-09-17, 18:08
Αντωνη ο Ανδρεας δεν εχει ποτε την προθεση να μειωσει κανεναν. Αν ριψεις μια ματια στο φορουμ θα δεις οτι ειναι παντα προθυμος να βοηθησει τους νεους στο χομπυ. Εχει ενα υφος που δειχνει πολυ αυστηρο(ψαρωτικο θα ελεγα) αλλα παντα με καλη προθεση:247972:

GIANNHS
20-09-17, 07:01
Πολλές φορές ο γραπτός λόγος δημιουργεί παρεξηγήσεις. Μην σταθούμε σε αυτό.
Το υλικό που παρουσιάζεις Αντώνη θα το περιέγραφα ως yamadori εδραιωμένο (αφού έχει 2 σεζόν πάνω του) που σιγά σιγά μπορεί να γίνουν κάποιες εργασίες πάνω του. Όντως το ποτ δεν έχει λόγο ύπαρξης σε αυτή την φάση αλλά η ελιά αν αναπτυχθεί και άλλο, γίνει επιλογή κάποιων κλαδιών και επεξεργασία του ξύλου της μπορεί να πάρει πολύ μεγαλύτερη αξία.
Σίγουρα δεν πρέπει να αγοράζει κανείς μεσογειακό υλικό από Ολλανδία, Γερμανία, Αγγλία κτλ γιατί απλούστατα και αυτοί από Ιταλία - Ισπανία αγοράζουν και έπειτα βάζουν στην τιμή και ένα τεράστιο καπέλο.

Ανιχνευτής
20-09-17, 10:51
καλα εκανες και αποχωρησες .. (δεν εισαι ο μονος αλλωστε :247972: )
στο θεμα μας τωρα !
οπως εγραψε και ο γιαννης ο γραπτος λογος παρεξηγειται ευκολα ποσο μαλλον οταν δεν εχεις γνωρισει και δια ζωσης τον συνομιλητη σου !

οπως το βλεπω το δεντρο εγω , προκειται για ενα καθαρα πρωτογενες υλικο, που σιγουρα εχει καποια καλα στοιχεια πχ , κωνικοτητα , ξυλοποιηση κορμου και μεγεθος . χρειαζεται χρονος βεβαια να χτιστουν διακλαδωσεις ...
παιζει ρολο φυσικα και η σπανιοτητα του ειδους!
πχ αν ηταν γαυρος .... θα αξιζε τουλαχιστουν τα διπλασια η τριπλασια ..
εν κατακλείδι , η εκτιμηση μου ειναι πως στη συγκεκριμενη φαση του δεντρου μια τιμη στα 60 με 80 ευρω ειναι αρκετα τιμια .

antonisxania
20-09-17, 16:26
Έως τώρα είμαστε λοιπόν σε μια πιθανή αξία γύρω στα 70 ευρώ για την συλλογή και την φροντίδα των 2 σαιζόν.
Μερικά ανάλογα yamadori στο kaizen μικρότερου μεγέθους πωλούνται σε τριπλάσια-τετραπλάσια - εξαπλάσια τιμή.
Για του λόγου το αληθές:
http://www.kaizenbonsai.com/yamadori-wild-olive-bonsai-material-rm1576
http://www.kaizenbonsai.com/yamadori-wild-olive-bonsai-material-rm1579
http://www.kaizenbonsai.com/yamadori-wild-olive-bonsai-material-rm1577
Συμπεραίνω λοιπόν ότι είτε εμείς ως Έλληνες είμαστε πιο ρεαλιστές και οι σύμμαχοι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιο ανοιχτοχέρηδες, είτε απλά δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο εγχώριο.
Προσωπικά θεωρώ ότι η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση.Σίγουρα οι τιμές των ευρωπαικών site είναι πολύ υπερτιμημένες αλλά τραβάνε γιατί είναι εξωτερικού.

antonisxania
20-09-17, 20:32
Και η αποκορύφωση.....http://www.bonsai.de/olive-tree-p-9282.html?osCsid=035ee5aeea7aeed6e95fcf68fd506ddc&language=en

dikos
20-09-17, 23:31
Να δώσω και εγώ την δικιά μου άποψη αν επιτρέπετε σαν νέοπας (στο χόμπι).

Αντώνη, πρόκειται για ένα εξαιρετικό υλικό pre bonsai.
Άν στοχεύεις στην Ελληνική αγορά, ή σε φίλους κλπ, τότε απο 0 - 150ευρώ.
Άν στοχεύεις στη διεθνή αγορά, τότε 150 και πάνω.

My Nellie
21-09-17, 00:38
... ...ΥΓ Ποιος είναι ο ορισμός του pre bonsai?Prebonsai νομίζω ότι είναι το υλικό εκείνο που έχει καλλιεργηθεί ειδικά για να χρησιμοποιηθεί στην συνέχεια για την διαμόρφωσή του σε μπονσάϊ.
Είναι υλικό που έχει υποστεί κλάδεμα ρίζας, τεχνικές πάχυνσης του κορμού, επιλογή και κλάδεμα κλάδων, συρμάτωμα για μεταβολή της κίνησης/διεύθυνσης κλπ κλπ
Με δυό λόγια είναι υλικό που καλλιεργήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτήσει χαρακτηριστικά επιθυμητά στους δημιουργούς μπονσάϊ.

Κυρίως ΔΕΝ είναι το συνηθισμένο πρωτογενές υλικό των φυτωρίων, ακόμη κι αν διαθέτει πιθανώς κάποια χαρακτηριστικά που είναι χρήσιμα για την διαμόρφωση μπονσάϊ.
ΟΜΩΣ, ένα δένδρο φυτωρίου που αγοράσθηκε από κάποιον και έχει υποστεί κάποιες βασικές/προκαταρκτικές εργασίες με τον σκοπό να μετατραπεί στο μέλλον σε ένα υποψήφιο μπονσάϊ, νομίζω ότι μπορεί να ονομασθεί prebonsai.

Κι επίσης ΔΕΝ είναι υλικό συλλεγμένο από την φύση ή από κήπους κλπ διότι απλώς δεν έχει μεγαλώσει κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες ανάπτυξης για να γίνει μπονσάϊ, παρά τα οποιαδήποτε καλά χαρακτηριστικά (ηλικία, κωνικότητα, διακλάδωση, νεκρό ξύλο κ.α.) που μπορεί να διαθέτει.

Ο όρος prebonsai προϋποθέτει ένα υψηλότερο βαθμό ποιότητας και δυνατοτήτων του υλικού να διαμορφωθεί σε μπονσάϊ και τέτοιο υλικό αξίζει κάθε ευρώ της τιμής του.

My Nellie
21-09-17, 00:51
Δεν θέλω να ασχοληθώ ούτε να σχολιάσω το "εμπορικό" κομμάτι της συζήτησης.
Φοβάμαι ότι δεν θα εκφέρω αντικειμενική κρίση, εξ αιτίας του γεγονότος ότι πιστεύω πως κάθετι που συνοδεύεται από τον όρο μπονσάϊ αυτομάτως αυξάνει την αξία του (είτε είναι λίπασμα, είτε είναι εργαλεία, είτε αξεσουάρ κλπ) ... ...Η λέξη pre bonsai νομίζω ότι θα ήταν πιο δόκιμη διότι ο ''κορμός'' όπως τον αποκαλείς ήδη έχει συλλεχθεί,έχει επιζήσει σχεδόν 2 σεζόν και έχει υποστεί μια πρώτη αρχική διαμόρφωση.Για την χρήση του "όρου" απάντησα κατά την προσωπική μου άποψη στην προηγούμενη δημοσίευση.
Δεν θα διαφωνήσω φυσικά για το γεγονός ότι η ελιά κάτω από την φροντίδα σου Αντώνη έχει ανακάμψει κι έχει ζωηρή ανάπτυξη επί δύο σαιζόν.
Ως προς την "πρώτη αρχική διαμόρφωση" θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω, διότι απ' όσο τουλάχιστον μπορώ να αντιληφθώ από την φωτογραφία, η ελιά έχει απλώς αφεθεί σε ελεύθερη ανάπτυξη. Αλλά μπορεί και να σφάλλω...
Βλέπω δηλαδή ότι δεν έχουν καν αφαιρεθεί τα πολλαπλά κλαδιά που βλαστάνουν από το ίδιο σημείο και τα οποία δημιουργούν εκεί αντιαισθητικά εξογκώματα που δεν μπορείς στην συνέχεια να θεραπεύσεις.
Όμως, όσο περισσότερο δουλεύεις το δένδρο τόσο θα ανεβαίνει κι η αξία του αντικειμενικά.

GIANNHS
21-09-17, 19:40
τραβάνε[/B] γιατί είναι εξωτερικού.
Αντωνη εκτος του οτι εκει ο πελατης εχει μεγαλυτερη αγοραστικη δυναμη μην ξεχνας οτι δεν εχει αγριελιες στην χωρα του. Αντιθετως σε Ελλαδα/ Ιταλια /Ισπανια οι ελιες ειναι παντου και υπαρχει υπερπροσφορα δεντρων συλλεγμενων απο την φυση. Ειναι θεμα προσφορας και ζητησης. Στην Αγγλια θα βρεις σχετικα φθηνο ταξο, αγγλικη φτελια η κραταιγο που ειναι τα δικα τους "εγχωρια προιοντα". Στην Γερμανια βρωμαει ο τοπος απο φλαμουριες κτλ.

Στην εκτιμηση του υλικου να βαλουμε και την υφη του κορμου και την κωνικοτητα που στο τελευταιο παραδειγμα εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον. Σιγουρα ακριβη αλλα ειναι σε αλλη σταδιο αυτο το δεντρο

georgehh
21-09-17, 20:16
Και δεν τη κρατάς ρε φίλε γιατί να την δώσεις? Μία χαρούλα ελιά είναι...

antonisxania
22-09-17, 00:13
Αντωνη εκτος του οτι εκει ο πελατης εχει μεγαλυτερη αγοραστικη δυναμη μην ξεχνας οτι δεν εχει αγριελιες στην χωρα του. Αντιθετως σε Ελλαδα/ Ιταλια /Ισπανια οι ελιες ειναι παντου και υπαρχει υπερπροσφορα δεντρων συλλεγμενων απο την φυση. Ειναι θεμα προσφορας και ζητησης. Στην Αγγλια θα βρεις σχετικα φθηνο ταξο, αγγλικη φτελια η κραταιγο που ειναι τα δικα τους "εγχωρια προιοντα". Στην Γερμανια βρωμαει ο τοπος απο φλαμουριες κτλ.

Στην εκτιμηση του υλικου να βαλουμε και την υφη του κορμου και την κωνικοτητα που στο τελευταιο παραδειγμα εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον. Σιγουρα ακριβη αλλα ειναι σε αλλη σταδιο αυτο το δεντρο
Σε ευχαριστω και εσενα Γιαννη αλλα και ολους που προσπαθησαμε απο κοινου να δωσουμε την εκτιμηση νας.

Ανιχνευτής
29-09-17, 11:39
μια και στην Ελλαδα οι τιμες ειναι σε ελευθερη πτωση ( αν οχι και η ιδια η χωρα...)
μπορεις να την βαλεις στο ebay σε μια μορφη δημοπρασιας ....

ValsGeo
29-09-17, 21:44
H συγκεκριμένη αγριελιά έχει συλλεχθεί από βουνό της Κρήτης και τοποθετήθηκε εξαρχής στο pot που βλέπετε.
Διαστάσεις pot 56x40x16 cm
Διαστάσεις ελιάς ,ύψος από pot 50 cm,περίμετρος nebari 97cm.
Προσπαθώντας να εκτιμήσω τιμή πιθανής πώλησης pot-δέντρου βρέθηκα σε αδιέξοδο διότι δεν βρήκα κάτι ανάλογο σε εγχώρια δέντρα ,επομένως βασίστηκα στην ξένη αγορά που οι τιμές μου φάνηκαν τσιμπημένες.
Θα ήθελα να παρακαλέσω τα εμπειρότερα μέλη του forum να μου δώσουν την δική τους εκτίμηση.
Την καλησπέρα μου από τα ακόμη καλοκαιρινά Χανιά!

Στις αγοροπωλησίες για οτιδήποτε όλα έχουν να κάνουν με την προσφορά και την ζήτηση, είναι αρκετά πολύπλοκο να βγάλεις μια αντικειμενική αξία σε οποιαδήποτε κατηγορία. Όλα είναι πολύ σχετικά και πρέπει να συνυπολογίσει κάποιος πολλές παραμέτρους.. και για να μιλήσουμε ρεαλιστικά Π.χ. κάποιος δεν θα την ήθελε ούτε δωρεάν, άλλος θα έδινε 50 ευρώ ή 100 και περισσότερα κλπ..το θέμα είναι να βρεις τον κατάλληλο αγοραστή ..και εδώ είναι το δύσκολο..που σκοπεύεις να απευθυνθείς? π.χ. για εδώ μέσα? βαλτην σε ένα θέμα, ζήτα ενα ποσό και θα διαπιστώσεις πόσο αξίζει εδώ..στο ebay? το ιδιο..κλπ